Can you Händel this?


Gepubliceerd op 12 december 2017 in #CultuurChallenge door Gwendolyn Vincent Er zijn 0 reacties

CultuurWerkt! daagt je uit! Stap uit je comfortzone en laat je verrassen. We dagen om de week iemand uit om iets nieuws uit te proberen. Ga jij de uitdaging aan?

Wie: Toos en haar dochters Kristel en Rianne
Wat: Messiah van Händel (Concertgebouw)
Wanneer: zondag 10 december 2017

Met wie gaan we op pad?
Toos zag de oproep voor de CultuurChallenge in onze nieuwsbrief en besloot haar dochters, Rianne (25, verpleegkundige) en Kristel (25, consultant bij Rijkswaterstaat), uit te dagen. Zij hebben het al jaren over het bezoeken van een klassiek stuk. Hoog tijd om dat te doen! 

Een familie-aangelegenheid dus. Waar gaan we naartoe?
Samen kozen we voor het stuk Messiah van Händel, uitgevoerd onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink. Händel componeerde de muziek in 1741, en het stuk werd voor het eerst uitgevoerd in 1742 in Dublin. Het tweeënhalf uur durende stuk wordt vooral rond de Kerst uitgevoerd, zo ook dus deze zondag in het Concertgebouw. 

Barok-specialist Pieter Jan Leusink speelt het stuk met dezelfde bezetting die Händel gebruikte tijdens de première in Dublin: Zestien zangers die in een lijn opgesteld staan en een orkest zonder hobo’s, maar mét baroktrompet en pauken.

Waarom is dit een challenge voor Rianne en Kristel?
Rianne en Kristel luisteren eigenlijk nooit naar klassieke muziek, maar vooral Sky Radio en Top40 nummers. “Vroeger hoorde ik weleens klassieke muziek bij een vriendinnetje thuis waar ze dat vaak op hadden staan”, zegt Rianne. Kristel vult aan: “Maar wat je niet kent, zal je zelf ook niet zo snel luisteren.” Onbekend maakt onbemind dus. Als we naar binnen lopen bekent Toos dat het ook voor haar de eerste keer in het Concertgebouw is.
 

“Ik vind het vooral leuk om met muziek mee te zingen en bij klassieke muziek is dat een stuk lastiger!”
 

Wat zijn de verwachtingen van de dames?
Rianne: “Ik vind het vooral leuk om met muziek mee te zingen en bij klassieke muziek is dat een stuk lastiger!”. Speciaal voor deze uitvoering zijn er tekstboekjes verkrijgbaar met de (Engelse) tekst en uitleg over het stuk. Misschien valt er dan toch mee te zingen?

Wat is het eindoordeel?
Mooier dan verwacht! Rianne: “Vooral de stukken waar het koor samen zingt zijn erg mooi.” 

Voor herhaling vatbaar?
Dat is zeker niet uitgesloten! Het was een geslaagde middag, voor herhaling vatbaar. Maar nu eerst in de stad lekker een hapje eten en daarna kijken of de treinen terug nog rijden ondanks de sneeuw…
 

Wil jij ook iemand uitdagen voor de #CultuurChallenge? Meld je hier aan en wie weet gaan jullie samen op pad!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.