Een creatief bezoekje aan de SPO Docentendag


Gepubliceerd op 23 maart 2018 in Cultureel nieuws door Redactie CultuurWerkt! Er zijn 0 reacties

Afgelopen maandag was CultuurWerkt! aanwezig op de derde editie van de SPO Docentendag die dit jaar in het teken stond van creativiteit. Laat dat nu net een thema zijn die voor ons als muziek in de oren klinkt! TivoliVredenburg opende alle zalen, pleinen, trappen en zelfs de kleedkamers voor de duizend medewerkers van SPO Utrecht! Tijdens deze dag, die elke drie jaar wordt gehouden, verdiepen alle leraren en medewerkers zich in actuele onderwijsontwikkelingen, met inspirerende sprekers en interactieve workshops. Natuurlijk was er ook tijd voor ontmoeting, ontspanning en vrolijkheid. Een werkdag waar iedereen naar uitkeek! Net als de docenten ging CultuurWerkt! langs bij een paar workshops.

Zo was het online videoplatform ARTtube van de partij met hun ARThart, een Pop-Up bioscoop met kunstfilms, en een workshop ‘Online video voor cultuureducatie’. Als collectief van ruim 25 toonaangevende musea- en kunstinstellingen representeren ze inmiddels een groot deel van de cultuursector in Nederland en België. 

Heb jij net als ons geen idee welke kunststromingen jouw hart sneller doen kloppen? Dan is het zeker aangeraden even het ARThart te raadplegen! Deze matchmaker op het gebied van kunst, musea en design laat je al swipend kennismaken met tal van kunstwerken. Heb je dan eindelijk jouw persoonlijke ARThart gevonden? Dan krijg je ook meteen je museum-match te zien waar je deze kunststromingen kunt terugvinden. Het persoonlijke ARThart wordt samen met een selectie ARTtubevideo’s passend bij het kunsthart doorgestuurd naar je e-mailadres. Een geniale uitvinding die zeker past in het onderwijs als je het ons vraagt!

Het was een gezellig én innovatief knutseluurtje bij de workshop ‘My Metropolis’, bedacht door het vormgeverscollectief Nou & Herkauw. De opdracht: maak objecten voor een virtuele stad. Zes docenten maken gretig gebruik van klei (‘Zulke goede klei hebben ze niet op mijn school!’ aldus een docent), doosjes volkoren macaroni en stukken tape om een object in elkaar te flansen. Tussen het knutselen door hebben de docenten het over een geslaagde dag. ‘Werkt ook wel lekker rustgevend, dat creatief bezig zijn,’ vertelt de enige mannelijke docent van de groep. De een komt met een gekleide dino en de ander met een kartonnen gemeentehuis. Vol verbazing zien ze hoe hun fysieke objecten wordt omgezet naar een digitaal 3D model. Dit model verplaatsten de docenten met behulp van een joystick door de wereld van My Metropolis.  

De SPO Docentendag werd feestelijk afgesloten in de Grote Zaal. De workshops en lezingen onderstreepten waarom creativiteit een vaardigheid is die kinderen, en docenten, hard nodig zullen hebben in de 21ste eeuw. Creativiteit stimuleert outside the box-denken, is ontspannend en brengt mensen samen. Het kabinet ziet ook steeds meer de waarde van creativiteit in het onderwijs in. Vorige week werd bekend gemaakt dat er flink in cultuur gaat worden geïnvesteerd. Een belangrijk punt op deze agenda is de stimulering van cultuureducatie en museumbezoek voor leerlingen. Op naar een (nog) creatievere toekomst op scholen!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.