Werk maken van geluk? 3 tips!


Gepubliceerd op 16 maart 2018 in Geluk door Mance Spoorenberg Er zijn 0 reacties

Met een forse stijging van het aantal burn-outs, de opkomst van de bore-out en snelle veranderingen op de werkvloer, is de mate waarin mensen werkgeluk ervaren een steeds belangrijker punt op de agenda van bedrijven. Dit komt niet uit de lucht vallen, want onderzoek heeft aangetoond dat gelukkige medewerkers 20% meer productiever zijn dan hun minder gelukkige collega’s. En daar stoppen de voordelen niet: het ziekteverzuim daalt, medewerkers presteren beter en de omzet gaat omhoog. Tijd om actie te ondernemen!

Wat is werkgeluk eigenlijk? Alexander Kjerulf, auteur van het boek Happy Hour is 9 – 5, stelt dat werkgeluk ‘het gevoel van geluk [is] dat je krijgt van je werk.’ Het is belangrijk dat je medewerkers energie krijgen van het werk en hun werkomgeving. Omdat ons werk verandert en blijft veranderen wordt het steeds belangrijker dat men zich goed voelen. De Nationale Beroepengids onderstreept dit en benoemt werkgelukdeskundige als één van de 21 nieuwe beroepen met toekomst. Hier wordt op ingespeeld want bij Fontys Hogeschool kun je sinds kort een opleiding te volgen tot Werkgelukdeskundige. Volgens directeur Nus Waleson is werkgeluk geen hype maar een voorwaarde om een lang en plezierig werkleven op te kunnen bouwen. 

Hoe kun je werkgeluk aanpakken binnen een organisatie? En welke kleine stapjes kunnen organisaties nemen om hun werknemers gelukkiger te maken? CultuurWerkt! geeft 3 tips hoe je op een innovatieve manier gemakkelijk en effectief betrokkenheid kunt stimuleren en kunt bijdragen aan het werkgeluk van je werknemers.

1. Investeer in kunst voor op het kantoor 
Kunst op de werkvloer doet wonderen. Uit onderzoek van psycholoog Craig Knight blijkt dat een paar minuten kunst bewonderen stress verlaagt, de productiviteit van werknemers verhoogt en het geluksgevoel vergroot. Daarnaast stelt Knight dat opvallende kunst medewerkers intellectueel inspireert en uitdaagt. In de praktijk heeft kunst dus een stimulerend effect op werknemers. Hierbij is het niet van belang of je nou kiest voor een schilderij van een duinlandschap of een zwartwit foto van de New Yorkse skyline. Grote bedrijven zoals de Deutsche Bank en ING investeren daarom al langere tijd in hun bedrijfscollectie. Niet omdat het financieel gunstig is, maar om een prettige en inspirerende omgeving voor hun werknemers te creëren. 

 

 

2. Culturele teamuitjes
Organiseer een keer iets anders dan een borrel of een avondje bowlen. Trakteer je werknemers bijvoorbeeld op een cultureel uitje. Niet alleen is theater- en museumbezoek een verrijkend uitstapje, het heeft ook andere positieve effecten. Uit onderzoek blijkt dat cultuurbezoek bijdraagt aan de vitaliteit van werknemers en zwaarmoedigheid tegengaat. Daarbij kan een uitje in een inspirerende omgeving ook leiden tot meer verbondenheid. Zo leren medewerkers elkaar persoonlijk beter kennen en dat is goed voor de collectieve werksfeer. Hoogleraar arbeidspsycholoog Toon Taris vertelde aan het NRC dat sociale steun onder collega’s kan bijdragen aan het voorkomen van een burn-out. Dus even geen moeilijke gesprekken over jaarrapporten, maar keuvel tijdens een werkuitje eens met je collega over die ene goede grap van een Boom Chicago comedian.

'Medewerkers die zo nu en dan creatief bezig zijn, vergroten zo hun werkgeluk'

3. Creatieve oplaadpunten creëren
Om werkdruk om te zetten in werkgeluk is ontspanning essentieel. Belangrijke oplaadpunten op de werkvloer zijn bijvoorbeeld mediteren, wandelen, een koffietje doen met collega’s of een potje pingpongen. Maar wist je dat creatieve ontspanning hier juist geschikt voor is? Uit onderzoek blijkt dat mensen die gelukkig zijn op hun werk, vaak creatiever en innovatiever zijn. Het werkt ook andersom! Medewerkers die zo nu en dan creatief bezig zijn, vergroten zo hun werkgeluk. Mark Mieras duidt dit aan het ‘speelse karakter’ van cultuur. Hij stelt dat deze speelsheid de productie van BDNF stimuleert, een stof die de ‘hersencellen activeert en stress en angst verdrijft.’ Breng je ontspannen brein dus eens in creatieve modus door een momentje te schetsen, te neuriën of zelfs te zingen. Of samen met je team en nodig een dansgezelschap bij jou op de werkvloer uit. Stimuleer zo creativiteit en ontspanning op de werkvloer!

Werkgeluk krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Cultuurbezoek draagt bij aan de creativiteit, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Daarnaast nodigt cultuur uit tot sociale ontmoetingen en helpt het stress te reduceren. Door een paar kleine stappen te zetten waarin kunst en cultuur een belangrijke rol speelt, kunnen organisaties grote stappen zetten naar het vergroten van werkgeluk op de werkvloer.

Benieuwd hoe je structureel de creativiteit van medewerkers kunt stimuleren? Neem contact met ons op via 020-7888811 of info@cultuurwerkt.nl.

 

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.