CultuurChallenge #5: Generatiekloof in de VR Cinema


Gepubliceerd op 10 mei 2017 in #CultuurChallenge door Louise Stefels Er zijn 2 reacties

CultuurWerkt! daagt je uit! Stap uit je comfortzone en laat je verrassen. We dagen om de week iemand uit om iets nieuws uit te proberen. Ga jij de uitdaging aan?

Wie – Louise Stefels, Projectmanager CultuurWerkt!
WatVirtual Reality Bioscoop in Amsterdam
Wanneer – donderdag 4 mei 2017

Wat staat er op het programma?
Met drie kinderen moet je natuurlijk wel een beetje bijblijven op het gebied van digitale ontwikkelingen. Mijn kinderen weten vaak beter dan ik hoe de iPad en mijn telefoon werken en als groot fan van ‘traditioneel’ theater, is het tijd voor een uitstapje naar een modernere kunstvorm! Mijn collega’s zagen hun kans schoon en daagden mij uit om de eerste Virtual Reality Bioscoop te bezoeken. Mijn dochter Evelijn (8 jaar) gaat mee om mij bij te staan. Let’s go!

Virtual Reality? In een bioscoop?
De VR bioscoop heeft eigenlijk niks met een traditionele bioscoop te maken, het lijkt meer op een etalage. Er staan ongeveer 30 stoelen met genoeg ruimte om 360 graden vrij rond te draaien. Er draaien geen speelfilms, maar korte filmpjes in een bepaald thema; van horror tot familie. Alle programma’s zijn lekker kort: 30 minuten. Naast ons zit een stel dat hun drankjes heeft meegenomen van de bar. Alleen de popcorn ontbreekt!

Making memories
We zetten onze headset en koptelefoon op en starten de film. Ik moet denken aan vroeger, toen de rode ViewMaster hét summum van moderne techniek was. Nu, zoveel jaar later, zit ik hier met mijn dochter die geen idee heeft wat een ViewMaster is. Erg leuk om zo samen nieuwe herinneringen te maken.

Hoe was de film?
Wij gaan voor het genre “familie”. In deze samenstelling de beste keuze, omdat wij zo achteraf ervaringen kunnen delen. Met de comfortabele 360 graden draaibare stoel mis je niks. Maar pas op: draai niet te veel want anders blijft de wereld ook draaien zonder headset! Je krijgt een aantal filmpjes te zien; animatiefilms, een onderwater ervaring met dolfijnen en een balletvoorstelling van het Nationale Ballet. Die laatste is een prachtig voorbeeld hoe een traditionele voorstelling schijnwerkelijkheid wordt.

Go or no go met kids?
Met kinderen is het echt een aanrader. Deze generatie groeit op in een digitaal tijdperk en is dus wel wat gewend. Toch is deze virtuele ervaring indrukwekkend. Er is geen leeftijdsgrens maar de headset is een behoorlijk apparaat. Dus ik zou zeggen dat 8 jaar een mooie leeftijd is om een bezoek te brengen aan de VR bioscoop.

En, ben jij nu tech-proof?
Helemaal! Heel gaaf om te zien hoe zich een hele wereld om je heen bestaat, alsof je er echt middenin zit. Het nadeel is wel dat je helemaal in je eigen bubbel zit en je eigen ervaring hebt. Met kinderen is het vaak juist leuk om samen de film te beleven en te zien hoe zij erop reageren. Maar ik heb weer een nieuwe stap gezet in mijn digitale opvoeding, daar kan ik mee thuiskomen!

Wat wordt de volgende CultuurChallenge?
Van de schijnwerkelijkheid terug naar de echte werkelijkheid. Ik stuur mijn collega Gwendolyn, een echte liefhebber van klassiek ballet, op pad. Zij mag naar het Spring Festival, waar vernieuwende choreografen en theatermakers hun kunsten laten zien. Geen klassiek ballet, maar dans 3.0 dus!

Daag een collega of vriend uit om uit zijn comfortzone te stappen! Deel het met #cultuurchallenge

CultuurChallenges

Ken je klassiekers: Hedda Gabler

 Archeologe maakt reis naar de toekomst

 Help, ik moet naar Holiday on Ice!

2 reacties

Anoniem · 15 mei 2017

OOps, ik had de anoniem vink aan moeten zetten. (Wil niet op internet vindbaar zijn.)

Thums van van Boxtel · 15 mei 2017

Jouw dochter van 8 is nu al langer dan jij bent? (of is ze gaan staan voor de foto?)

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.