5 Nederlandse musea die je moet volgen op Instagram


Gepubliceerd op 25 mei 2018 in Tips door Mance Spoorenberg Er zijn 0 reacties

Musea zijn tegenwoordig veel meer dan statige gebouwen met kunst erin. Veel musea zetten sociale media zoals Instagram in om een nieuwe doelgroep te bereiken, behind-the-scenes beelden te delen, kunst uit te leggen en een online merkimago op te zetten. Bij CultuurWerkt! verliezen wij ons graag in de wonderlijke wereld van de instagrammende musea. 

Vanzelfsprekend zijn er de indrukwekkende accounts van het Louvre en het MoMA, maar de insta-accounts van de kunsthuizen van eigen bodem zijn ook de moeite waard! Zo is het account van het Van Gogh Museum oogstrelend door de sterke beeldselectie van hun foto’s en werkt het Rijksmuseum regelmatig samen met bekende Instagrammers. Maar naast deze ‘grote’ zijn er nog veel meer Nederlandse musea actief. Cultuurwerkt! tipt - in willekeurige volgorde- 5 Nederlandse musea die je moet volgen op Instagram.

1. Het Groninger Museum
9.235 volgers

De architectuur van het Groninger Museum is allereerst heel instagramwaardig, maar ook het insta-account is het bekijken waard! Van foto’s van collectie stukken tot het delen van nieuwswaardige zaken zoals De Nacht van Kunst en Wetenschap: van alles passeert de revue. Daarnaast gaat Groninger Museum slim om met inhaakmomenten. Zo organiseerde ze een speciale actie rondom Valentijnsdag. Twee bezoekers mochten een nachtje blijven slapen! 

Nachtje slapen in Groninger Museum

2. Het TextielMuseum
11.694 volgers

Design en mode doen het altijd goed op Instagram. Een close-up van een mooie zijde stof, een met bloemen geborduurde jas of een chique gedekte tafel: het zijn net kleine kunstwerkjes. Dit en nog veel meer vind je terug op het Instagram-account van het TextielMuseum in Tilburg. Het museum past een slimme insta-truc toe. Ze denken na over hun zogenoemde grid en creëren op hun pagina een mooi totaaloverzicht. Individuele beelden vormen zo samen een geheel. Hierdoor krijgt de overzichtspagina een gepolijste uitstraling.

3. Het Gemeentemuseum Den Haag
18.804 volgers

Afgelopen april sleepte het Gemeentemuseum Den Haag de Webby Award, dé digitale Oscar, voor beste website in de categorie ‘Art’ binnen en versloeg daarmee o.a. het MoMa. Hun inventieve online aanpak is ook terug te zien op hun insta-account. Nieuwswaardige foto’s – denk aan Koningin Máxima en Koningin Rania van Jordanië voor een Mondriaan – worden afgewisseld met informatieve filmpjes waarin curators achtergrondinformatie geven over topstukken in het museum.

Gemeentemuseum Den Haag

4. Foam
103.648 volgers

Van Foam verwacht je dat ze weten om te gaan met beeld. Inge Loijens, content manager bij Foam, stelt dat het belangrijk is bewuste keuzes te maken als het aankomt op de online content en een duidelijke doelgroep voor ogen te hebben. Voor Foam zijn dat onder andere jonge mensen uit de Randstad met een brede interesse in fotografie, mode, kunst en film. Foam is daarom consistent in het posten van prachtige installaties, openingen van tentoonstellingen en video-interviews. Tussen de individuele foto’s zit vaak een verhaal. Zo posten curators bijvoorbeeld in korte tijd verschillende foto’s zodat de volgers worden meegenomen op een korte rondleiding. Zo plan je vanuit je luie stoel een online museumuitje!

5. Van Abbemuseum
8.026 volgers

Het Van Abbemuseum wordt omschreven als 'een bron voor verwondering, inspiratie en verbeelding'. Het Eindhovense museum weet dit gevoel over te brengen op Instagram. De uitgebreide collectie hedendaagse kunst leent zich perfect voor Instagram. Denk bijvoorbeeld aan de vaatdoekjeskamer van Marie Lexmond. Een half jaar lang werd een open ruimte bekleed met 11.620 gele doekjes blootgesteld aan regen, wind en bezoekers met alle schimmelige gevolgen van dien. Ontzettend leuk dat die ontwikkeling kan worden gevolgd op Instagram! Van leuke nieuwtjes, interviews met kunstenaars en collectiestukken: wees verwonderd en geïnspireerd door het Van Abbe insta-account!

CultuurWerkt! is ook te vinden op Instagram! Volg jij ons ook?   

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.