CultuurChallenge #4: Ken je klassiekers


Gepubliceerd op 26 april 2017 in #CultuurChallenge door Ilana van de Boel Er is 1 reactie

CultuurWerkt! daagt je uit! Stap uit je comfortzone en laat je verrassen. We dagen om de week iemand uit om iets nieuws uit te proberen. Ga jij de uitdaging aan?

Wie – Ilana van de Boel, cultuurredacteur CultuurWerkt!
WatHedda Gabler van Theater Utrecht in Stadsschouwburg Amstelveen
Wanneer – vrijdag 14 april 2017

Waar gaan we naartoe?
Hedda Gabler, de toneelklassieker van de Noorse schrijver Henrik Ibsen. Het stuk is geschreven in 1890. Ik ben bij CultuurWerkt! altijd op zoek naar het nieuwste culturele aanbod. Mijn collega Henrieke daagde mij uit om eens in de oude doos te duiken en op zoek te gaan naar de echte klassiekers. 

Met hoge witte pruik en toneelkijker op naar de schouwburg!
Dat viel wel mee. Het was eerder: computer dicht, vrijdagmiddag borrel overslaan en door weer en wind op de fiets naar het theater. De acteurs waren wel helemaal in stijl, met heuse korsetten, onderrokken en wapperende jaspanden. 

Wie speelden er mee?
Niet de minsten! De hoofdrol werd vertolkt door de bloedmooie Karina Smulders, bekend van de film Bride Flight. Peter Blok en Guy Clemens (nu te zien in de VPRO serie De Maatschap) speelden de mannelijke hoofdrollen. In totaal zes acteurs die ons meenamen in het intrigerende verhaal van Hedda Gabler.

Euhm, Hedda wie?
Anno 2017 hebben we het vaak over stoere, onafhankelijke vrouwen, maar Hedda is de originele tough chick. Generaalsdochter Hedda is zo gefrustreerd met haar middelmatige bestaan (als vrouw had je toen weinig te zeggen over je eigen leven) dat ze een destructieve oorlog begint tegen iedereen om haar heen. Ze zwaait met pistolen en stookt haar vrienden tegen elkaar op.

Geen keurige dame die borduurt en landschapjes schildert dus?
Integendeel! Ik ben er nog niet over uit of ik Hedda een enorme trut vind, of dat ze juist een tragische heldin is, tevergeefs opzoek naar een beetje actie in haar saaie leven. Karina Smulders speelt Hedda heel geloofwaardig; het ene moment is ze neurotisch, dan weer verleidelijk en vervolgens woest en onuitstaanbaar. Zeker geen kant-en-klaar karakter waarmee je je kunt identificeren. 

Klinkt als een complex verhaal.
Je moet er inderdaad goed bijblijven om het formele taalgebruik, dat nog stamt uit 1890, te volgen. Toch kom je er al snel helemaal in. Onwijs knap hoe de acteurs die stijve teksten tot leven weten te brengen en je mee kunnen slepen in het verhaal. En ook nog genuanceerde emoties erin kwijt kunnen. Chapeau!

Deel 1 van ‘Ken je klassiekers’ geslaagd?
Zeker! Heel bijzonder dat een tekst die meer dan honderd jaar geleden geschreven is, nu nog steeds interessant toneel kan opleveren. Shakespeare, Tsjechov en Samuel Becket – kom maar op!

Wat wordt de volgende CultuurChallenge?
Het leuke aan toneel is dat de acteurs live voor je, op het toneel, een verhaal van honderd jaar geleden tot leven brengen. Hoe zou dat over honderd jaar gaan? Kunnen we dan met Virtual Reality dezelfde 3D, audiovisuele ervaring creëren? Mijn collega Louise, met een gedegen culturele opvoeding in het Concertgebouw en het ballet, stuur ik daarom naar de allereerste VR Cinema!

Benieuwd geworden naar Hedda Gabler? We hebben een leuke aanbieding in Dordrecht, met inleiding en gratis pauze-arrangement.

Daag een collega of vriend uit om uit zijn comfortzone te stappen! Deel het met #cultuurchallenge

CultuurChallenges

 Archeologe maakt reis naar de toekomst

 Help, ik moet naar Holiday on Ice!

1 reactie

Henrieke van Eerten Amsterdam · 01 mei 2017

Missie geslaagd :) leuk stuk!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.