Cultuur in het AMC


Gepubliceerd op 15 maart 2017 door Ilana van de Boel Er zijn 0 reacties

Marjolein Maats werkt voor de personeelsvereniging van het AMC, een organisatie met 10.000 medewerkers. Wij vroegen haar wat cultuur voor het AMC betekent. ‘We willen echt een AMC gevoel creëren.’ 

Wat voor activiteiten organiseren jullie voor het personeel?
Van alles! We hebben een stuk of acht sportclubs, we doen mee aan hardloopwedstrijden, we hebben een fotoclub. We organiseren ook veel activiteiten hier in huis, zoals een workshop make-up of kleurenstyling voor de dames, maar ook saxofoonles, goochelen en ballonvaren. Je kunt het zo gek niet bedenken. We organiseren ook veel culturele activiteiten, zoals naar NEMO met 300 man, met een hele club naar het Scheepvaartmuseum, een rondleiding in het Stedelijk Museum, een Sinterklaasmusical, naar Holland Zingt Hazes en het Wereldkerstcircus. 

Waarom organiseren jullie dat allemaal?
Het verbindt enorm als we met zo’n grote groep ergens naartoe gaan. Je ziet elkaar even in een andere setting. Dan sta je met z’n allen een drankje te drinken en kom je toch weer bekenden tegen. Zoals naar het Wereldkerstcircus in Carre, dan komt iedereen met zijn kinderen, dat maakt iemand ook meer mens. Dat is wat het leuk maakt. Zeker in zo’n grote organisatie waar 10.000 mensen werken, is dat heel belangrijk. 

'Het is zo leuk als bij een Sinterklaasmusical de schoonmaker naast de professor zit en ze hebben allemaal dezelfde lol.'

We willen echt een AMC gevoel creëren. Er moet hier heel hard gewerkt worden, op de OK wordt heel de dag geopereerd, op de verpleegafdelingen werken ze zich tien slagen in de rondte. Dat je dan ook iets leuks doet met je collega’s is zo belangrijk. En dan niet alleen binnen je eigen afdeling, maar ook daarbuiten, van keuken tot administratie tot artsen. Het is zo leuk als bij een Sinterklaasmusical de schoonmaker naast de professor zit, allemaal met hun kinderen, en ze hebben allemaal dezelfde lol, dat is wat het verbindt. Dat maakt dit ook een hele leuke baan.

Jullie hebben ook een enorme kunstcollectie, wat je niet zo snel zou verwachten bij een ziekenhuis.
Klopt, het is een van de grootste collecties van Nederland. Dingen die ik thuis niet kan betalen, hangen hier gewoon in de spreekkamer. Je kunt ook rondleidingen volgen langs de collectie, dat zou ik eigenlijk eens moeten doen! 

Wij zijn er van overtuigd dat je van het bezoeken van een mooie tentoonstelling of voorstelling geïnspireerd wordt en nieuwe energie krijgt. Waar krijg jij energie van?
Ik ben een tijdje allerlei kindervoorstellingen afgegaan met mijn kinderen, dat was zo leuk. Als je met je kinderen in zo’n theater komt is de sfeer al heel leuk, overdag de stad in, mijn dochters kleden zich dan helemaal leuk aan. Die hele beleving is zo bijzonder. Zo wordt hun wereld ook weer wat groter. Ik heb dat ook als ik zelf een avondje uit ben, dat je helemaal los bent van alles waar je de hele dag over na aan het denken bent. 

Je bent naast je dagelijkse functie ook cultuurmanager van CultuurWerkt! voor het AMC. Hoe bevalt dat?
Ik vind het heel erg leuk, omdat ik om mij heen hoor dat veel mensen er gebruik van maken. En dat zij daardoor leuke dingen naast hun werk meemaken. Doordat CultuurWerkt! specifieke voorstellingen aanbiedt, trekt dat onze collega’s ook eerder aan om ergens naartoe te gaan. Ik krijg vaak terug van collega’s dat ze daardoor op nieuwe ideeën komen, dat ze denken ‘Dat is leuk, en nog voordelig ook’. Dat is natuurlijk alleen maar goed!

Wil jij, net als Marjolein, een wij-gevoel creëren binnen jouw organisatie met CultuurWerkt!? Vraag informatie aan of Tip je werkgever!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.