Het museum als bron voor fascinatie


Gepubliceerd op 18 april 2017 in Kunst & cultuur door Henrieke van Eerten Er zijn 3 reacties

Een museum is een plek vol van inspiratie en creatie. Bezoekers worden betoverd door innovatieve of juist conservatieve kunstwerken. Je kunt er leren over het verleden of mijmeren over de toekomst. Een museum is een bijzondere omgeving. Van oorsprong is het museum een opleidingscentrum. De combinatie van leren en kunsten kenmerkt ook tegenwoordig nog de diverse musea in Nederland.

'Voor een moment had juist dat kunstwerk jouw volledige aandacht'

Leren van het museum 
Een aantal Nederlandse universiteiten biedt museumbezoek aan in hun curriculum. Door kunstwerken te bestuderen leren studenten om gericht te observeren en daardoor patronen te herkennen. Nijmeegse geneeskunde studenten kregen de opdracht om 10 minuten aandachtig naar een schilderij te kijken en alle details te onthouden. Toen ze de vraag kregen welke kleur de lijst had, wist niemand het antwoord. Wanneer je alleen naar details kijkt, mis je namelijk het overzicht. In veel functies is tegenwoordig juist overzicht of een helicopterview een belangrijke kernkwaliteit. Dat geldt ook voor een arts. 

Fascinatie
Na een museumbezoek blijft slechts een aantal meesterwerken op het netvlies staan. Naarmate de spanningsboog verslapt, schieten de kunstwerken steeds sneller voorbij als uitgestrekte, stille landschappen langs een snelweg. Waarom onthouden we het ene kunstwerk wel en het andere niet? De reden daarvoor kan van alles zijn, van herkenning tot afschuw en van verbazing tot apathie. Wat de reden ook is één ding hebben ze gemeen: voor een moment had juist dat kunstwerk jouw volledige aandacht. 

Laat je gedachten de vrije loop
In dat moment werd je geraakt door het kunstwerk dat je voor je zag. Voor even stond je niet stil bij de vergadering van morgen, de deadlines van de komende week of de targets die behaald moeten worden. In je werk of dagelijkse leven ben je steeds bezig met focussen op de taak of het doel dat je voor ogen hebt. Dat wordt je gerichte aandacht genoemd. Wanneer je veel gerichte aandacht aan een taak of doel schenkt voor een langere tijd, kun je moe worden. Wanneer je even niets hoeft, is er ruimte voor andere zaken. In het museum wordt je vrijwillige aandacht naar een kunstwerk getrokken. Er ontstaat ruimte voor fascinatie.

De kunst van kijken
Het maakt dus niet uit of je een kunstwerk lelijk, mooi, hysterisch, bijzonder of  mysterieus vindt. Het maakt ook niet uit naar welk museum je gaat. De kunstwerken zijn simpelweg een suggestie om jou als bezoeker te fascineren en je zo los te trekken uit je eigen wereld. Zolang je maar kijkt en je gedachten de ruimte geeft.

CultuurWerkt! helpt je graag: kijk in ons aanbod voor inspirerende museumtips.

3 reacties

Loes ten klooster · 18 april 2017

Een museum doet je weer beseffen dat er een wereld vol vrije gedachtes bestaat , vormgegeven in voor jou verrassende beelden. Een schilderijen tentoonstelling gaf me eens zo'n fantastisch gevoel van blijheid dat ik er door werd geinspireerd en met nog meer plezier zelf ging schilderen. Ook een presentatie van " hoe in de prehistorische tijd waarschijnlijk mensen daar hebben geleefd" was voor mij een heel mooie ontdekkingsreis. En de constatering dat wat er sindsdien is veranderd vooral te maken heeft met comfort, maar niet met "leven". En regerend op de blog-tekst: Dan ben je inmiddels na deze indrukken behoorlijk " op vakantie" geweest.:)

Anoniem · 18 april 2017

Ik vind het museum altijd de ideale plek om even 'opgeladen' te worden: in een witte ruimte met interessante objecten kom je even los van je dagelijkse beslommering. Mits er ook koffie en een gebakje aan vast zit natuurlijk ;)

Anoniem · 18 april 2017

Mooi geschreven! Je kunt zo veel leren van musea en de kunstwerken, als je er maar goed naar kijkt!

Toon meer reacties (1)

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.