Beat that Summer Slump: 4 creatieve tips voor een productievere zomer


Gepubliceerd op 26 juni 2018 in Duurzame inzetbaarheid door Margot van der Meer Er zijn 0 reacties

Je herkent het vast wel, de dagen worden warmer, je kunt de zomervakantie bijna aanraken en vanachter je bureau of op de werkvloer lokt de buitenlucht. Zodra de temperaturen oplopen, daalt onze productiviteit en energie op het werk. In het Engels noemen ze dit ook wel de Summer Slump. Hoe hou jij deze zomer jezelf en je medewerkers gemotiveerd? CultuurWerkt! heeft het omdenken voor je gedaan en geeft vier creatieve tips om deze zomer energiek, gemotiveerd en met nieuwe inzichten door te komen! 

1. Zomerse Kick-Off
Veel Nederlanders gaan de komende weken eropuit. Als afsluiting is het leuk om samen de zomer in te luiden. Organiseer een barbecue met begeleidende band of juist een mooi tuinfeest met een strijkkwartet. Tijdens deze bijeenkomst kun je de successen van het afgelopen jaar bespreken en de plannen voor de rest van het jaar aankondigen. Hiermee creëer je saamhorigheid en een gemotiveerde sfeer voor je medewerkers om weer aan het werk te gaan. Ze weten ook wat hen te doen staat voor het resterende deel van het jaar. Direct, of na hun vakantie.

2. Festival op de werkvloer
Voor veel bedrijven neemt de hoeveelheid werk in de zomer af. Dit geldt ook elk jaar voor het Engelse marketingbedrijf VML. Zij gebruiken deze periode om de creativiteit binnen het team centraal te stellen. Bij VML bleken er veel verborgen talenten te zitten, zo bevonden zich binnen het team chefwaardige koks, creatieve dj’s en zelfs kunstenaars. Om deze verborgen talenten een podium te geven, organiseren zij jaarlijks het Vmella festival, een knipoog naar het bekende Coachella. Met twee podia, moderne kunstinstallaties en foodtrucks creëren zij een festivalsfeer voor de thuisblijvers.

Ook bij jullie in het team zitten sowieso verborgen talenten zoals een goede kok, een komiek of muzikant. Of denk aan een jaarlijks toneelstuk met je team waarin de focus wordt gelegd op leuke actualiteiten uit de organisatie. Ontbreekt er nou net eem cabaretier of een zangtalent op jullie zomerfestival? Wij denken natuurlijk graag mee vanuit ons aanbod

Vmella Festival

3. Gebruik de kracht van de zon
Terwijl, zo lijkt het, de hele wereld om je heen op het terras neerstrijkt moet er bij jullie nog een berg werk worden verricht. Het is moeilijk voor je medewerkers om gemotiveerd te blijven zodra de zon schijnt en zij, en jij, achter glas binnen een aquarium zitten. Overweeg om vergaderingen naar buiten te plaatsen. Dankzij laptops, tablets en smartphones wordt dit voor veel organisaties steeds makkelijker. Of doe je brainstormsessies niet zittend maar ga eens wandelen. Bijvoorbeeld door een park of langs een beeldenroute. Elke twee jaar heb je de bekende ARTzuid route. Maar veel andere steden, ook kleinere plaatsen kennen een beeldenroute. Deze actieve houding in de buitenlucht geeft energie en wakkert creativiteit aan. 

Searching for Utopia – Jan Fabre. Foto gemaakt tijdens vorige editie ArtZuid.

4. Bouw aan betere teams
De rustige zomerperiode is bij uitstek de periode om aan de teambuilding en motivatie binnen je organisatie te werken. Dit kan een simpele sociale activiteit zijn maar nog beter is het om in teamverband ergens aan te werken dat niet werkgerelateerd is. Denk bijvoorbeeld aan een escaperoom waarbij je goed samen moet werken om binnen de tijd de kamer te ontsnappen. Nog leuker is het om ook een eindproduct over te houden aan de teamtraining. 

Bij het Amerikaanse Virtual Assistant bedrijf eaHELP worden medewerkers elke zomer rocksterren. CEO Bryan Miles begon met dit project om de productiviteit en teambuilding te stimuleren. Wij hebben dit zelf ook in de praktijk getest! Samen met het CultuurWerkt! team hebben we een muziekhit opgenomen. Het was even zoeken om in alle verschillende smaken, stijlen en voorkeuren een geheel te vinden. Het eindresultaat is een energiek nummer waar iedereen helemaal tevreden mee is. Met onze knallende zomerhit denken we vaak terug aan deze inspirerende dag!

Wil jij je medewerkers ook verrassen met zo’n leuk initiatief? Wij brengen cultuur regelrecht naar de werkvloer!

Met deze tips ben je goed op weg de Summer Slump te doorbreken? Ken jij nog meer manieren? Deel het vooral met ons!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.