Hoe kun je medewerkers motiveren?


Gepubliceerd op 30 september 2016 in Duurzame inzetbaarheid door Marouschka Promes Er zijn 0 reacties

Volgens de theorie van Maslow streeft de mens altijd naar het bevredigen van bepaalde behoeften, zowel op maatschappelijk als werkgebied. Het gaat in deze theorie om fysiologische, veiligheids- en sociale behoeften, maar ook de behoefte aan erkenning en zelfontplooiing. Het voorzien in deze behoeften leidt tot motivatie en een drijfveer om goed werk te leveren. Op welke manier kun je dit stimuleren? Ik geef je enkele voorbeelden.

 
Door waardering 
Zonder medewerkers presteert jouw organisatie niet. Zorg ervoor dat zij ook weten dat hun input gewaardeerd wordt en hoe zij kunnen bijdragen aan het eindresultaat. Uit onderzoek blijkt dat dertigers zich het minst gewaardeerd voelen op het werk, zij geven het waarderingsgevoel gemiddeld een 6,8. Een compliment of het gevoel dat er geluisterd wordt, draagt meer bij aan het waarderingsgevoel dan promotie of een bonus, volgens de deelnemers aan het onderzoek. 


Door beloning 
Beloning behoort tot de fysiologische behoefte van de mens, oftewel het voorzien in de primaire levensbehoeften. Het belonen van medewerkers gaat echter verder dan alleen het uitkeren van een salaris. INretail (mode-, sport- en woonwinkels), vakbonden CNV en FNV en hoogleraar Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit zien een duidelijke trend. Extraatjes bovenop het salaris worden steeds belangrijker. Incentives vormen een goede motivatie voor medewerkers om goed werk te leveren. Bij het behalen van een bepaald doel, kan een teamuitje, vergoed door jou als werkgever, een goede incentive zijn.  


Door medezeggenschap 
Door medezeggenschap wordt de band tussen de medewerker en jouw organisatie versterkt. Medewerkers zien hoe de organisatie bestuurd wordt en wat belangrijke aspecten zijn in de bedrijfsvoering. Op deze manier wordt duidelijk welke belangrijke schakel zij zijn in het proces. Is jouw organisatie te groot om goed naar elke medewerker te luisteren? Richt een medezeggenschapsraad op, die de stem van alle medewerkers vertegenwoordigt.

 
Door een goede werk-privé balans 
Door het nieuwe werken zijn medewerkers beter in staat hun werk te combineren met privé. Denk hierbij aan mogelijkheden zoals flexibele werktijden en thuiswerken. Volgens arbeidspsychologe, Saskia de Bel, is de balans tussen werken en ontspannen ook een belangrijke weg naar een betere productiviteit. Hierbij wordt de nadruk gelegd op ontspanning als “herstelmoment” om de werkdag beter aan te kunnen. Stimuleer ontspanning ook buiten werktijd door bijvoorbeeld een fitnessabonnement of culturele uitjes aan te bieden. 
 
Conclusie 
Het motiveren van medewerkers kan op verschillende manieren. De kunst is om een goede mix van motiverende middelen te bieden en te achterhalen wat de behoeften zijn van de medewerkers. De één hecht veel waarde aan medezeggenschap, terwijl je de ander daar niet door wordt gemotiveerd. Ga daarom het gesprek aan met medewerkers en stel de behoeften vast. Maak hierover ook duidelijke afspraken en volg ze op. 

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.