De basis van een vitale organisatie: de 4 P's


Gepubliceerd op 22 juli 2016 in Vitaliteit & gezondheid door Marouschka Promes Er zijn 0 reacties

Het ziekteverzuim is sky high, de betrokkenheid is laag binnen de organisatie, het verloop is hoog. Kortom: de vitaliteit is ver te zoeken binnen de organisatie! Dit zie je terug in de bedrijfsresultaten, dus er moet iets veranderen. Heb jij het geheim van een vitale organisatie al ontdekt?

Gerard van Vliet beschrijft in zijn boek, “Een vitale organisatie”, vier factoren die de basis vormen van een vitale organisatie, namelijk passie, plezier, partnerschap en positieve kracht. Veranker de vier P’s in de bedrijfsvoering en stimuleer de vitaliteit van de organisatie.

  1. Passie

Passie komt voort uit een duidelijke missie die gedragen wordt door medewerkers. Het waarom heeft hierin een sleutelfunctie. Medewerkers willen graag weten waarom ze iets doen en waar zij aan bijdragen. Passie staat gelijk aan bevlogenheid. Gepassioneerde medewerkers halen voldoening uit hun werk en zijn bereid een stapje extra te zetten voor de organisatie.

  1. Plezier

Leuke groepsuitjes naar bijvoorbeeld een concert of het theater zorgen voor meer gezamenlijk plezier. Plezier is echter meer dan leuke collega’s en gezellige personeelsfeesten. Het gaat ook om het vieren van successen, ruimte voor creativiteit en ontwikkeling van talenten. Kunnen medewerkers hun kwaliteiten kwijt in de functie of brengt een andere functie ze meer plezier?

  1. Partnerschap

Teamwork speelt een grote rol in een vitale organisatie. Voor medewerkers is het niet alleen belangrijk om te weten waarom ze iets doen, maar ook dat hun bijdrage gewaardeerd wordt. Open communicatie en medezeggenschap van medewerkers komen het partnerschap ten goede. Stichting Sint Jozefoord, verkozen tot Beste Werkgever 2015, weet dit als geen ander. De resultaten worden regelmatig gedeeld met medewerkers. Ook wordt gevraagd om hun input. Hierdoor worden medewerkers betrokken en voelen zij zich gewaardeerd.

  1. Positieve kracht

Gemotiveerde medewerkers, duidelijk leiderschap en heldere doelen zijn de kracht van een flexibele organisatie. Het aanpassingsvermogen in veranderende omstandigheden en de bereidheid hiertoe houden de organisatie vitaal en duurzaam.

Conclusie

In een vitale organisatie werken gemotiveerde mensen met hart voor de zaak, die met plezier naar het werk gaan. De werkgever heeft een grote verantwoordelijkheid om medewerkers gemotiveerd en betrokken te houden. Partnerschap en positieve kracht spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Welke factoren zijn volgens jou onmisbaar in een vitale organisatie?

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.