5x de mooiste concertzalen van Nederland


Gepubliceerd op 19 juni 2018 in Kunst & cultuur door Mance Spoorenberg Er zijn 0 reacties

Er bestaat geen blauwdruk voor de beste concertzaal. Maar er zijn zeker wat vuistregels. Zo hoort de akoestiek fraai te zijn, iedereen goed zicht te hebben op het podium en wil het oog ook wel wat. Dit alles voor de ultieme beleving. Welke locaties in Nederland hebben het echt goed op een rijtje? CultuurWerkt! keek en luisterde rond en tipt vijf prachtige concertzalen in eigen land!

1. Van kerk naar rocktempel
Het Amsterdamse Paradiso biedt al vijftig jaar de meest legendarische concerten. Van verrassingsconcerten die 's nachts werden aangekondigd, tot artiesten die op het balkon klommen om te vechten: van alles heeft het podium gepasseerd. Door die rock ’n roll uitstraling vergeet je bijna dat Paradiso gevestigd is in een voormalige kerk van de Vrije Gemeente. Tip: bekijk volgende keer als je met een biertje in je hand staat te wachten zeker de prachtige glas-in-loodramen in de Grote Zaal. 

Grote Zaal Tivoli

2. Vijf onder één dak
TivoliVredenburg in Utrecht heeft voor iedereen wat in huis. Het muziekpaleis biedt namelijk vijf concertzalen die elk zijn ontworpen door een bekende architect. Van kamermuziek in de Hertz tot jazz in Cloud Nine en pop in de Ronda: alle zalen hebben een geweldige akoestiek en een eigen sfeer. Zelfs in de indrukwekkende achthoekige Grote Zaal gaat de knusheid niet verloren door zijn schuinen wanden, bordesjes en het podium die in het midden is geplaatst. Wij tippen het aankomende Internationaal Kamerfestival Utrecht! De intieme setting van TivoliVredenburg leent zich er perfect voor!

3. Concert bij kaarslicht 
Middenin het Joods Cultureel Kwartier is de majestueuze Portugese Synagoge te vinden. Het gebouw doet nog altijd dienst als gebedshuis, maar het is ook open voor publiek. Zo zorgen honderden brandende kaarsen en de prachtige akoestiek voor unieke concertavonden in de Synagoge. Wij raden aan om deze Candle Light Concerten in hartje winter te bezoeken. Als het buiten guur is, zorgt het flikkerende kaarslicht en de klassieke muziek voor een magische belevenis! Kleed je wel warm aan, want in de synagoge is geen verwarming.

Koepelgevangenis Breda

4. Genieten in de gevangenis
Het is een wat vreemde eend in de bijt, maar de Koepelgevangenis van Breda heeft de potentie (én de akoestiek)  om uit te groeien tot een bijzonder concertgebouw. In juni vond er in deze prachtige locatie al een bijzonder ligconcert plaats van pianoduo Sandra en Jeroen van Veen en wat ons betreft volgt er snel meer!

Concertgebouw

5. Het geheim van de Schoenendoos
We eindigen onze top vijf met een klassieker: het prachtige 19e-eeuwe Koninklijke Concertgebouw in Amsterdam. De sierlijke balkonnetjes, de fluweelrode stoelen en de elegante uitstraling droom je weg terwijl je jezelf muzikaal opvoedt. En dan hebben we het niet nog niet eens over de akoestiek. Door de schoenendoosvormige zaal en de weerkaatsing tegen de zijwanden worden de klanken warm en vol (leuk weetje: op Rij 15, stoel 33 klinkt de muziek het allerbeste). Speciale tip voor de filmfans onder ons: in juli speelt het Antwerp Symphony Orchestra Star Wars Live in Concert in het Concertgebouw!

Samen met je collega’s naar het Concertgebouw? Bekijk hier ons speciale groepstarief!
 
Welke Nederlandse concertzaal is jouw favoriet? We zijn benieuwd naar jouw tips!
 

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.