Een kijkje achter de schermen bij Koninklijk Theater Carré


Gepubliceerd op 20 april 2017 in Kunst & cultuur Er is 1 reactie

Hoe gaat het programmeren voor Carré in zijn werk?
“Er zijn veel redenen om een voorstelling te boeken, dat hangt van diverse dingen af. Het is vooral belangrijk dat de voorstelling kwalitatief goed is en past in Carré. Daarnaast heeft het te maken met financiën, speelperiodes en beschikbaarheid van artiesten. Verder werken we altijd ver vooruit. We zijn nu alweer met 2018 en 2019 bezig.”

Hoe is het om in een theater als Carré te werken?
“Fantastisch! Ik denk dat welk beroep je ook hebt, er altijd dingetjes zijn die gewoon worden, maar hier werken blijft bijzonder. Dat je hier ‘s ochtends aankomt en je de trailers uitgeladen ziet worden, dat je ’s middags even weg kunt glippen vanachter je computer om bij de soundcheck te zijn en dat er dan ’s avonds een volwaardige voorstelling op het toneel staat. Dat blijft keer op keer een bijzondere ervaring.”

´Het divagedrag valt mee, het is juist leuk om te zien dat het gewoon mensen zijn. ´

Maak je wel eens gekke dingen mee met artiesten? Gekke kleedkamerverzoeken of is er wel eens een paard ontsnapt?
“Iedere artiest is anders en heeft eigen gewoontes, rituelen en wensen. Opvallend is dat veel artiesten van hun kleedkamer een gezellige ‘eigen’ ruimte maken. Ze zijn vaak op reis en weinig thuis. Ze nemen persoonlijke spullen mee, foto’s, spullen van thuis. Het divagedrag valt mee, het is juist leuk om te zien dat het gewoon mensen zijn.” 

Het Grootste Zwanenmeer ter wereld: wat is de reden om dit naar Carré te halen?
“Laten we voorop stellen dat het een prachtige titel is en blijft. Het is een klassieker die elk jaar door verschillende gezelschappen over de hele wereld weer opnieuw gedanst wordt en publiek blijft trekken. Het is een mooie voorstelling van hoge kwaliteit en toegankelijk voor een breed publiek. Dat er zoveel zwanen meedansen maakt het extra bijzonder. Een voorstelling voor de hele familie, precies wat we zoeken voor de zomerperiode.”

'Opvallend is dat veel artiesten van hun kleedkamer een gezellige 'eigen' ruimte maken.' 

48 balletdanseressen op het toneel: hoe gaat dat er backstage aan toe?
“Carré is een groot theater met veel ruimte backstage. Voor ensembles hebben we achter het toneel de quick change. Letterlijk een snelverkleedruimte voor de kostuumwisselingen tijdens de voorstelling. We zijn in dat opzicht heel wat gewend, denk aan het Wereldkerstcircus. Dit jaar bestond het gezelschap uit 120 mensen en hadden we o.a. Fredy Knie met alleen al 34 paarden.” 

Benieuwd naar de voorstellingen? Herman van Veen én het Grootste Zwanenmeer ter Wereld zie je mét CultuurWerkt! voordeel.

1 reactie

Anoniem · 21 april 2017

Leuke baan!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.