5x De leukste theaters van Nederland


Gepubliceerd op 6 juli 2018 in Kunst & cultuur door Mance Spoorenberg Er zijn 0 reacties

Het theaterseizoen 2018-19 staat weer voor de deur! Grootste musicalproducties, aangrijpend drama en spraakmakend cabaret: we hebben weer veel om ons op te verheugen! Natuurlijk staat het stuk en de acteurs centraal, maar een mooie locatie voegt een extra dimensie toe aan je avondje uit. CultuurWerkt! begint alvast met de voorpret en tipt 5 bijzondere theaters die je zeker moet toevoegen aan je lijstje!

1. Grandeur in de schouwburgen
In Nederland zijn prachtige schouwburgen te vinden met elk zijn eigen mooie kenmerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kolossale kroonluchter en het rijkversierde plafond in de Koninklijke Schouwburg Den Haag? De klassieke schoonheid van de stadsschouwburgen in Leiden en Groningen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de decadente zalen van de Stadsschouwburg Amsterdam. Met de prachtige loges, ornamenten en statige balkons lijkt het alsof je toneel kijkt in een paleis. 

2. Theater in een Katendrechtse kantine
Op precies hetzelfde adres waar ooit het roemruchte danspaleis Dancing Walhalla zat, zit nu het intieme (76 stoelen!) Theater Walhalla. Midden in het Rotterdamse Katendrecht geniet je van een echt ouderwets theatergevoel! Kantine Walhalla, een dependance van Theater Walhalla, is vlakbij te vinden in een oude arbeiderskantine in één van de Fenixloodsen. Deze bijzondere locatie ademt de sfeer van de jaren 50. Het programma bestaat uit een mix van grote namen zoals De Gabbers, onontdekte muzikanten en jeugdtoneel. Maar het mooiste van dit theater zijn de lichte zalen met de machtig grote ramen. Geniet met name ’s avonds van het adembenemende uitzicht op de Rijnhaven en de Wilhelminapier.

Theater Walhalla

3. Into the wild
Ook buiten de stad vindt je het theater! Afgelopen zomer kon je weer nieuwe theaterproducties zien in het Amsterdamse Bostheater in Amstelveen. Tussen de bomen en de vogeltjes en onder de sterren geniet je van moderne bewerkingen klassieke stukken zoals o.a. Shakespeare, Tsjechov en Brecht. Zet hem in je agenda voor volgend jaar en neem dan je picknickmand mee en geniet van een zwoele zomeravond vol theater in de bosrijke buitenlucht.

Amsterdams Bostheater

4. Van cement naar toneel
Gelegen in een oude cementfabriek aan de voet van de Sint Pietersberg en aan de oevers van de Maas, op ca. 10 minuten fietsen van het centrum van Maastricht, is het theater AINSI te vinden. Het Theater aan het Vrijthof programmeert een groot gedeelte van haar dans, theater en jazzconcerten in deze locatie. Tussen vakwerk van beton en baksteen kun je een uiteenlopend theaterprogramma zien. Van Henry van Loon tot het Dood Paard: laat je verrassen op een unieke locatie! 

5. De moeder aller theaters
Natuurlijk mag Nederlands meeste bekende theater niet ontbreken in dit lijstje. Het statige Koninklijke Theater Carré is met zijn classicistische bouwstijl, een timpaan met stadswapen op de prachtige gevel en zijn ligging aan de Amstel een theater van allure. In een van de chique foyers geniet je van een hapje en drankje vooraf. Als theaterliefhebber moet je gewoon een keer in dit historische theater zijn geweest.

Geniet dit najaar van de mooiste balletten in het Carré. Denk bijvoorbeeld aan het exotische avontuur Jungle Boek. Boek met 20% voordeel.

 

CultuurWerkt! heeft prachtige toneelstukken en musicals in het aanbod! Mét voordeel, want wat extra korting is altijd mooi meegenomen.

                                   

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.