Dansend door het (bedrijfs-)leven!


Gepubliceerd op 5 september 2016 in Vitaliteit & gezondheid door Marouschka Promes Er zijn 0 reacties

Onlangs hebben mijn collega’s en ik een zang- en dansworkshop van Fransisca Burgos mogen ervaren. De dagelijkse "after-lunch dip" verdween als sneeuw voor de zon en wij konden met nieuwe energie weer aan het werk.  Van 3 tot en met 9 september 2016 is het Nationale Dans Week met het doel het benadrukken van gezondheidsbevorderende aspecten van dans. Wist je dat naast zelf dansen ook het kijken naar een dansvoorstelling goed voor de gezondheid is? Uit ervaring kan ik zeggen dat dans een groots effect heeft.  Hoe helpt dans de productiviteit in jouw organisatie te verbeteren?

Dans beïnvloedt gedrag

Uit onderzoek van Random Collision en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat gedrag beïnvloed kan worden door dans. In het onderzoek zagen twee groepen mensen dansvoorstellingen die verschillende vormen van solidariteit weergaven. Daarna speelden zij gezamenlijk een spel. De resultaten geven weer dat deelnemers van de ene groep overduidelijk anders met elkaar communiceerden dan deelnemers van de andere groep. Dit betekent dat de prikkels die dansvoorstellingen bevatten, mensen kunnen inspireren tot een bepaald type gedrag. Wil je bijvoorbeeld dat medewerkers beter met elkaar samenwerken? Denk dan aan een voorstelling gericht op saamhorigheid en teamwork.

Gelukkig door dans

Dans beïnvloedt niet alleen gedrag, maar draagt ook bij aan een goed gevoel. Stel, je hebt de volgende keuze: een dansvoorstelling bezoeken of €1350,- ontvangen? Het gros van de mensen zal gaan voor het laatste, maar misschien is het toch geen slecht idee om te kiezen voor de dansvoorstelling. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dans, concert- en theaterbezoek gemiddeld even veel bijdraagt aan de levenstevredenheid als een netto loonsverhoging van  €1350,- per jaar. Met andere woorden: men wordt even gelukkig van een dansvoorstelling van bijvoorbeeld Isabelle Beernaert als van een geldbedrag. Dans-, concert- en theaterbezoek zet je hersenen namelijk aan het werk en daagt je uit om "out of the box" te denken. Dans wekt een bepaalde emotie bij je op en inspireert je om anders te denken.

Dansen op de werkvloer

Een steeds groter deel van het bedrijfsleven ontdekt de positieve effecten van dans.  Dit blijkt uit een initiatief van het dansgezelschap Introdans, genaamd “This is your wake-up ball”. Door middel van "dansbreaks" worden medewerkers letterlijk wakker geschud. Kunnen de medewerkers binnen jouw organisatie af en toe ook een boost gebruiken? Introduceer een dansbreak en de productiviteit neemt in grote mate toe!

Ik daag je uit om tijdens de Nationale Dans Week minimaal één keer een "dansbreak" te houden met of zonder collega's. Je zult zien dat je daarna de hele wereld aankan!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.