50plus een grote klus?


Gepubliceerd op 2 februari 2018 door Margot van der Meer Er zijn 0 reacties

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk voor iedereen. Toch merk je dat wanneer de term wordt genoemd vaak aan een specifieke doelgroep wordt gerefereerd. Hoe houd ik mijn meest ervaren personeel betrokken bij de organisatie en zorg ik dat ook zij zich vol energie blijven inzetten? Het gaat vooral om ondernemerschap, verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Het is aan de werkgever om medewerkers de ruimte te geven waar ze goed in zijn en ze daarin te stimuleren. 

Duurzame inzetbaarheid
We werken het grootste gedeelte van ons leven. Op 1 januari 2018 werd de pensioenleeftijd zelfs verhoogd naar 68 jaar. Daarbij is de arbeidsmarkt de laatste jaren sterk veranderd. De moderne werknemer moet van alle markten thuis zijn, zelfstandig kunnen werken, goed communiceren en gezond het pensioen halen. Als werkgever is het daarom belangrijk om een duurzame inzetbaarheid bij medewerkers te stimuleren. De vraag is waar te beginnen met iets als duurzame inzetbaarheid bij de groep van 50plus? 

Ouderenbeleid 
Vier op de tien werkgevers hebben een speciaal ouderenbeleid. In de praktijk komt dat beleid er vooral op neer dat ouderen minder belast worden. Bijvoorbeeld door middel van kortere werkweken en meer vrije dagen. In grotere organisaties kunnen oudere werknemers een minder belastende functie krijgen. Door de hoge kosten voor dergelijke maatregelen kan niet iedere werkgever zich dergelijk beleid veroorloven. Daarnaast wordt ook de belasting voor de jongere generatie werknemers als keerzijde genoemd.  

Waardeer 50plus
Met kleine initiatieven blijk je veel bij deze doelgroep te bereiken. Zo hebben diverse bedrijven inmiddels een cultuurlidmaatschap afgesloten. “Het ervaren van kunst en cultuur heeft een direct effect op de hersenen dat vitaliteit en creativiteit stimuleert”, aldus wetenschapsjournalist Mark Mieras. “Neem uw organisatie onder de loep en ga bijvoorbeeld eens in gesprek met uw 40 en 50 plussers. Over hun werkenergie, hun passie en hun ambities.”, zegt Ine Overmars van Gezond in Bedrijf. 

Het zijn net mensen
Wat vooral belangrijk is, is dat je als werkgever betrokken blijft bij je medewerkers en waardering toont voor hun inzet. We werken het grootste gedeelte van ons leven, dan is het fijn als je het gevoel hebt dat je werkgever blij met je is. Wil je meer weten over hoe je medewerkers betrokken kunt houden? CultuurWerkt! denkt graag met je mee om hier op een creatieve manier invulling aan te geven.

 

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.