You've been Klarafied!


Gepubliceerd op 6 december 2018 in Tips door Sanne Kommers Er is 1 reactie

Even voorstellen: ik ben Sanne, de nieuwe marketingstagiaire bij CultuurWerkt! en mijn favoriete muzieksmaak? Alles behalve klassiek. Ik sta liever in de club of een gezellige kroeg waar ik dansjes waag op Beyonce, Hardwell en vele andere bekende artiesten. Van klassieke muziek heb ik weinig kaas gegeten, ik heb me er ook nooit in verdiept en weet al helemaal niet waar te beginnen. Gelukkig heb ik dé tip gevonden om mij te helpen in de zoektocht, want er zijn een aantal belangrijke redenen om wel naar klassiek muziek te luisteren. Hieronder een top vier:  

1. Klassieke muziek ontspant en verscherpt je concentratie
De verschillende ritmes en klanken hebben een rustgevend effect. Chirurgen luisteren deze genre zelfs tijdens operaties, zodat ze zich ontspannen en beter kunnen concentreren.

2. Het stimuleert je geheugen
Uit onderzoek blijkt dat hersenactiviteit gestimuleerd wordt bij het luisteren van Mozart. Handig als je soms een belangrijke meeting met collega’s vergeet! Vanaf nu dus niet meer.

3. Klassieke muziek verlaagt je stressgevoel
Is jouw agenda propje vol of is jouw to-do-lijstje meer dan twee A4’tjes? Een beetje klassieke muziek luisteren kan je stressgevoel al met 50% verlagen! Het schijnt zo te zijn dat het ritme van een klassiek stuk je hartslag verlaagd.

4. Klassieke muziek maakt je blij
Verschillende studies hebben aangetoond dat het luisteren van klassieke muziek dopamine aanmaak bevordert. Dopamine is het óh zo belangrijke stofje die wij aanmaken zodat we ons on top of the world te voelen.

Waar te beginnen?
Klassieke muziek heeft een positieve invloed op mijn welzijn en gemoedstoestand. Ideaal! Hoe nu verder? Bachs bekende Matthäus-Passion is een echte klassieker, alleen wel een stuk van drie uur en ben ik een liefhebber van kamermuziek of van een groot blazersensemble? Het wordt tijd om in actie te komen en Google in te schakelen om uit te zoeken welke klassieke muziek bij mij past!

Wist je dat je jouw favoriete muziek kan Klarafyen? Dat zegt je vast niets, maar volgens Google is dit de “ideale webtool om klassieke muziek op een nieuwe manier te ontdekken”. Met behulp van jouw Spotify playlist met al jouw favoriete nummers, genres en artiesten, gaat Klarafy op zoek naar klassieke muziek, die qua sfeer, instrumenten en genre het beste aansluit bij jouw persoonlijke smaak.

Ik ging op onderzoek uit en maakte een eigen playlist op Spotify aan namens alle CultuurWerkt!-collega’s, verzamelde alle favoriete hits en was benieuwd wat Klarafy hiervan zou maken.

De zeer uiteenlopende CultuurWerkt! playlist.

Klarafy doet haar opperste best om iets van onze lijst te maken.

Een selectie van het resultaat.

De lijst die Klarafy maakt van onze muziekstijl is verrassend en sluit goed aan op onze smaken. Zo raadt Klarafy ons Beethoven aan vanwege de intieme akoestische klanken van Ed Sheeran en Chopin omdat hij Nina Simones favoriete componist was. Tussen de muren van het CultuurWerkt!-kantoor zullen we vanaf nu ontspannen, ons beter kunnen concentreren en met een frisse blik aan het werk gaan. Tevens gebruiken we de suggesties als kompas binnen ons eigen aanbod! Nu zal ik eerder de keuze maken om wél naar een opera van Puccini te gaan of naar Mozarts Requiem in het Concertgebouw.

Aanrader!
De Klarafy webtool is een handige start om te beginnen in het brede spectrum van klassieke muziek en ook om, als ervaren luisteraar, meer te ontdekken. Wil jij ook ontspannen en je stressgevoel verlagen, meer weten van klassieke muziek of ben je gericht op zoek naar een klassieke voorstelling? Dan kan ik de webtool zeker aanraden. 

1 reactie

Daan · 13 december 2018

Wat een super leuk blog! Ik heb nu -op mijn werk- mijn oortjes in en heel zacht Chopin aan.

Schrijf een reactie

Wordt niet publiek getoond.

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.