Stimuleer je creativiteit met 10 tips


Gepubliceerd op 23 oktober 2018 in Creativiteit door Margot van der Meer Er zijn 0 reacties

Tijd voor een inspiratieboost! Hoe doorbreek je de sleur op kantoor en zorg je voor nieuwe energie? Creativiteit hebben we allemaal in ons, het heeft alleen soms een klein zetje nodig. CultuurWerkt! zet 10 tips op een rijtje hoe je je creativiteit kunt aanwakkeren. Toepasbaar op je werk en zeker ook daarbuiten. Wil je het als werkgever het stimuleren van creativiteit echt een boost geven? Meld je dan aan voor onze inspiratiesessie op 17 mei. 

Tip 1 - Begin met iets nieuws

De eerste tip: begin met iets nieuws! Nieuwe ervaringen zorgen voor frisse ideeën, een andere mindset of een adrenalineboost. Wij doen het zelf ook regelmatig, collega Anne is bijvoorbeeld net begonnen aan een theaterworkshop, collega Margot probeert een pro te worden in Photoshop en collega Daan richt zijn huis opnieuw in. Hierdoor ga je buiten je gebaande paden en wakker je de creativiteit aan.

Tip 2 - Dagdromen & Lummelen

Neem de ruimte en pak je rust. Ken je dat typische 'aha-moment' onder de douche? Precies! Zorg dus geregeld voor een oplaadmoment: lummel, dagdroom of loop even een rondje zonder concrete gedachten over boodschappenlijstjes of andere beslommeringen. Thuis én op werk. Lunch dus niet achter je computer en ga ook eens tijdens de pauze naar buiten, je zult zien dat je daar echt opgeladen van wordt!

Tip 3 - Cheer up!

Weet je wat hier echt een goede boost voor is? Lachen. En dan het liefst veel en vaak. Dit activeert namelijk je prefrontale cortex en de cingulate cortex. Moeilijke taal voor hersengebieden die geassocieerd worden met complexe cognitie, besluitvorming en emotie. Zelfs als je niet vrolijk bent, kan het forceren van een lachsalvo je gemoedstoestand omhoog halen en zo je creativiteit opwekken. Mocht je dat nou een beetje een gek idee vinden dan kun je ook naar een cabaretvoorstelling gaan natuurlijk!

Tip 4 - Play at Work

Ken je de uitdrukking 'work hard, play hard'? Veel mensen vergeten dat 'play hard' ook op kantoor geldt. Door teamuitjes, sport of een culturele activiteit word je uit je dagelijkse sleur gehaald en is er ruimte om de creativiteit een oppepper te geven. Bij CultuurWerkt! zijn we fan van een korte dansworkshop op de werkvloer: een energizer met beweging, lachen en veel energie! 

Tip 5 - 'Er zijn geen slechte ideeën'-brainstorm

Tip 5 is de ultieme brainstorm. Start met mininaal één collega een brainstormsessie van 45 tot 60 minuten. Richt je op één onderwerp en begin gewoon met sparren. Geen technologie en, heel belangrijk, geen ruimte voor kritiek, twijfel of negativiteit. Schrijf alle ingevingen op, ook de slechte, op echt papier. Het resultaat? Misschien wel honderd slechte ideeën, maar er zitten ook  zeker één of twee goede ideeën tussen!

Tip 6 - Luister naar (klassieke) muziek

Als zesde tip: luister naar muziek. Met name muziek die je aanspreekt of rustige klassieke muziek heeft een positief effect. Het verbetert de concentratie, ontspant, maakt dopamine aan, bevordert de ontwikkeling van de hersenen én verlicht pijn. De optimale omstandigheden om je creativiteit te stimuleren.  Vergeet jezelf ook niet en ga naar een prachtig concert. Ben je meteen een avondje uit!

Tip 7 - Creëer een prikkelende omgeving 

Goede ideeën worden niet geboren in een prikkelarme omgeving. Maak daarom gebruik van kleuren, design en technologie om je (werk)omgeving aan te pakken en inspirerend te maken. Een likje verf, kunst en/of kleurrijke posters aan de wand doen al wonderen. Kijk wel eerst even welke kleuren een positief effect teweegbrengen voordat alles felrood wordt!

Tip 8 - Hou het kort!

Loop je ergens tegen aan en kom je er echt niet uit, kijk dan of je het kunt versimpelen. Problemen worden vaak overwoekerd door heel veel informatie. Ernest Hemingway had als beroemde uitdaging om een verhaal uit te leggen in slechts 6(!) woorden. Probeer wat je wilt zeggen eens om te zetten naar een Twitterbericht van 280 woorden en kijk wat er gebeurt. 

Tip 9 - Visual Thinking

Beeld helpt om te verduidelijken, te enthousiasmeren en te binden. We denken over het algemeen vaak in beeld en herkennen visuele communicatie meestal direct. Denk aan een vierkant blauw bord met een witte pijl (éénrichtingsverkeer), of een bord van een hond met een streep erdoor. Zelf communiceren we zelden in beeldtaal, terwijl we zo misschien beter kunt overbrengen wat we bedoelen. Dit vereist wel enige oefening. Hoe meer je traint - begin klein! - hoe makkelijker je het (ook) kunt gebruiken op de werkvloer. 

Tip 10 - Kunst & Cultuur

De laatste tip is een beetje een inkoppertje misschien, maar kunst en cultuur zijn een grote aanjager van ons creatief denkvermogen. Cultuurbezoek zorgt in de eerste plaats voor ontspanning, want bijvoorbeeld bij een theatervoorstelling richt je je aandacht enkel op het stuk en dat geeft rust. Daarnaast denken kunstenaars buiten gebaande kaders en patronen. Dit verrassende karakter speelt met ons verwachtingspatroon en activeert de aanmaak van dopamine. Bijzonder, want zo brengt cultuurbezoek dus ontspanning én geeft het nieuwe energie. De ideale basis voor het stimuleren van ons creatief denkvermogen!

Met deze tips kun je wel even vooruit! Ben je als organisatie op zoek naar innovatie en nog meer creativiteit, neem dan contact met ons op en we denken graag met je mee.

 

 

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.