Complexe vraagstukken ontwarren met een kunstenaars mindset


Gepubliceerd op 16 oktober 2018 in Creativiteit Er zijn 0 reacties

Merlijn Twaalfhoven is internationaal actief in het creëren van innovatieve projecten en het schrijven van nieuwe muziek voor orkesten, koren en kamermuziekgroepen. Zijn muziekcomposities zijn onder andere uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest, Tokyo Symphony Orchestra en het Koninklijk Symphonie Orkest van Vlaanderen.

Twaalfhoven was de jongste lector van Nederland bij Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem. Met muzikale projecten in o.a. vluchtelingenkampen in Jordanië en Palestijns bezet gebied wil hij grenzen doorbreken en cultuurverschillen overbruggen. In 2011 won hij hiervoor een UNESCO award. Daarnaast is hij medeoprichter van initiatieven The Turnclub en What Art Can Do waarbij hij kunst uit de traditionele omgeving haalt om een brug te slaan tussen kunstenaars en grote vraagstukken.

Wat drijft Merlijn en zijn initiatief The Turn Club?

De denk- en doe-werelden van kunstenaars, andere professionals en burgers zijn nu vaak gescheiden. De kunstenaar werkt doorgaans op andere plekken en met andere mensen dan ondernemers, wetenschappers, hulpverleners, etc. Merlijn gelooft in cross-overs tussen disciplines om elkaars uitgangspunten te bevragen, nieuwe perspectieven te bieden en blinde vlekken zichtbaar te maken. Alleen door middel van het doorbreken van scheidslijnen in denken, organiseren en handelen, kunnen we de kracht mobiliseren waarmee we werkelijk een turn in de samenleving kunnen maken. Een omslag naar duurzaamheid die begint bij een mentaliteit van verbintenis, verantwoordelijkheid, zorg en samenhang.

 

Wat is de kunstenaars-mindset? Anders kijken!

Kunst kan dromen over een verre toekomst. Producten ontwerpen die geen winst hoeven te maken. Een kunstenaar is een zoeker. Maar de reden dat hij graaft, is niet de kans op een klompje goud, maar nieuwsgierigheid naar wat verstopt is. Vol fascinatie kan hij zich bezighouden met deze zoektocht, zonder dat het iets concreets hoeft op te leveren. In een wereld die compleet geobsedeerd is met resultaten, winst en groei is dit voor velen een onbegrijpelijke zaak. Zoeken zonder te vinden, het dwalen als bestemming - dat klinkt toch volslagen nutteloos? Toch kan juist deze houding, deze open ontdekkende mindset de rijkdom ontsluiten van het leven. Soms is dat verwarrend. De wereld blijkt anders te zijn dan je altijd dacht. Je zekerheden gaan wankelen, er ontstaat ruimte voor niet-weten. Dat is niet angstaanjagend, maar juist bevrijdend. Je ontsluit een wereld van verwondering.

 

Een ruimte buiten de kaders

In de veelheid van de wereld, kan een kunstenaars-mindset de weg vinden. Niet volgens een rationeel ontworpen plan, maar via spontane associaties, intuïtieve afslagen of schijnbaar zinloze omwegen. Zo kan je nieuwe verbanden zien of een nieuw perspectief ontdekken. Het kan een vonkje geven, of inslaan als de bliksem. Je zou dat inspiratie kunnen noemen. Een onderzoeker krijgt ineens een inzicht. Een wetenschapper maakt een doorbraak. Een kunstenaar verandert iets waardoor het kunstwerk in één klap geniaal wordt. Deze vonk kan alleen ontstaan in een rijke omgeving. Op plekken waar geëxperimenteerd, gefaald, gespeeld kan worden. In een doelgerichte wereld is daar geen adem voor. Alleen als complexiteit niet wordt ontkend maar juist de ruimte krijgt, als onzekerheid wordt omarmd en de spanning oploopt tussen de status-quo en een visioen van een alternatief - dan kan het ontladen in iets dat de wereld echt vooruit helpt.

Wil jij binnen jouw organisatie ook buiten de bestaande kaders kijken en inspiratie en creativiteit een boost geven? Meld je dan aan voor Merlijns kennissessie tijdens de Dag van Kunst & Cultuur op 13 november a.s.

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.