Interview: The Color Purple


Gepubliceerd op 13 februari 2018 in Kunst & cultuur Er zijn 0 reacties

Na het boek, de film, de musical en de succesvolle Broadway-revival staat The Color Purple vanaf april in een gloednieuw theater op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Over drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika aan het begin van de 20e eeuw, en hun zoektocht naar vrijheid en geluk in een leven van armoede, misbruik en geweld. Hoofdrolspeelster en rising star Naomi van der Linden vertelt over haar rol.

Wat betekent dit verhaal voor jou?
“Het gaat over racisme en ongelijkheid, maar ook over hoop: op betere tijden, geloof in elkaar en de liefde. In de voorstelling zegt Celie, de hoofdpersoon: ‘I may be poor, I may be black, I may be ugly, but I’m here.’ Voor mij is dat de kern: het besef dat je er mag zijn. Het maakt niet uit wat of wie je bent: man, vrouw, homo, hetero, wit of zwart. Ik ben er en ik mag er zijn!” 

Hoe vertalen jullie die boodschap, van het verhaal van 100 jaar geleden, naar 2018?  
“Er zijn veel parallellen tussen de ongelijkheid in de voorstelling en maatschappelijke debatten van nu, zoals #MeToo en Time’s Up. Daardoor voel ik ook de noodzaak om dit verhaal nu te vertellen. Maar daar hoeft de voorstelling niet voor aangepast te worden. Het publiek kan zelf verbanden leggen, nadenken over wat er in de tussentijd is veranderd en wat we nog kunnen doen.” 

Hoe bereid je je voor op deze rol? 
“Het zingen van deze rol is erg moeilijk dus ik volg veel zanglessen. Daarnaast probeer ik veel te lezen over het onderwerp, om een beeld te vormen van de gevolgen van slavernij en kolonialisme. Ik praat veel over de voorstelling met Maryama, zij is een vriendin van mij en een ongedocumenteerde vluchteling. Voor mij is zij Celie: een sterke vrouw, alles om haar heen probeert haar klein te krijgen, maar she is here!” 

Je bent theatermaker, regisseur, actrice, zangeres – wat zoek je in een project? 
“Maatschappelijke relevantie is voor mij belangrijk. Ik mocht de dochter spelen van Nelson Mandela in de musical Amandla Mandela!, maar ik heb ook voorstellingen gemaakt in het AZC van Almere en Amsterdam. Theater is de plek waar je juist die verhalen kan vertellen die normaal gesproken niet gehoord worden.”

Waar krijg jij energie van?
“Samen zingen! The Color Purple opent met ‘Sunday Morning in Church’, dat is zo bijzonder. Als je ooit een keer een gospeldienst wilt horen, hoef je niet naar Harlem, dat kan binnenkort ook in Amsterdam-Noord.”

“Voor een gospeldienst hoef je niet naar Harlem, dat kan binnenkort in Amsterdam-Noord!” 

Wat zou voor jou een goede CultuurChallenge zijn?
“Ik ben een groot operaliefhebber en ga vaak naar musea. Alleen zie ik naar mijn smaak te weinig dans. Ik zou graag een keer een voorstelling zien van choreograaf Alida Dors, zij is zo’n inspirerende vrouw. Als haar voorstellingen net zo inspirerend zijn, dan ben ik nu al fan.”

Wij vinden dat kunst en cultuur net zo’n onderdeel van het dagelijkse leven moeten zijn als sporten of gezond eten. Hoe kijk jij daarnaar?
“Daar ben ik het helemaal mee eens. Kunst kan ontroeren en ontspannen en je de stress van het dagelijks leven laten vergeten, maar je ook laten luisteren, aan het denken zetten en nieuwe inzichten geven. We zijn zo gewend om op alles meteen te reageren. Kunst geeft je de mogelijkheid om even te zijn.” 

The Color Purple is slechts 1 maand te zien in Nederland, van do. 12 april tot ma. 15 mei 2018. Klik hier en bestel kaarten met exclusief voordeel!
 

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.