Interview: Thomas Acda en zijn carrièreswitch tot musicalster


Gepubliceerd op 8 augustus 2017 in Cultureel nieuws door Ilana van de Boel Er is 1 reactie

2017 is een druk jaar voor acteur, schrijver, zanger en regisseur Thomas Acda. Hij schreef de muziek voor de hitmusical De Marathon, en speelt dit najaar de hoofdrol in de nieuwe musical Fiddler on the Roof (Anatevka). Wij spraken hem over zijn carrièreswitch en zijn hectische leven.

Je acteert, schrijft, zingt, regisseert… Hoe ben je in de musicalwereld beland?
‘Eigenlijk vrij onschuldig. Nadat ik een liedje had geschreven voor iemand vroeg hij mij alle liedjes te schrijven voor zijn nieuwe musical (De Marathon, red.). Dat had ik nog nooit gedaan maar ik dacht; ‘Waarom ook niet, moet te doen zijn!’. Ik had daarna al afspraken staan, maar Albert Verlinde en Ruut Weissman vonden het een heel goed idee als ik Tevje ging spelen in Fiddler on the Roof.’

Dat vond je zelf ook een goed idee?
‘Tsja, je kan niet bescheiden genoeg zijn, maar ik vond het wel een heel leuk idee. Ik ken de film uit de jaren zeventig en het is een prachtig verhaal. Het is een soort muziektheater maar dan op een andere manier. Dus ik vond het een goede verandering van carrière laat ik het zo zeggen.’

Dus het wordt Thomas Acda de musicalster vanaf nu?
‘Ja, en zo wens ik ook genoemd te worden uiteraard!’

Wat maakt deze musical zo anders dan musicals die we al kennen?
‘Het is hetzelfde als wat ik vind van romantische komedies: als er niet genoeg drama onder zit, kan het niet grappig zijn. En hier zit zoveel drama onder, dat het vanzelf een goeie humor heeft. Het één kan niet zonder het ander, dat is mijn bescheiden theorie in elk geval.’

“Als er niet genoeg drama in zit, dan kan het niet grappig zijn.”

Waar kijk je naar uit bij het leven als musicalster?
‘Bij mij loopt normaal gesproken alles door elkaar; een film maken overdag, ’s avonds nog het toneel op en er moet ook nog een lied af. Dat begint mij eigenlijk een beetje te vermoeien dus wanneer ik op 12 september begin met Fiddler on the Roof is dat mijn enige project. Ik heb er veel zin in om me gewoon met één ding bezig te houden. Dat lijkt me heel prettig!’

Heb je zelf onlangs een film of toneelstuk gezien waar je van onder de indruk was?
‘Ik ben regelmatig in New York dus ik heb heel veel musicals en toneelstukken gezien. Maar de laatste tijd heb ik echt alleen maar gewerkt. Net een film geregisseerd, (Oh Baby, red.) die ben ik nu aan het editen, en als ik die niet aan het editen ben ik Jeuk (comedyserie van de VARA, red.) aan het opnemen. Dus ik ben al lang blij als ik daglicht zie af en toe!’

Bij de CultuurChallenge dagen we mensen uit om eens andere genres en vormen van cultuur te zien dan normaal. Wat zou voor jou echt een uitdaging zijn?
‘De laatste opera die ik heb gezien was Philip Glass - The Making of the Representative for Planet 8 en dat is volgens mij alweer 25 jaar geleden. Ik vond het schitterend dus ik weet niet waarom ik nooit meer ben geweest. Waarschijnlijk door de drukte, want ik heb niet eens tijd om collega’s te zien spelen. Ik zou het wel heel leuk vinden om nog een keer te gaan!’

Fiddler on the Roof is vanaf 27 oktober 2017 te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam, en tourt daarna door het hele land. Voor CultuurWerkt! leden is er een speciaal arrangement in het DeLaMar! Bekijk hier de aanbieding.

1 reactie

Anoniem · 29 augustus 2017

Heel erg leuk en inspirerend interview van een bijzondere man.

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.