Cultuurchallenge #7: Amsterdam voor dummies


Gepubliceerd op 8 juni 2017 in #CultuurChallenge door Esmé van der Neut Er zijn 3 reacties

CultuurWerkt! daagt je uit! Stap uit je comfortzone en laat je verrassen. We dagen om de week iemand uit om iets nieuws uit te proberen. Ga jij de uitdaging aan?

Wie: Esmé van der Neut, grafisch vormgever
Wat: Amsterdam Museum, Amsterdam
Wanneer: maandag 5 mei 2017

Vertel, wat gaan we doen.
Ik woon in Amsterdam waar het natuurlijk barst van de kunst en cultuur. Normaal fiets ik snel voorbij het Van Gogh of het Rijksmuseum. Ik heb echt geen zin om in zo’n lange rij te staan en met 200 Japanners met selfie-sticks langs de schilderijen te schuifelen. Gwendolyn, mijn collega, daagde mij uit om juist wel naar een culturele toeristische plek te gaan in mijn eigen stad. Op naar het Amsterdam Museum dus!

Het Amsterdam Museum? Over het Red Light District, wiet en kaas?
Het Amsterdam Museum is volgens mij helemaal niet zo toeristisch. Er waren inderdaad een paar toeristen, maar mijn eerste indruk was dat dit een heel toegankelijk en modern museum was waar juist veel verschillende soorten mensen rond lopen. Het is gevestigd in het centrum van Amsterdam en het is gewijd aan het heden en verleden van de stad. En daar is natuurlijk nog wel iets meer over te vertellen!

Wat was er allemaal te zien dan?
Ze hebben een enorme collectie objecten en kunstwerken uit en over de stad, allemaal met hun eigen geschiedenis. Maar ook feitjes over bijvoorbeeld het alcoholgebruik van vroeger en nu. In de 16e eeuw dronk een Amsterdammer wel 300 liter alcohol per jaar! Er is zelfs een bekende Amsterdamse kroeg nagebouwd in het museum, zodat je je helemaal in de Jordaan van toen waant.

Hoogtepunt?
Het leukste vond ik dat ze interieurs van echte Amsterdamse huisjes nagemaakt hebben. Zo kan je eindelijk eens binnen gluren bij de buren en zien hoe Amsterdammers vroeger en nu leefden. Altijd als ik door de stad fiets verbaas ik me over alle grachtenpanden – hoe zou het zijn om daar te wonen?! Toen ik er was werd er trouwens net een nieuwe tentoonstelling ingericht die ik helaas nog niet kon bekijken: Puck & Hans – Couture Locale. Een grote overzichtstentoonstelling over dit iconische modeduo dat vooral bekend werd in de jaren 70, 80 en 90. Volgens mij wel de moeite waard!

Go or no go?
Ik vind het echt een aanrader om juist als Amsterdammer naar dit museum te gaan. Eigenlijk belachelijk dat je zo weinig afweet van je eigen stad. Volgens mij is de gemiddelde toerist toch beter op de hoogte over de geschiedenis van de stad als hij het rondje Anne Frankhuis, Van Gogh en Rijksmuseum heeft gemaakt! Het is echt interessant om te zien hoe de stad is veranderd, en de tentoonstelling is heel leuk en toegankelijk ingericht. Verplichte kost voor iedereen die in Amsterdam woont, werkt, of een dagje op bezoek is!

Wie is hierna aan de beurt?
Tijd voor een heel ander stukje Nederlandse cultuur: humor! Ik daag onze stagiair Jamie uit om naar GABBERS te gaan – de over de top comedyshow met Guido Weijers, Jandino, Roué Verveer en Philippe Geubels. Ze zei laatst dat ze zich niet kan voorstellen hoe zo’n megashow ook nog grappig is. Aan haar de eer om dat in levende lijve te gaan testen!

Daag een collega of vriend uit om uit zijn comfortzone te stappen! Deel het met #cultuurchallenge

CultuurChallenges

 Een wild ritje door de kunsten

 Archeologe maakt reis naar de toekomst

 Help, ik moet naar Holiday on Ice!

3 reacties

Anouk Bouwmeester · 09 juni 2017

Hi Esmé, je hebt me op een idee gebracht. Leuk om een keer met mijn zoon naar toe te gaan!

Anoniem · 09 juni 2017

Klinkt goed! Ik ga snel maar eens langs om het zelf te zien.

Anoniem · 08 juni 2017

Wat grappig dat je als Amsterdammer dan zo weinig weet over je eigen stad.. misschien dat ik zelf ook maar eens een kijkje moet gaan nemen :)

Toon meer reacties (1)

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.