Een succesvolle organisatie? Stimuleer creativiteit: tien tips!


Gepubliceerd op 28 oktober 2016 in Arbeidsvoorwaarden door Tineke Druijf Er zijn 0 reacties

De robotisering en automatisering van werk vraagt in de toekomst andere kwaliteiten van medewerkers. Volgens het World Economic forum staat creativiteit in de top 3 van skills die een organisatie nodig heeft om succesvol te blijven. Hoe stimuleer je creativiteit? En hoe lever je zelf een creatieve bijdrage aan de organisatie? 


Een succesvolle organisatie 
Het onderzoek “Future of work in the 21st century” beschrijft de veranderingen die organisaties in de komende jaren gaan meemaken. Allereerst worden bepaalde taken geautomatiseerd en overgenomen door robots. Om te innoveren wordt daarom steeds meer creatief en sociaal intelligent vermogen van medewerkers gevraagd. Daarnaast kan werk door digitalisering flexibeler worden ingedeeld, elke plek kan een werkplek zijn en medewerkers kunnen werktijden flexibel inrichten. Tot slot wordt van managers verwacht dat zij een gedeelde cultuur en doelstelling creëren, door de globalisering en digitalisering wordt het lastiger om de organisatie te definiëren en te overzien.  


Wat doen creatieve organisaties? 
Om creativiteit te bevorderen hebben onder andere Google, Facebook en Pixar fysieke ruimtes, zoals vergaderruimtes opnieuw vormgegeven. Google heeft vergaderruimtes omgetoverd tot een jungle, ballenbak, strand en kunsthal. Ook kunnen medewerkers een powernap doen in de ontspanningsruimte of een wedstrijdje tafelvoetballen in de gameruimte. 


Niet alleen fysieke ruimte, maar ook het bieden van mentale ruimte stimuleert creativiteit. Een voorbeeld hiervan is de FedEx-dag bij software ontwikkelaar Atlassian. Medewerkers worden gestimuleerd om creatief aan de slag te gaan door te werken aan een software-project naar keuze. Het project moeten ze binnen 24 uur afronden en presenteren. Meerdere innovaties, zoals oplossingen voor bugs en de ontwikkeling van een service desk, zijn tijdens deze dag tot stand gekomen. Hightech bedrijf ASML biedt talent een podium door middel van de Art Route, een kunstroute door de panden van ASML met eigen creaties van medewerkers. De Art Route stimuleert medewerkers om hun creatieve talent te ontwikkelen en te delen.

 
Tien tips om creatiever te werken 
Helaas heeft niet elke organisatie het budget voor creatieve vergaderruimten en initiatieven zoals een FedEx-dag. Gelukkig kun je zelf ook werken aan je eigen innovatieve vermogen. Word creatiever door middel van de volgende tien tips


1. Maak van je meeting een stand-up meeting: staan geeft energie en de meeting verloopt meer actiegericht. 

2. Creëer een inspirerende omgeving: lees magazines, hang kunst op of doe inspiratie op via Pinterest. 

3. Vraag een buddy: samen weet en verzin je meer dan alleen. 

4. Start een klein project: kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben. 

5. Verander wat je op de automatische piloot doet: het zou goed kunnen dat je efficiënter kunt werken op een anderen manier. 

6. Ga het doen: maak je idee concreet en voer het uit. 

7. Bekijk situaties opnieuw: Hoe zou je de situatie aanpakken als er geen beperkingen zijn? 

8. Ga naar buiten: De beste ideeën worden bedacht op een andere plek dan de werkplek. 

9. Laad jezelf op: duik niet gelijk in je mail, maar luister jouw favoriete muziek of schrijf een blog. 

10. Wat zou jouw held doen? Bedenk hoe jouw held de situatie zou aanpakken. 

BCA inspireert! 
Wil je creatief aan jouw werkdag beginnen? Kom dan naar het Inspiratieontbijt van BCA. Op dinsdag 15 november verzorgen wij een inspirerende ochtend met onder andere Introdans, Aukje Nauta en Peggy Voets. Het inspiratieontbijt vindt plaats in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam van 08.00 tot 10.30 uur. Wil je hier bij zijn? Mail dan naar tineke@mijnbca.nl

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.