Werkdag van... een ballerina


Gepubliceerd op 11 oktober 2018 in Kunst & cultuur door Margot van der Meer Er is 1 reactie

Als de meeste Nederlanders om half 6 hun kantoor verlaten, begint voor artiesten pas hun werkdag. Terwijl wij ontspannen in het theater zitten, werken zij zich avond na avond in het zweet. Hoe ziet zo’n werkweek van een ballerina er eigenlijk uit? Wij liepen een dag mee met Floor Eimers, Grand Sujet bij Het Nationale Ballet, en veelbelovend talent.


Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Wij werken zes dagen per week. Onze werkdagen zijn van 10:00 tot 18:00 waarin we alleen maar trainen en repeteren, en dan zijn er natuurlijk ook de voorstellingsdagen waarbij we van 11:00 tot 23:00 werken. Wij beginnen altijd ‘s ochtends met de dagelijkse training, daarna beginnen de repetities, die duren op voorstellingsdagen tot 16.15. Vervolgens hebben wij een pauze om even te relaxen en wat te eten en dan rond 18:00 – 18.30 ben ik weer terug in theater om op te warmen en make-up te doen en voor te bereiden op de show.”

Met hoeveel collega’s werk je samen?
“Het Nationale Ballet bestaat uit zo’n 80 dansers met 27 verschillende nationaliteiten.”

Heb je een bepaald ritueel voor je het podium op gaat?
“Ik sla altijd drie keer een kruisje en geef met mijn hand een kusje op de grond. Uiteraard check ik honderd keer of de linten van mijn spitzen wel goed zitten en alles van kostuum tot make-up er tiptop uitziet. Ook eet ik een half uur voor de show standaard een banaan.”

Floor Eimers

Als je op het toneel staat kun je geen off-day hebben. Wat motiveert jou om elke keer weer je uiterste best te doen?
“Ik heb ook weleens mijn dag niet. Maar vanaf het moment dat ik mezelf helemaal mooi maak, me mentaal voorbereid en begin met opwarmen kom ik langzaam in een bepaalde concentratie. Vervolgens oefen ik op het toneel de laatste pasjes, hoor ik het orkest inspelen en het publiek binnenkomen en dan gaat de adrenaline door mijn lijf! Het is altijd een ontzettend spannend, magisch en mooi gevoel om op het toneel alles om je heen te vergeten en te dansen voor een zaal vol publiek.”

Welke droomrol zou je nog eens willen dansen?
“Graag zou ik de witte en de zwarte zwaan dansen in Het Zwanenmeer, ook bijvoorbeeld Julia uit Romeo en Julia en Margeruite in La Dame aux Camelias.” 

Hoe zorg je ervoor dat jij je blijft ontwikkelen binnen je vakgebied?
“Ik leer ontzettend veel door te kijken naar collega dansers, balletfilmpjes op YouTube en van onze eigen balletmeesters uiteraard. Ook merk ik dat levenservaring mij steeds meer kan helpen met het uitbeelden van emoties in bepaalde rollen tijdens het dansen.”

Wat inspireert jou?
“Ik heb gewoon een ontzettende drive. Ik geniet hiervan, ik kan het goed maar kan mezelf nog zoveel meer ontwikkelen. Ik wil graag mensen inspireren en zo graag blij maken met een mooie avond en ook jonge dansers inspireren om hun dromen en hart te volgen. Mijn leven is dans!”
 

Waar gaan we jou het komende balletseizoen zien?
“We hebben een prachtig seizoen! We zijn in september begonnen met The New Classics, een programma met dé moderne balletklassiekers. In oktober sta ik in de klassieker La Dame aux Camelias, met kerst in Cinderella en daarna in Het Zwanenmeer. Ik kan niet wachten en hoop jullie te mogen verwelkomen in ons theater.”

Hou ons aanbod in de gaten of ga met een groepsarrangement naar Het Nationale Ballet!

Foto © Altin Kaftira

1 reactie

Nelly · 16 januari 2019

Hoi Floor,
Leuk om te lezen hoe jou dag eruit ziet. Vooral als je een voorstelling hebt. Wat doe je om je weer op te laden voor de volgende dag als je weer een voorstelling hebt?
Zelf doe ik aan klassiek amateurdansen en vind dit erg leuk om te doen. Zie er altijd naar uit om weer te gaan dansen! Ik zou graag een keer naar een voorstelling van je willen gaan.
Groetjes ,
Nelly

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.