Daten in het Rijksmuseum


Gepubliceerd op 29 maart 2017 in Kunst & cultuur door Stéphanie Versteeg Er zijn 4 reacties

Cultuur wordt een steeds belangrijker onderdeel van onze lifestyle en het beperkt zich niet langer tot een voorstelling of museumbezoek. Anno 2017 drinken we cocktails in het Van Gogh Museum of hebben een date in het restaurant van het Rijksmuseum. 

Hotspots

Museumcafés en theaterrestaurants zijn dankzij gerenommeerde chefs, hippe interieurs en een prikkelende menukaart de nieuwe places to be; culturele instellingen worden steeds meer gezien als een bron van bijzondere ervaringen. In wereldsteden als New York en Parijs zijn musea en galeries populaire ontmoetingsplekken geworden. Je kunt er in het weekend uitgebreid met je vriendinnen gaan brunchen of later op de avond met een biertje in je hand tot in de vroege uurtjes dansen tussen de kunstwerken.

Cocktails drinken in het Van Gogh Museum

Ook in Nederland zijn theaters en musea steeds vaker een plek waar je graag gezien wordt. Ze ontpoppen zich tot culturele hotspots waar bezoekers zich thuis voelen: je kunt er rustig de hele dag of avond blijven plakken. Neem bijvoorbeeld het Van Gogh Museum, dat elke vrijdagavond op een kunstzinnige manier het weekend inluidt met DJ’s, cocktails en culturele initiatieven. Na een ontmoeting met de Hollandse Meesters in het Rijksmuseum kun je de dag in stijl afsluiten met een sterrenmaaltijd in restaurant Rijks. En in het Utrechtse popcentrum TivoliVredenburg wordt de concertagenda aangevuld met vrij toegankelijke optredens en festivals in theatercafé Het Gegeven Paard. 

‘Met een biertje in je hand tot in de vroege uurtjes dansen tussen de kunstwerken.’

‘Omnivorisme’

Door de jaren heen zijn we steeds minder loyaal aan bepaalde kunstvormen, maar omarmen we cultuur als onderdeel van onze identiteit. Trendwatchers noemen het ’omnivorisme’: we richten ons meer en meer op het brede cultuuraanbod. Dat betekent dat we de ene week een museum bezoeken, maar de week erna naar een voorstelling gaan. We proberen - kortom - graag nieuwe dingen uit en zorgen voor een afwisselende invulling van onze vrije tijd. Theaters, musea en poppodia kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Door ruimere openingstijden, horeca en een afwisselende evenementenagenda zijn ze een interessante bestemming geworden voor een dagje uit.

Probeer jij ook graag nieuwe kunstvormen uit? Of blijf je trouw aan een bepaald genre? Stap een keer uit je comfortzone en laat je verrijken door het aanbod van CultuurWerkt!

4 reacties

Anoniem · 24 april 2017

Zelf ervaar ik het als een super leuke ontwikkeling dat kunst & cultuur steeds meer gecombineerd wordt met andere bezigheden als even bijkletsen of lunchen met vrienden. De bezochte werken geven ook altijd extra stof tot spreken. Niet dat we dat anders niet zouden hebben hoor maar het verrijkt en verdiept onze gesprekken zeker.

Fil · 06 april 2017

Anoniem. 6-4-2017
Wat moeten mijn ouders toch een vreselijke tijd op aarde gehad hebben, vooral dat omnivorisme, brunchen, een sterrenmaaltijd en daarna met een cocktailtje in hun hand tot in de vroege ochtend dansen en tegelijkertijd met een biertje (in de andere hand natuurlijk) dansen tussen de kunstwerken, (te hopen dat dat kunstwerken zijn van Picasso of uit dat geweldige cobra museum uit Amstelveen), want die zouden er alleen maar van kunnen opknappen na een gewelddadig nachtje doorzakken, en dat vanaf elke vrijdagavond,..geweldig toch! Dat hebben die arme stakkers dus allemaal moeten missen.
Welkom in het nieuwe leven.
Nou ik kan vertellen, dat mijn ouders wel degelijk trouw waren aan een bepaald genre en ze waren ook al niet gehecht aan hun comfort sone, ze hadden namelijk ALLE TIJD, GEDULD en LIEFDE om hun kinderen groot te brengen, en daar zijn ze helemaal in geslaagd, en dat allemaal zonder al die geneugten bovenaan benoemd. Hoe is dat nou mogelijk he!
Ik wens u allen veel sterkte in dit nieuwe leven.

Anoniem · 30 maart 2017

Kunst wordt extra leuk met een cocktail in de hand ;)

Anoniem · 30 maart 2017

Leuk artikel en heel herkenbaar! Bijvoorbeeld het Eye in Amsterdam, echt super leuke locatie om te lunchen. En ook lekker, ook niet onbelangrijk ;-)

Toon meer reacties (2)

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.