Ben jij soft genoeg voor de job?


Gepubliceerd op 14 januari 2019 in Duurzame inzetbaarheid door Margot van der Meer Er is 1 reactie

Ben jij soft genoeg voor de job?

Overal kom je het tegen: soft skills. Ze worden steeds belangrijker op de werkvloer. Het World Economic Forum luidt zelfs de noodklok en volgens hen zijn deze skills binnen no time onmisbaar! Wat is het belang van soft skills voor het toekomstige werkveld en waarom kunnen kunst en cultuur juist een belangrijke rol in de ontwikkeling hiervan spelen?

Soft > hard

Even een opfrisser. Hard skills vs soft skills? Hard skills zijn meetbare vaardigheden, die je kunt leren en je bijvoorbeeld op je cv zet. Denk aan een taal of een opleiding. Soft Skills daarentegen, ook wel people skills genoemd, zijn vaardigheden die niet meetbaar zijn en je moeilijk in een klaslokaal kunt leren zoals: probleemoplossend vermogen, flexibiliteit, communicatieve vaardigheden, kritisch nadenken, creativiteit, timemanagement en teamwork. Uit onderzoek van de Harvard Universiteit, Carnegie Foundation en Stanford Research Center blijkt dat het succes van een functie op dit moment voor slechts 15% afhangt van hard skills en kennis en voor 85% van soft skills en dit aandeel wordt alleen maar groter. Wat maakt het dat juist deze vaardigheden zo belangrijk worden op de werkvloer?

Simpel gezegd zorgen de snelle technologische ontwikkelingen ervoor dat hard skills steeds minder belangrijk op de werkvloer worden en het belang van goed ontwikkelde soft skills toenemen. Dit komt omdat robotisering het werk voor een groot deel uit handen neemt waardoor juist onze menselijke vaardigheden een grotere rol gaan spelen.

Medewerkers met goed ontwikkelde soft skills zijn collegialer, gemotiveerder en beter in staat om out of the box te denken. Daarbij passen ze zich makkelijker aan, staan eerder open voor nieuwe ontwikkelingen en leren ook sneller. Dit is belangrijk in een omgeving waarbij bepaalde hard skills door robotisering continue onder druk staan en er een hoge mate van flexibiliteit van de medewerkers wordt verwacht: denk aan de zorg, IT, de bouw of waar eigenlijk niet? Iemand met goede soft skills kan sneller nieuwe hard skills onder de knie krijgen en beweegt makkelijker mee met grootschalige veranderingen en ontwikkelingen.

Soft skills is kinderspel

We moeten toekomstige kandidaten meer selecteren op soft skills, zodat ze meegroeien met de organisatie, gemotiveerd blijven en innovatief inspelen op veranderingen. Ook bij jezelf en je huidige team kun je soft skills onder de aandacht brengen en stimuleren. Kunst & cultuur hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van bepaalde belangrijke soft skills. Ik hoor je denken: hoe kan dat dan? Het antwoord is eigenlijk best simpel.

We vinden het belangrijk dat (onze) kinderen op school of in de opvoeding te maken krijgen met kunst en cultuur. Kunst en cultuur verbreedt hun horizon, het inspireert, het leert ze creatiever te denken en open te staan voor meerdere mogelijkheden, ze leren anders analyseren, observeren en interpreteren. Bij het beoefenen van cultuur stimuleert het teamwork, verbinding, probleemoplossend vermogen en communicatief vermogen. Dit zijn onmisbare soft skills die we de volgende generatie willen meegeven en die we vervolgens bij ons zelf een beetje vergeten.

Steeds meer organisaties zien in dat het belangrijk is om een vitalere omgeving en een goede werkprivébalans te stimuleren. Hierbinnen is vaak ruimte voor sport, gezonde voeding en ontspanning. Voor de toekomst van ons werken kan cultuurbeleving én ook cultuur op de werkvloer niet ontbreken. In de eerste plaats omdat het ontspanning stimuleert en in de tweede plaats omdat het een bijdrage levert aan de ontwikkeling van onmisbare vaardigheden op de werkvloer. Zoals Picasso het ooit eens benoemde: “Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once he grows up.”

Laten we het belang van kunst en cultuur serieuzer nemen, voor onszelf en omdat het een bijdrage kan leveren aan een toekomstgerichte werkomgeving.

Benieuwd wat cultuur voor jouw organisatie kan doen? Neem contact met op ons op 020 788 88 01 of info@cultuurwerkt.nl

1 reactie

Soft skills · 25 februari 2019

<a href="https://www.planet-talent.com/soft-skills">Soft skills</a> zijn inderdaad niet te onderschatten en zijn minder soft dan je zou denken. Je kan er niet omheen in bijvoorbeeld vacatures, want in veel jobs word je erop geëvalueerd.

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.