CultuurChallenge #6: Wild ritje door de kunsten


Gepubliceerd op 23 mei 2017 in #CultuurChallenge door Gwendolyn Vincent Er zijn 0 reacties

CultuurWerkt! daagt je uit! Stap uit je comfortzone en laat je verrassen. We dagen om de week iemand uit om iets nieuws uit te proberen. Ga jij de uitdaging aan?

Wie – Gwendolyn Vincent, Relatiemanager CultuurWerkt!
WatSPRING Festival, Stadsschouwburg Utrecht
Wanneer – donderdag 18 mei 2017

Waar gaan we naartoe?
Naar het SPRING Festival, ‘10 dagen dans, theater en meer’ in het centrum van Utrecht. Ze noemen het zelf een ‘wild ritje door de kunsten’, met abstracte performancekunst, internationale choreografen en uitdagende voorstellingen. Voor de geoefende kijker zullen we maar zeggen.

Dans, ben je daar een beetje bekend mee?
Mijn moeder sleepte me vroeger al mee naar dansvoorstellingen. Ik heb voorstellingen van het Nationale Ballet gezien, klassiek dus met witte tutu’s en een orkest, maar ook moderne dans, van bijvoorbeeld het Scapino Ballet. Ik dacht dus dat ik wel wat gewend was…

Maar dit was heel anders?
Zeg dat wel! Het stuk wat wij hebben gezien, Bacchae - Prelude to a Purge van de choreografe Marlene Monteiro Freitas, was heel anders dan wat ik ooit heb gezien. Het laat zich moeilijk beschrijven wat we nou precies hebben gezien. Was het dans? Toneel? Performance? Soms dacht ik letterlijk: ‘Waar zit ik nou naar te kijken?’.

Oh jee… niet positief dus?
Juist wel! Het was misschien moeilijk te ‘begrijpen’, maar wel heel leuk! De muziek was opzwepend, de dansers heel goed, en de bewegingen soms gewoon heel grappig. Door de muziek kreeg ik zelf zin om te bewegen, en het was leuk om de reacties in de zaal te zien: sommige mensen werden heel enthousiast en lachten, anderen raakten op een gegeven moment geïrriteerd door de duur van het stuk en de herhaling van bewegingen. Het maakte dus zeker iets los bij mensen. Het stuk is voor de dansers volgens mij ook echt een uitputtingsslag van ruim twee uur, en daar heb ik sowieso veel respect voor. Ongelofelijk wat sommige mensen met hun lichaam kunnen!
 

"Dans laat zich niet vangen in een tekstje of foto in een brochure; je moet het gewoon zíen."
 

De titel, Bacchae - Prelude to a Purge, klinkt ingewikkeld.
Klopt, vond ik ook. Het verwijst naar een tragedie van de oude Griekse dichter Euripides. Het werd geschreven in 406 voor Christus, en gaat over de twee kanten van de mens: het rationele en het instinctieve, het vasthouden aan logica of juist toegeven aan impulsen. Denk aan het woord ‘Bacchanaal’ dat wij nog steeds gebruiken om een feest met buitensporig veel drank te beschrijven.

Dat contrast is ook duidelijk te zien in de voorstelling: stukken wilde dans worden afgewisseld met stukken waarbij de dansers op een stoel zitten en lijken te ‘typen’ alsof ze in een denkbeeldig kantoor achter een typemachine zitten: strak in het gelid.

Go or no go?
Van tevoren wist ik niet goed wat ik moest verwachten, maar ik ben superblij dat ik me heb laten verassen. De voorstelling is helaas niet meer in Nederland te zien (wel op andere dansfestivals in Europa) maar anders zou ik hem zeker aanraden. Volgend jaar ga ik zeker kijken wat er dan op het SPRING Festival te zien is. Ik weet nu dat het ook leuk is je te laten verassen door iets wat in eerste instantie misschien een beetje vreemd klinkt. Dans laat zich niet vangen in een tekstje of foto in een brochure; je moet het gewoon zíen.

Wie daag jij uit?
De kranten staan vol van artikelen dat Amsterdam te druk wordt. Te veel toeristen in de binnenstad met rolkoffers, en levensgevaarlijk op de fiets. Ik daag daarom mijn collega Esmé, onze hippe grafisch ontwerper, uit om naar het Amsterdam Museum te gaan. Volgens mij zijn die toeristen namelijk zo gek nog niet en is er veel te zien in de Amsterdamse binnenstad, waar wij als inwoners snel voorbij fietsen. Een tripje naar tourist-central dus!

Beeld: Rosa Reis

Daag een collega of vriend uit om uit zijn comfortzone te stappen! Deel het met #cultuurchallenge

CultuurChallenges

Ken je klassiekers: Hedda Gabler

 Archeologe maakt reis naar de toekomst

 Help, ik moet naar Holiday on Ice!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.