Duurzame inzetbaarheid in de culturele sector


Gepubliceerd op 25 mei 2016 in Duurzame inzetbaarheid door Ilana van de Boel Er zijn 0 reacties

“Nationale Opera verkozen tot beste Operahuis van 2015”, “Jude Law gestrikt voor Toneelgroep Amsterdam”: het regent goed nieuws in de culturele sector deze week! Met het aantrekkend theaterbezoek en toenemend aantal voorstellingen in 2015, blijft het goede nieuws komen. Maar hoe duurzaam is de culturele sector in de huidige staat?

Stijgende lijn in de culturele sector

De culturele sector lijkt langzaam uit het dal te kruipen dat met de abrupte bezuinigingen is ingezet. Hoewel voor een aantal culturele instellingen het doek definitief is gevallen, lijken de resterende instellingen zich te hebben herpakt. Het gevolg: meer voorstellingen, een hogere zaalbezetting en een stijgend aantal bezoekers. Goed nieuws!

Bij BCA zijn we er namelijk van overtuigd dat het bezoeken van kunst en cultuur bijdraagt aan de mentale ontspanning en vitaliteit. Hiermee wordt de duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland bevorderd. Maar hoe zit het met medewerkers uit de culturele sector zelf?

Cultuur onder druk

Het aantal theatermedewerkers is het afgelopen jaar drastisch afgenomen. Gemiddeld drie fulltime banen zijn verdwenen per theater, wat wordt opgevangen door flexkrachten, vrijwilligers en ZZP’ers. Met het toenemend aantal voorstellingen is de conclusie: er wordt meer werk verzet met minder mankracht.

Kennelijk werkt niet alleen het bezoeken van een theatervoorstelling of concert positief voor de vitaliteit; ook het meewerken aan voorstellingen geeft een energieboost. Het lijkt erop dat medewerkers in de culturele sector, ondanks onzekerheid en bezuinigingen, samen de schouders eronder zetten om het theateraanbod met het publiek te delen. Gedreven vanuit liefde voor het vak en de overtuiging dat de podiumkunsten essentieel zijn voor een bloeiende samenleving, wordt in deze sector keihard gewerkt.

Duurzaamheid culturele sector

Ondanks de drive en het sterke hart voor cultuur is dit geen duurzame oplossing voor de sector. Er dient voor gewaakt te worden dat medewerkers niet ‘uitgebuit’ worden door hun liefde voor het vak. Waar in veel commerciële organisaties de HR afdeling een essentieel onderdeel is van de bedrijfsvoering, is dit in de culturele sector niet het geval.

Iedereen die cultuur een warm hart toedraagt en het behoud van cultureel erfgoed belangrijk vindt, kan een steentje bijdragen aan de duurzaamheid van deze sector. Initiatieven zoals Voordekunst maken het mogelijk om als individu een kunstproject financieel te steunen. Een andere optie is zelf vaker het theater of kunstpodia te bezoeken. Dit is niet alleen goed voor uw eigen duurzame inzetbaarheid en creativiteit, maar komt de culturele sector ook ten goede!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.