Interview: pianogrootmeester Lucas Jussen


Gepubliceerd op 8 augustus 2017 in Cultureel nieuws Er zijn 0 reacties

De pianotalenten Lucas en Arthur Jussen behoeven eigenlijk geen introductie meer. Ze speelden al op jonge leeftijd met de grootste orkesten en dirigenten, en staan nog maar aan de start van hun carrière. Lucas Jussen (1993) soleert in januari bij het Nederlands Kamerorkest in Pianoconcert nr. 1 van Chopin. Hoe bereidt hij zich voor op zulke prestigieuze concerten?

Wat is je eerste muzikale herinnering?
“Het WK ’98, het Wilhelmus! Ik was 5 jaar en we keken met de hele familie naar alle wedstrijden. Nederland kwam toen tot in de halve finale, dus ik hoorde het Wilhelmus steeds weer voorbij komen. Dat vond ik zo’n leuk liedje dat ik het wel wilde leren spelen op de piano. Zo kreeg ik van mijn moeder mijn eerste les.” 

Wat vind je het moeilijkste van je vak?
“Door de discipline die ik mezelf opleg zijn er veel dingen die ik niet kan doen. Vrienden van mij zijn bijvoorbeeld lid van studentenverenigingen en hebben elke week feest. Dat kan gewoon niet, maar ik geef het graag op voor het mooiste vak dat er is.”

‘Ik geef elke week stappen graag op voor het mooiste vak dat er is’

Zijn er dingen die je doet voor je het podium op gaat?
“Ik poets mijn lakschoenen, maar ik heb geen vaste rituelen. Ik speel goed in en dan moet ik het los kunnen laten. De dag zelf mag niet te leeg zijn, anders maak ik met nadenken het optreden ‘te groot’. Ik wil daarom ook liever niet in mijn eentje zijn voor een concert. Gelukkig ben ik vaak met mijn broer Arthur. We lachen en keten, dat is voor mij een gezonde voorbereiding.” 

Wat doe je na een concert om te ontladen?
“Ik geniet erg van de gezelligheid na afloop. Het zien van mensen, meestal ook onze ouders, dan drinken we nog even een biertje. En zeker als het concert goed ging, slaap ik ook prima. Jevgeni Kissin bijvoorbeeld, kan de nacht na een concert niet slapen van de adrenaline... Ik ben eigenlijk wel een makkelijk persoon, maar misschien moet je dat even navragen bij mijn moeder?!”

“Ik speel beter in een goede sfeer”

Waar verheug je je op als je denkt aan het Pianoconcert van Chopin?
“Ik kijk vooral uit naar het werken met het Nederlands Kamerorkest en Gordan Nikolić. Gordan is geweldig: behalve een rasmusicus ook zo’n warm persoon. Ik ben daar gevoelig voor, ik speel beter in een goede sfeer. Toen we eerder samen speelden, zat hij achter mij, dus ik kon hem niet eens zien. Toch werkte het perfect, het ging zo natuurlijk. Ik denk dat het weer zo zal gaan.”

Waar denk je aan bij Chopin?
“Melancholie, verlangen naar huis, naar het vaderland. En trots, Poolse trots. Ik studeer bij een Russische leraar die Chopin véél te trots, te zelfingenomen vindt. Russen en Polen, dat gaat niet zo lekker. Maar melancholie en trots hangen natuurlijk heel nauw samen. Het gaat allebei over liefde voor de plek waar je vandaan komt. Dat hoor ik ook in dit Pianoconcert.” 

Benieuwd geworden naar dit jonge talent? Met CultuurWerkt! zie je Lucas Jussen in het Concertgebouw en de Philharmonie in Haarlem met 20% voordeel. Bekijk hier de aanbieding.

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.