Cultureel onthaasten


Gepubliceerd op 28 februari 2017 in Werkstress door Henrieke van Eerten Er zijn 3 reacties

Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Wij hebben ongelofelijke haast.

Haast (de; m/v). [de drang hebben om iets snel te doen]. Maar dan wel alleen voor die zaken die er echt toe doen. In onze hypermoderne digitale samenleving staan resultaatgerichtheid en efficiëntie hoog op de prioriteitenlijst. Daarvoor staan we nagenoeg permanent in verbinding met elkaar. Deadlines, vergaderingen, calls, (werk)lunches, intranet en afspraken buiten de deur wisselen elkaar in hoog tempo af. Zodra we op het werk zijn uitgeklokt, staan vaak de kinderen, boodschappen, schoonmaken, koken, sporten en Netflix op het programma. 

Inspanning versus ontspanning
We zijn met zijn allen doorgewinterde lijn- én projectmanagers van ons eigen leven. Alles heeft zijn plek en alles heeft zijn nut. Maar af en toe hebben we nou eenmaal even helemaal geen fut. Daar kunnen we dan het beste maar aan toegeven. Want wie zich steeds volledig inspant, moet ook zorgen dat hij of zij even zoveel ontspant. 
Inspanning en ontspanning zijn de Yin en Yang (☯) van ons leven. Zonder de één kan de ander niet bestaan. De Yang (donker) zet ons onder andere aan tot activiteit en beweging. De Yin (licht) biedt ruimte voor passiviteit en stilte. 

Even helemaal niets
Maar hoe doe je dat dan? Even niets doen; alleen maar zijn. En vooral: wat levert het me op? Vooral de geest (het brein) heeft ruimte nodig om tot rust te komen. Daarvoor is een neutrale omgeving van belang. Een plek waar weinig of geen emotionele waarden bij horen en waarbij je niet wordt afgeleid door je dagelijkse beslommeringen. Cultuurbezoek, bijvoorbeeld een bezoek aan het theater, bioscoop, museum of een concert biedt hier bij uitstek de ruimte voor.

Verwachtingspatronen
Kunst heeft ook vaak een speels karakter: of het nu gaat om muziek, dans of cabaret, kunst speelt met de verwachtingspatronen in de hersenen. Dat stimuleert de hersencellen en verdrijft angst en stress.

Cultureel onthaasten
Tot slot nodigt kunst uit tot gerichte aandacht - tot fascinatie. Een concert of bijvoorbeeld een bezoek aan een museum roepen gerichte aandacht op, en dat verdringt onvrijwillige aandacht: de aandacht voor allerlei beslommeringen in onze stressvolle leef- en werkomgeving. Zo krijgen overbelaste hersenen de gelegenheid om op adem te komen. Cultuurbezoek is zo een welkome en inspirerende “vluchthaven” voor onze hersenen. Dus geniet van cultureel onthaasten, je moet al zoveel.

3 reacties

Farida Ismail · 08 april 2017

Mooi stuk

Kimberley van den Berg · 05 maart 2017

Leuk Henrieke!

Anoniem · 02 maart 2017

Mooi stuk!

Toon meer reacties (1)

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.