Een kijkje achter de schermen bij MARE


Gepubliceerd op 13 februari 2018 Er zijn 0 reacties

Wegens groot succes komt MARE, de openluchtvoorstelling in een bak met 1 miljoen liter water, deze zomer terug naar het Almeerderstrand. Wat komt er allemaal bij kijken om deze theaterbelevenis te maken? Wij namen een kijkje achter de schermen bij theatergezelschap Vis à Vis en interviewde mede-oprichter en acteur Marinus Vroom.

Wat maakt een openluchtspektakel nu anders dan een voorstelling in het theater? 
“Elke voorstelling beginnen we met een onbeschreven blad. Er is niks, geen podium, geen coulissen. Voor het verplaatsen van de decorstukken gebruiken we een 40 meter hoge hijskraan in plaats van de trekkenwand uit het binnen-theater.“

Hoe lang duren de voorbereidingen? 
“Het idee om een groot waterspektakel te maken, lag er al jaren. Anderhalf jaar geleden werd de eerste schep in de grond gezet om de ondergelopen wereld na te bootsen. Uiteindelijk werd het hele ‘podium’, een soort waterarena, uitgegraven uit de Flevolandse klei. Geen sinecure, omdat het grondwater zich niet zo gedroeg als gedacht. Na diverse specialisten te hebben ingezet, lag het daar: het water bassin met 1 miljoen liter water.”

Hoe hebben jullie alles ‘waterproof’ gekregen? 
“Tegelijkertijd met het aanleggen van het waterpodium werden de drijvende decorstukken gefabriceerd. Elk decorstuk had zijn eigenaardigheden. Het moest kunnen zinken of juist erg kunnen kantelen zonder om te slaan. Omdat het waterpodium nog niet af was, werd een proefbad gemaakt waarin elk decorstuk werd getest.” 

“Een waterbassin van 1 miljoen liter water uitgraven bleek geen sinecure”

Wie werken er allemaal mee aan een buitenspektakel? 
“Het zijn eigenlijk dezelfde disciplines als een regulier theaterstuk, alleen hebben onze medewerkers een hoop ervaring met buiten werken. De technici die in deze voorstelling werken hebben wel allemaal een PADI, duikbrevet moeten halen, omdat bijna alle techniek in deze voorstelling onder water zit. Daarnaast hebben we kraandrijvers en pyroctechnici voor vuureffecten in dienst.”

De acteurs kunnen in zo’n waterbak geen diva-gedrag vertonen zeker?
“De acteurs brengen bijna de hele voorstelling in het water door, dus die moeten inderdaad ook uit stevig hout gesneden zijn!” 

Benieuwd hoe de technici, acteurs en decorbouwers de waterarena tot leven brengen? Bestel hier alvast je kaarten met CultuurWerkt! voordeel. Tip: ook zeer geschikt voor bedrijfsuitjes!

 

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.