5 tips voor 5 mei


Gepubliceerd op 25 april 2018 in Tips door Mance Spoorenberg Er zijn 0 reacties

Zaterdag vieren we onze vrijheid! Zoals elk jaar wordt er in het hele land van alles georganiseerd. Denk aan grootse festivals, tentoonstellingen of speeddaten met veteranen. CultuurWerkt! doet een greep uit het culturele aanbod en deelt vijf feestelijke tips.

1. Bevrijdingsfestival
Lang leve de vrijheid, én lang leve de spetterende optredens die je in grote getale kunt bezoeken door heel het land! Lekker meedansen met een biertje in je hand en (fingers crossed) een zonnetje. Zo kun je in Overijssel dansen op de funky deuntjes van Chef’Special, zingt Voice of Holland finaliste Samantha Steenwijk het levenslied in Den Haag en rapt Ronnie Flex zijn hits in Groningen.

2. Vrijland Festival
Bevrijdingsdag vieren kan ook op het prachtig stadsstrand Blijburg in Amsterdam! Op het Vrijland Festival kun je naar hartenlust feesten, buiten spelen, zwemmen, eten en drinken. Ook het muzikale programma is divers; van zonnige reggae in de namiddag tot rauwe techno tot in de vroege uurtjes.

Vrijland Festival

3. Speeddaten met veteranen
Een 'niet-zo-ver-van-je-bed-show', dat is het thema van de campagne van het Veteranenintituut dit jaar. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders geen enkele veteraan zegt te kennen. Wél zou 40 procent van hen graag aangeven eens met een oud-militair te willen praten. Dat kan! Op de meeste bevrijdingsfestivals kun je speeddaten met een veteraan. De veteranen bestaan uit een mix van jong en oud. Zo kan je ‘daten’ met een oud-militair die heeft gediend in Nieuw-Guinea, of kom je in gesprek met een jonge veteraan die op missie in Afghanistan is geweest.

4. Explosiegevaar! 
In de nacht van 27 maart 1943 vond een dappere verzetsactie plaats: de aanslag op het bevolkingsregister met daarin onder andere de gegevens van circa zeventigduizend Amsterdamse Joden. 75 jaar later, kun je in het Verzetsmuseum Amsterdam deze actie meebeleven in de interactieve tentoonstelling Explosiegevaar! Met een 3D audiotour lopen bezoekers van kamer naar kamer door een levensgroot stripverhaal. Verteller Eric Corton neemt ze mee in het verhaal en nodigt uit om mee te denken. Maak kennis met de zes kunstenaars die de aanslag beraamden en ontdek wat de aangrijpende gevolgen waren.

Explosiegevaar!

5. Open Joodse huizen & Huizen van verzet 
Tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet vertellen getuigen, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. In Amsterdam openen 36 locaties hiervoor hun deuren waar het thema ‘Sport’ dit jaar een belangrijke rol speelt. Ook in Groningen, Deventer en Amstelveen vinden bijeenkomsten en lezingen plaats in verschillende Joodse huizen. Omdat in Rotterdam veel voormalige huizen van Joodse bewoners door het bombardement zijn verdwenen, nodigt Verhalenhuis Belvédère iedereen uit hun persoonlijke verhalen te delen in hun huiskamer.

Met deze tips kan je wel even vooruit! Hoe vier jij Bevrijdingsdag?

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.