CultuurChallenge #3: Archeoloog maakt reis naar de toekomst


Gepubliceerd op 12 april 2017 in #CultuurChallenge Er zijn 2 reacties

CultuurWerkt! daagt je uit! Stap uit je comfortzone en laat je verrassen. We dagen om de week iemand uit om iets nieuws uit te proberen. Ga jij de uitdaging aan?

Wie – Henrieke van Eerten, Cultureel Ambassadeur CultuurWerkt!
Wat – STRP Biënnale in Eindhoven
Wanneer – Donderdag 30 maart 2017

Met wie gaan we op pad?
Ik ben afgestudeerd als archeoloog en in mijn vrije tijd geef ik rondleidingen bij Artis. Mijn collega, die groot fan is van alles wat met mediakunst en vooruitstrevende technologie te maken heeft, daagde mij uit om naar de STRP Biënnale in Eindhoven te gaan. Kan een archeologe uit de voeten met nieuwerwetse technologie? We gaan het zien!

STRP? Wat is dat?
‘STRP Biënnale 2017 is een expositie vol interactieve installaties, performances, concerten, in en om het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven’, aldus de website. Ik verwacht futuristische installaties en experimentele kunst. Gelukkig gaat mijn collega mee die me op weg kan helpen. Op naar Eindhoven dus.

Back to the future dus!
Het lijkt alsof ik in een tijdmachine ben gestapt en door een onzichtbaar wormgat een sprong naar de toekomst heb gemaakt. Als een echte avonturier zoek ik mijn weg door schaars verlichte gangen. Het Klokgebouw op het Strijp-S terrein (voormalige Philips fabriek) waarin de expositie wordt gehouden, geeft het geheel een mysterieus tintje. Verleden, heden en toekomst komen hier mooi samen.

En de installaties?
De toekomst van de technologie ligt aan mijn voeten. Of staat, hangt, loopt of rolt. Ik proef, ruik, zie en hoor van alles. Ik verbaas me waartoe machines in staat zijn, en griezel af en toe bij kunstwerken die de verre toekomst wel heel dichtbij brengen. Mensen en machines verbinden zich steeds meer aan elkaar. Een soort science fiction meets kunst dus.

Wat was het hoogtepunt?
Het leukste zijn natuurlijk de kunstwerken waar je zelf iets mee kunt doen. In ‘The Physical Mind’ van Teun Vonk lig je letterlijk in het kunstwerk, dat uit twee grote opblaasbare kussens bestaat. Langzaam blaast het onderste kussen zich op en word je omhoog geduwd. Van bovenaf duwt een kussen je juist weer naar beneden. In eerste instantie een beetje een claustrofobisch gevoel, maar als je eraan toegeeft, ontspan je volledig, zowel geestelijk als lichamelijk.

Ben je nu futureproof?
Mijn nieuwsgierigheid naar de toekomst is zeker aangewakkerd. Eén gedachte blijft door mijn hoofd spelen: wat gaan archeologen in de toekomst terug kunnen vinden van deze High-Tech generatie? Als alles steeds digitaler wordt, gaan tastbare objecten dan verdwijnen? Of vinden we dan alleen nog maar meters draad en kabel, stapels computers en smartphones terug? Veel vragen dus, wat volgens mij net de bedoeling is van dit soort exposities. Missie geslaagd dus!

Wie daag jij uit?
Omdat geschiedenis altijd leerzaam is, challenge ik mijn collega Ilana uit om naar de toneelvoorstelling Hedda Gabler van Theater Utrecht te gaan. Op en top theater met klassieke kostuums en een verhaal van 100 jaar oud, succes!

Wil jij ook een collega of vriend uitdagen om eens uit zijn comfortzone te stappen? Daag ze uit! #cultuurchallenge

2 reacties

Loes ten klooster · 18 april 2017

Volgens mij heb ik iets geweldigs leuks gemist. Overigens ben ik er van overtuigd dat tastbare objecten zeker niet gaan verdwijnen. Ook die zijn een expressie van een levendige geest.

Anoniem · 14 april 2017

Klinkt als een bijzondere ervaring, leuk om te lezen! Misschien zijn de Teun Vonk's van nu wel de Vincent van Gogh's van toekomstige generaties. Spannend idee!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.