De werkdag van…. een musicalster


Gepubliceerd op 6 maart 2019 Er is 1 reactie

Waar de meeste Nederlanders elke dag om half 6 hun kantoor verlaten, begint voor artiesten dan pas werkdag pas. Terwijl wij ontspannen in het theater zitten, zingen en dansen zij de longen uit hun lijf. Hoe ziet zo’n werkweek van een musicalartiest er eigenlijk uit? Wij liepen een dag mee met Gaia Aikman, die nu Nala speelt in Disney’s The Lion King.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Van dinsdag tot en met zondag speel ik 8 á 9 shows in de week. Doordeweeks ga ik om 16.15 de deur uit en ben ik om 00.30 ben ik weer thuis. Overdag komt het voor dat ik interviews of repetities heb. In het weekend spelen we dubbele shows, dus dan ben ik eigenlijk de hele dag in het theater.” 

Met hoeveel collega’s werk je samen? 
“Elke avond werken er voor- en achter de schermen 120 mensen mee aan de voorstelling.” 

Heb je een bepaald ritueel voor je het podium op gaat?
“Tien minuten voordat de show begint staan we met iedereen in een cirkel om de show door te nemen en om iedereen ‘Toi toi toi’ te wensen. Ik ga bijna altijd stiekem in de zaal kijken naar de opening van de voorstelling. Zo kan ik in de energie van de show komen en aanvoelen wat voor publiek er in de zaal zit. Voordat ik op ga gooi ik de laagste en hoogste noten eruit, check ik mijn microfoon en houden Naidjim (Simba) en ik elkaar nog even vast voordat ik op ren.” 

Is de show altijd exact hetzelfde, of verschilt dat per dag? 
“Je doet dezelfde show, maar hierdoor is de belevening, bezieling en intentie elke keer weer anders. Er zitten elke dag 1800 andere mensen in de zaal met een andere energie. Je voelt jezelf ook elke dag anders. Een reden waarom ik altijd naar de opening kijk is om te zien hoe de kleine Nala speelt, zodat ik eventueel wat van haar kan verwerken in de tweede helft.” 

“Er zitten elke dag 1800 andere mensen in de zaal met een andere energie.”

Als je op het toneel staat kun je geen off-day hebben of het een keer wat rustiger aan doen. Wat motiveert jou om elke keer weer je uiterste best te doen? 
“Het belangrijkste dat ik in gedachte houd is dat er misschien iemand in de zaal zit die ervan droomt om dit vak in te gaan. Als wij die persoon kunnen laten zien dat die droom werkelijkheid kan worden, is dat ontzettend gaaf.” 

Gaia in de kleedkamer met collega’s Gugwana Dlamini (Rafiki) en Naomi Webster (Shenzi). 

Wij gaan naar het theater om te ontspannen. Waar zoek jij ontspanning? 
“De grootste ontspanning vind ik in muziek luisteren en zingen. Jammen met mijn vrienden of alleen thuis, onder de douche, lopend over straat. Oordopjes in en ik ben weg. Maar een film kijken op de bank met m’n vriend of een goeie dag in de spa geven mij ook zeker de rust die ik nodig heb.”

Wat kunnen kantoormuizen als wij leren van de werkwijze van jou en je collega’s? 
“Ik denk dat tip 1 is dat er een verplichte lichamelijke warming up moet worden ingesteld op kantoor. Lichamelijke beweging voor het werk bevordert de productiviteit, verbetert het geheugen, probleemoplossend vermogen, de besluitvaardigheid en je maakt véél minder fouten. Daarnaast maakt het niet uit in welk vakgebied je zit of voor welk bedrijf je werkt: je moet nooit vergeten dat je binnen een bedrijf een ‘community’ vormt, je doet het samen. Ik denk dat dit in de theaterwereld wel wat sneller gaat, aangezien het vak veel meer vraagt om emotionele openheid.” 

Benieuwd naar Gaia in Disney’s The Lion King? Klik hier om kaarten met voordeel te bestellen!

1 reactie

Carpettta · 23 mei 2019

удалите,пожалуйста! [url=http://tut.by/].[/url]

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.