Stimuleer creativiteit ter bevordering van duurzame inzetbaarheid


Gepubliceerd op 19 februari 2018 door Margot van der Meer Er zijn 4 reacties

Door de stijgende pensioenleeftijd moeten medewerkers langer duurzaam inzetbaar zijn. Een sleutel in gezond ouder worden is het fit houden van je brein en daarin kan creativiteit een belangrijke rol spelen. Het is namelijk aangetoond dat ouderen die creatiever zijn langer leven 1.  Echter, wat is creativiteit precies en waarom is het zo belangrijk voor je werknemers?

Wat heeft creativiteit te bieden
Volgens de Van Dale is creativiteit kortweg het scheppend vermogen. Met creatief denkwerk schep je iets nieuws uit bestaande informatie. Dit zorgt er onder andere voor dat je anders naar bestaande patronen en gewoontes kunt kijken en de mogelijkheid ziet deze te doorbreken. Creatieve mensen hebben daarbij een grotere cognitieve flexibiliteit in de hersenen 2.  Dit betekent dat ze sneller kunnen schakelen tussen verschillende concepten en ideeën. Ze ontwikkelen het vermogen om zich makkelijker aan te passen aan een veranderende en vaak stressvolle situatie. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in hun takenpakket, loopbaan en ontwikkelingen binnen de organisatie. 

Maar ik ben toch helemaal niet creatief?
Gelukkig is creativiteit niet alleen weggelegd voor kunstenaars en de Einsteins van deze wereld. We denken nog te vaak dat creativiteit bij je geboorte wordt toebedeeld of niet. Dit blijkt niet het geval. Van nature zijn we creatief en net als bij andere vaardigheden heeft de één wel meer aanleg dan de ander. Onze creativiteit neemt echter af naarmate we ouder worden. Dit komt onder andere omdat we vervallen in onze gewoontes en vaste patronen aannemen. Het goede nieuws is dat we van nature die creativiteit wel bezitten, kunnen stimuleren en daarmee ontwikkelen!

Hoe stimuleer je creativiteit?
Creatieve medewerkers zijn op de lange termijn flexibeler, denken oplossingsgericht en zijn in staat buiten bestaande kaders te kijken. Het ontwikkelen van het creatieve denkvermogen kan een bijdrage leveren aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Als organisatie kun je creativiteit bevorderen. Het stimuleren van meer beweging en ontspanning doet al veel voor onze creativiteit. Het is bewezen dat zelfs iets kleins als het opzetten van vrolijke achtergrondmuziek al ons creatieve denkvermogen activeert, beeld je in wat een bezoek aan het concertgebouw teweeg zou kunnen brengen. 

Cultuurbezoek vormt nog niet altijd onderdeel van een vitaliteitsplan ten behoeve van duurzame inzetbaarheid en dat is zonde! Cultuurbezoek zorgt in de eerste plaats voor ontspanning. Bij een theatervoorstelling richt je je aandacht enkel op het stuk en dat geeft rust. Daarnaast denken kunstenaars buiten gebaande kaders en patronen. Dit verrassende karakter speelt met ons verwachtingspatroon en activeert de aanmaak van dopamine. Dat is bijzonder want hierdoor brengt cultuurbezoek dus ontspanning én geeft het nieuwe energie. De ultieme stimulans voor het ontwikkelen van ons creatief denkvermogen!

1. D. Swaab, Ons creatieve brein. Hoe mens en wereld elkaar maken, Amsterdam 2016, p.183.
 2. Yoed N. Kenett, Orr Levy, Dror Y. Kenett, H. Eugene Stanley, e.a., Flexibility of thought in high creative individuals represented by percolation analysis, PNAS Januari 2018. (http://www.pnas.org/content/early/2018/01/10/1717362115) 

 

4 reacties

Margot van der van der Meer · 27 februari 2018

Hallo Bart,

Wat leuk! Ik ben benieuwd naar je bevindingen.
Ik ben benieuwd of je al eens over de voordelen van CultuurWerkt! hebt gehoord? Daarmee kunnen je medewerkers vaker met korting genieten van cultuur in hun vrije tijd. Samen met je collega's maar ook daarbuiten met je vrienden en familie

Fijne dag! Groet

Bart · 26 februari 2018

Hoi Margot,

Bedankt ook voor jouw reactie. Ik zal anders eens proberen om radio vier aan te zetten. Radio vier is klassieke muziek. Ik ben dan wel benieuwd of dit de creativiteit nog meer kan bevorderen.

Gelukkig heeft het theater in het dorp waar mijn bedrijf gevestigd is een breed aanbod. Ik ga binnenkort even een vragenrondje doen onder mijn werknemers om te kijken waar de interesses van mijn collega's liggen. Hieruit kan ik weer een keuze maken voor een leuke theatervoorstelling.

Margot · 23 februari 2018

Hallo Bart,

Dankjewel voor je reactie, wat leuk om te lezen dat jij dus al bezig bent om de creativiteit van je werknemers te bevorderen! Bij muziek is er veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van bijvoorbeeld klassieke muziek op hoe we ons voelen. Het is vooral belangrijk dat de inhoud aanspreekt en dat we het een leuk genre vinden, dan hebben we het beste effect. Dit geldt ook bij een theatervoorstelling.

Dat kan wat lastig zijn omdat sommige mensen nog niet weten wat ze leuk vinden. Gelukkig kan juist iets verrassends en iets nieuws, buiten de comfortzone, ook een positief effect hebben omdat het speelse karakter de aanmaak van dopamine stimuleert.

Ik denk dat een voorstelling waar je samen om moet lachen of juist een interactieve voorstelling leuke opties kunnen zijn. Samen lachen met je collega's draagt bij aan de teambuilding en wordt nog vaak aan terug gedacht. Veel plezier alvast Bart!

Bart · 22 februari 2018

Hoi Margot,
Interessante blog! Ik heb bij mij op kantoor altijd de radio aanstaan, hiermee hoop ik ook de creativiteit te steunen door middel van een soort achtergrondmuziekje.
Goed idee ook om een cultuurbezoek te doen met collega's. Gelukkig hebben ze in het dorp waar mijn bedrijf gevestigd is ook een theater. Binnenkort maar eens gauw bezoeken dus. Hopelijk zal dit ook de creativiteit van mijn werknemers bevorderen.
Werkt de ene genre voorstelling overigens nog beter dan de andere? Of werken alle genre's ongeveer gelijk voor het stimuleren van nieuwe energie en ontspanning? Dan weet ik namelijk waar ik op kan letten bij het boeken van een voorstelling.

Toon meer reacties (2)

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.