Bewust cultuur snuiven


Gepubliceerd op 2 mei 2018 in Duurzame inzetbaarheid door Mance Spoorenberg Er zijn 0 reacties

Mindfulness is booming. Er zijn meerdere vormen van mindfulness, maar over het algemeen wordt het gezien als een manier om rust in het hoofd te creëren. Het volledig in het hier-en-nu aanwezig zijn, zonder daar een oordeel over te hebben. 

Steeds meer Nederlandse bedrijven volgen het voorbeeld van grote organisaties zoals Google en LinkedIn om mindfulness als oplaadpunt op de werkvloer te integreren én om soft skills te ontwikkelen. Hieronder wordt het sociaal, creatief, communicatief en empathisch vermogen verstaan. Deze vaardigheden worden namelijk steeds belangrijker op de werkvloer. 

Mindfulness wordt al vaak ingezet als oplaadpunt op de werkvloer en is een activiteit om een aantal vaardigheden verder te ontwikkelen. Wist je dat het ervaren van cultuur ook heel mindful is? Omdat het dezelfde effecten heeft op je medewerkers en daarbij daagt het ze uit om buiten hun bestaande kaders te kijken!  

Tekst gaat onder het diagram verder.

Mindfulness

Cultuurbeleving

✔Focus hier en nu

✔Focus hier en nu

✔Reduceert werkstress

✔Reduceert werkstress

✔Ontwikkelt creatief denkvermogen

✔Ontwikkelt creatief denkvermogen

 

✔Stimuleert geluksgevoel

 

✔Draagt bij aan teambuilding

Stressbestendigheid 
Relaxed blijven ondanks de altijd aanwezige werkdruk, dat lukt niet altijd. Net als bij mindfulness kan het waarnemen van kunst bijdragen aan stressreductie. Psycholoog Aric Sigman heeft toonaangevend onderzoek vastgesteld dat kunst binnen kantoormuren creativiteit stimuleert en stress aanzienlijk vermindert. Daarbij geeft het bezoeken van cultuur rust en ontspanning omdat men in een neutrale omgeving de tijd kan nemen zich te richten op kunst. Bovendien maakt cultuurbezoek gelukkig! Het kijken naar kunst kan een mens zelfs even gelukkig maken als een geliefde in de ogen staren. 

Focus
Goede werkers zijn gedreven om taken naar hun beste vermogen uit te voeren. Juist omdat je mensen niet constant kan stimuleren, is het cruciaal dat ze zichzelf kunnen motiveren. Een minder snel afdwalende geest ligt al vrij snel binnen handbereik door mindfulness.Cultuur traint ook om focus te houden. Wanneer je helemaal opgaat in een bijzondere dansvoorstelling of een spetterend optreden, breng je de zogenoemde 'onvrijwillige aandacht' tot rust. Je vergeet je de dagelijkse beslommeringen.

Leuk weetje: in Museum Boijmans van Beuningen wordt elke tweede zondag van de maand een populaire rondleiding georganiseerd die gebaseerd is op een mix van mindfulness en cultuurbeleving. Het kijken naar kunst helpt de deelnemer met het vinden van focus.

Teamwork
Klantcontact, empathie, samenwerken: sociale vaardigheden zijn essentieel op de werkvloer. Waar mindfulness vooral gericht is op de interne beleving, draagt cultuurparticipatie bij aan de algemene teambuilding. Een goed voorbeeld is Introdans, een teambuilding workshop op een toegankelijke manier met een cultureel randje. Het sociale karakter van theaterbezoek daagt collega’s uit om samen te werken en goed op elkaar in te spelen.

Creativiteit

Creatief denkvermogen is een vaardigheid die voor de arbeidsmarkt steeds belangrijker wordt. Uit onderzoek blijkt dat een creatief proces bestaat uit vier stappen: inspiratie, incubatie, inzicht en toepassing. In de eerste stap speelt cultuur een belangrijke rol als inspirator, in de laatste stap is cultuur juist een klankbord om creatieve ideeën en processen aan te spiegelen. 

Met cultuur ervaar je iets nieuws en soms compleet onverwacht. Dit onverwachte karakter speelt met ons verwachtingspatroon in de hersenen en stimuleert de aanmaak van dopamine, ons gelukshormoon! Waar meditatie een goede stimulans is voor ons creatief denkvermogen, gaat het ervaren van cultuur nog een stap verder omdat het ons uit onze comfortzone haalt en buiten de gebaande kaders laat kijken.

Zo brengt cultuurbeleving dus ontspanning, ontwikkel je je vaardigheden én geeft het nieuwe energie!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.