Cultuur : de basis van onze maatschappij


Gepubliceerd op 22 augustus 2016 in Kunst & cultuur door Esther Jousma Er zijn 0 reacties

Toen ik een jaar geleden begon bij BCA werd mij gevraagd hoe ik de toekomst van cultuur in Nederland zie. Niet de meest makkelijke vraag om een antwoord op te geven. De vraag naar mijn favoriete museum of favoriete actrice is een stuk eenvoudiger om te beantwoorden. (Dit zijn overigens Museum de Fundatie, absoluut een keer voor naar Zwolle afreizen en Tjitske Reidinga, zij is zowel zeer getalenteerd als sympathiek, maar dit terzijde).

Toekomst van cultuur
De vraag is dus: hoe zie jij de toekomst van cultuur in Nederland? Ga er maar aanstaan. Deze ene vraag roept direct veel meer vragen bij mij op, want wat is dat dan "cultuur"? En wat versta je eronder of wat wordt er in algemene zin onder verstaan? En hoe belangrijk is cultuur nu eigenlijk voor Nederland? Loont het wel de moeite, met alle ontwikkelingen binnen de culturele sector, om na te denken over de toekomst van cultuur? En wie zit er überhaupt te wachten op mijn mening over cultuur?

Van purse naar purpose
Misschien wel helemaal niemand en toch kan ik het niet laten. Ik ben er namelijk van overtuigd dat cultuur de basis is van onze maatschappij en een steeds belangrijkere rol gaat innemen. Iedereen is op zoek naar verdieping en naar een groter welzijnsbevinden. Zelfs bedrijven geven steeds vaker aan dat zij niet alleen naar de “purse” van hun bedrijfsvoering kijken maar vooral ook naar de “purpose”. 

Cultuur als bindmiddel
Cultuur is hierbij uitstek de verbindende factor. Als je op zoek gaat naar de definitie van cultuur kom je verschillende antwoorden tegen. Een van de omschrijvingen is: Alles wat door menselijk handelen is gemaakt, oftewel alles behalve de “ongerepte” natuur. Uitingen van persoonlijke expressie in de meest uiteenlopende (kunst-)vormen. Van theater tot schilderij, van beeldhouwwerk tot dans en van instrument tot boek. Dat beschrijft voor mij ook meteen waarin de grote kracht van cultuur schuilt. 

Cultuur verbindt, verrijkt, inspireert en zet aan tot anders denken. En, misschien nog wel het allerbelangrijkste; Cultuur verbindt over grenzen heen. 
Dus zo zou ik het graag zien, de toekomst van cultuur in Nederland!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.