MVO: Cultuur werkt!


Gepubliceerd op 14 maart 2018 in MVO door Esther Jousma Er zijn 0 reacties

Het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt steeds vaker als essentieel beschouwd voor een duurzame en innovatieve organisatie. Succesvolle organisaties richten zich meer en meer op het behalen van een gemeenschappelijk doel, in plaats van enkel te streven naar een zo groot mogelijk bedrijfsresultaat. Sinds dit jaar dragen we het keurmerk van MVO Nederland

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Een uitgelezen en creatieve manier om invulling te geven aan die maatschappelijke verantwoordelijkheid, is het ondersteunen van de kunst- en cultuursector. Hierbij doel ik niet alleen op het (financieel) ondersteunen van culturele instellingen, maar op het actief stimuleren van kunst- en cultuurbezoek. Om waardevermeerdering voor de organisatie én haar omgeving te creëren, moet de gemeenschappelijke overtuiging onderdeel uitmaken van het denken en handelen van iedereen die betrokken is.

Door in de eigen organisatie een actief cultuurprogramma aan te bieden, nodigt de bedrijfscultuur uit om ontspanning te zoeken in kunst en cultuur. Uit onderzoek is gebleken dat er een positief verband bestaat tussen cultuurbezoek en de vitaliteit, optimisme en gezondheid van medewerkers. 

In het algemeen geldt: hoe meer cultuurbezoek hoe groter het effect. Maar ook bij een betrekkelijk lage frequentie van een paar cultuurbezoeken per jaar is er al een verbetering van de vitaliteit te meten. Dit effect gaat nog verder als het management van een organisatie actief deelneemt aan een cultuurprogramma. Managers die cultuur bezoeken, ontwikkelen een andere managementstijl, waar de medewerkers van profiteren.

Boost voor de culturele sector

Niet alleen profiteren de medewerkers (en dus de organisatie) van meer cultuurbezoek, ook de cultuursector krijgt een boost door meer bezoekers. Een win-win situatie. Door de maatschappelijke verantwoordelijkheid, ‘wij ondersteunen de kunst- en cultuursector’, dus niet enkel uit te dragen, maar integraal onderdeel te maken van de organisatie, ontstaat er een positief effect. 

Het is toch geweldig om met collega’s te genieten van een mooie voorstelling, geïnspireerd te raken door een prachtig kunstwerk of een drukke werkdag af te sluiten met een gaaf concert?


Eén ding is zeker: CultuurWerkt!

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.