Interview: Nasrdin Dchar


Gepubliceerd op 10 maart 2017 in Kunst & cultuur door Ilana van de Boel Er zijn 5 reacties

Acteur en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar vertelt ons over zijn nieuwe theatervoorstelling DAD en waar hij energie van krijgt.

DAD gaat over vaderschap en jouw eigen achtergrond. Waarom wilde je daar een voorstelling over maken?
"Omdat mijn achtergrond nogal actueel is! Mijn achtergrond is Marokkaans, islamitisch. De voorstelling begint bij het moment dat ik hoor dat ik een kind krijg en het eindigt met de geboorte. Het gaat over wat die zwangerschap allemaal met mij doet, de gedachtes en verhalen die aan de orde komen. Ik moet opnieuw het leven bekijken en de grote vragen beantwoorden. Wie ben ik en wat wil ik doorgeven aan mijn kinderen?"

"Door dat te doen, kom ik ook al snel in mijn eigen geschiedenis terecht. Mijn geschiedenis is de geschiedenis van mijn ouders. Ik heb al een keer een voorstelling gemaakt over mijn moeder en nu wilde ik me focussen op mijn vader. Die verhalen die koppel ik aan wat er in de maatschappij gebeurt."

Vind je het niet spannend om zo’n persoonlijk verhaal te delen met een onbekend publiek?
"Nee eigenlijk niet. Ik hoop altijd dat mensen zichzelf kunnen herkennen in de voorstellingen die ik maak. Anders blijft het zo… mij. Ik wil ook iets vertellen wat bij jou terechtkomt, bij het publiek. Daarnaast vind ik het te gek om alleen op toneel een verhaal te vertellen. Waarbij ik in allerlei personages schiet. Deze voorstelling is echt een rollercoaster. Ik hoop dat je dat als kijker ook letterlijk gaat voelen."

"Wie ben ik en wat wil ik doorgeven aan mijn kinderen?"

Wat voor reacties krijg je daar op?
"De meest interessante reacties vond ik altijd die vanuit het autochtone publiek. Dat zij eigenlijk nooit stil stonden bij het verhaal van mijn moeder. Het verhaal van een hele generatie vrouwen die hier naartoe zijn gekomen in de jaren ’70. Terwijl dat ook een verhaal is dat hoort bij Nederland. Dat zegt veel over de inclusiviteit van bepaalde bevolkingsgroepen die hier in Nederland zijn komen wonen. Dus dat was voor mij wel een eyeopener en een boost dat ik door moet gaan met het vertellen van dit soort verhalen."

Dit is een vraag die normaal aan vrouwen wordt gesteld, maar niet aan mannen. Je bent ontzettend druk aan het werk en hebt ook twee kleine kinderen. Hoe doe jij dat?
"Geen idee op dit moment! Ik leef op dit moment in een rush. Ik ben aan het repeteren, filmen en ondertussen heb ik een gezin. Ik ben echt superblij dat ik een vrouw aan mijn zijde heb die gewoon een negen-tot-vijf baan heeft en zorgt voor een basis. Ik ben op dit moment namelijk heel, heel druk."

Zo te horen combineer je veel met elkaar. Waar krijg jij energie van?
"Uiteindelijk toch wel echt van de kunsten. Van een toffe track, muziek, films, maar ook van teksten of van een gedicht. Ja, ik kan wel overal inspiratie uithalen. Vaak ook als het me raakt, op wat voor manier dan ook. Ik krijg daar een boost door. Het is ook gaaf om even je dagelijkse gang van zaken te parkeren. Dat je in een zaal terechtkomt, zo’n zwarte doos, om te kijken naar een film of een theaterstuk."

‘Met kunsten stap je uit je comfortzone, laat je jezelf prikkelen door andere verhalen.’

Is er een specifieke film, voorstelling of tentoonstelling die je onlangs hebt gezien die veel indruk heeft gemaakt?
"Toevallig La La Land. Nou als je het hebt over een boost krijgen, daar kreeg ik zo’n enorme boost van! Echt een fantastische film, echt te gek. Ik zat daar te genieten, maar ook een beetje jaloers te zijn als acteur. Ik dacht echt: ‘Ah dat wil ik ook!’, zingen, dansen alles. Ik kan daar niks van, maar ik bluf me daar wel doorheen!"

Wij vinden dat kunst en cultuur net zo’n onderdeel van een organisatie moeten zijn als een sportprogramma of gezond eten in de kantine. Hoe kijk jij daarnaar?
"Dat is fantastisch! Ook voor ons, als cultuurmakers, is het een win-winsituatie. Ik moedig het alleen maar aan. Ik ben er van overtuigd dat het goed is voor de mens, even uit je comfortzone, even jezelf te laten prikkelen door andere verhalen. Dat vind ik echt belangrijk, voor jong en oud."

Ben je benieuwd naar de voorstelling DAD (**** - NRC) van Nasrdin Dchar? Doe dan mee aan de prijsvraag en maak kans op 2 vrijkaarten!

5 reacties

carla van Doleweerd · 17 maart 2017

anders dan anders een avond gevuld met cultuur☺

agnes . kornelisse · 16 maart 2017

heerlijk avondje uit vol verwachting

Rob Valcq · 16 maart 2017

Benieuwd ben ik waar Nasrdin zijn energie vandaan haalt, hoe hij de zwangerschap van zijn vrouw ervaren heeft en welke rol zijn vader heeft gespeeld in zijn loopbaan.

Astrid · 16 maart 2017

Avondje ontspanning!

Anneke niets Holt · 16 maart 2017

Goed om op een ontspannen manier toch iets actueels en herkenbaars te zien en horen

Toon meer reacties (3)

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.