Amsterdams nieuwste museum, onder de grond!


Gepubliceerd op 6 augustus 2018 in Cultureel nieuws door Sanne Dekker Er is 1 reactie

Toevallig een dagje in onze hoofdstad op stap? Vergeet dan niet een bezoekje aan Amsterdams nieuwste museum. Het museum is grotendeels ondergrond, onderverdeeld in zeven verschillende zalen en heeft acht kunstwerken van tien kunstenaars. De totale lengte is zeven kilometer maar in slechts twintig minuten ben jij een cultuurboost rijker zonder er vermoeide voeten van te krijgen. Hoe? Comfortabel met de metro want ik heb het hier over de hagelnieuwe Noord-Zuidlijn. Gewapend met mijn camera liet ik mij onder de grond vervoeren én verrijken.

Kunst, van Wijk tot Wereld

Het overkoepelende thema is ‘Amsterdam’ en het onderliggende stationsthema is ‘Van Wijk tot Wereld’ waarbij er een knipoog wordt gegeven naar de meerwaarde van de metrolijn die de Amsterdamse buurten met elkaar en zelfs met de wereld verbindt. En elk station staat voor een andere, unieke, verbinding. Zo verbindt het Centraal station, het station met de ‘wereld’. Het Rokin met de ‘stad’, de Pijp met de ‘wijk’, Europaplein met ‘Europa’ en zo gaat hij door naar Zuid als internationaal zakelijke hart van de stad.

Wat zie je onderweg?

Geen inwisselbare kunst maar juist unieke stukken die onderdeel zijn van de totale stationsarchitectuur. Op deze manier moeten de kunstwerken ons iets vertellen over de stad en de eerder genoemde thema’s. Hierdoor leer je tijdens je ritje door de Noord-Zuidlijn dus ook nog iets over Amsterdam. Zo geeft kunstenares Amalia Pica in de Pijp de levendigheid van de wijk weer, dit doet ze met een feest aan vlaggetjes die van boven naar beneden, van de wijk naar het perron, sijpelen in één groot kleurrijk kunstwerk. En het kunstwerk van Jennifer Tee op het Centraal Station is een collage van tulpenblaadjes in een Sumatraans patroon en verwijst naar reizen en handel. Voor de oplettende kijker, in de compositie zijn ook de grachtengordel en een metrowagen te herkennen.

Welke kunstwerken spreken mij het meeste aan?

Vijzelgracht Noord-Zuidlijn

Vijzelgracht

Bij de Vijzelgracht word je verwelkomd door het gezicht van Ramses Shaffy. De chansonnier en acteur woonde namelijk bijna 25 jaar om de hoek. Een leuk weetje is dat dit kunstwerk is ontstaan vanuit buurtinitiatief. Het kunstwerk bestaat uit 28 ‘levenslijnen’ van ledlicht die tesamen het gezicht van Ramses Shaffy weergeven. Elke gekleurde lijn vertegenwoordigt een belangrijk persoon uit Shaffy’s leven (denk aan Liesbeth List en Joop Admiraal). Het kunstwerk is zo een mooie herinnering aan een belangrijk Amsterdams figuur en stijlvol geïntegreerd in de stationsarchitectuur.

Noord-Zuidlijn Rokin

Rokin

Het station Rokin is aangelegd in het oorspronkelijke stroomgebied van de Amstel en dat komt ook zeker terug in het kunstwerk. Zo worden de archeologische vondsten en alledaagse voorwerpen in de vitrine naast de roltrappen mooi tentoongesteld, waaronder botten, sleutels en ook een nokia-telefoon. Het kunstwerk op de wand is van kunstenaarsduo Daniel Dewar (1976) en Grégory Gicquel (1975) en zij lieten zich inspireren door deze vondsten. Zij vinden dat wanneer je iets simpels als een kam of een sleutel in een vitrine legt het opeens bijzonder wordt. Ditzelfde besloten zij toe te passen in hun kunstwerken door alledaagse objecten en dieren op de wand uit te vergroten. Door alledaagse objecten en dieren uit zijn context te halen en op de wand te plaatsen doet het geheel komisch aan.

Europaplein Noord-Zuidlijn

Europaplein

Deze halte is mijn favoriet en ook nog eens vlak bij ons kantoor! De kunstenaar Gerald van der Kaap, liet zich door de romantische film noir inspireren. Twee grote zwart-witportretten van een man en een vrouw zijn tegenover elkaar afgebeeld. Daaromheen heeft de kunstenaar de tekst I want a permanent wave aangebracht. De tekst is voor de snelle kijker is niet echt zichtbaar maar, geeft het kunstwerk daarentegen een erg mooi grafisch effect.

 

Na mijn twintig minuten zoevend door Amsterdams ondergrondse vind ik de kunstzinnige onderbrekingen in deze alledaagse gebruiksruimte zeker een aanrader! Dus is de rij voor het Van Goghmuseum weer eens te lang, begint de Eregalerij je te vervelen of moet je gewoon van A naar B? Vergeet dan de nieuwe Noord Zuidlijn niet. Voor mij is het de ideale manier om naar het werk te gaan en creatiever mijn dag te beginnen! Ben jij al met de Noord-Zuidlijn geweest? Welk kunstwerk was jouw favoriet?
   

Reis jij nou niet vaak met de metro maar wil je wel die culturele boost?

                                              Word Lid

 

1 reactie

Anoniem · 20 augustus 2018

Wat een leuk stuk! Ik ga maar eens een ritje metro plannen :)

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.