Uit onderzoek van de BankGiro Loterij naar cultuurbeleving onder Nederlanders is gebleken dat de houding tegenover cultuur zeer positief is. De populairste uitjes zijn het bezoeken van musea, concerten en musicalvoorstellingen, met respectievelijke scores van 28%, 25% en 25%.  

De helft van de Nederlanders doorkruist gerust het hele land voor een cultureel uitje. Met name als het om een museumbezoek, een festival of een popconcert gaat, is men bereid ver te reizen. 
Toch geeft 61% van de respondenten aan minder culturele uitjes te ondernemen dan zij zou willen. Waar heeft dit mee te maken?

CULTUUR IS DUUR

Een groot deel van de Nederlanders geeft aan geen geld te hebben voor culturele activiteiten. Gemiddeld wordt €180,- per jaar uitgegeven aan culturele uitjes, waarvan 66% wordt uitgegeven aan het toegangsbewijs. In het rapport van de Commissie ter Horst over het bereiken van een groter en meer divers toneelpubliek worden de kosten ook als drempel benoemd. Vooral gezien de concurrentie van een groot aantal gratis of goedkopere activiteiten.

HET KOMT ER NIET VAN

Niet alleen de kosten spelen een rol bij het al dan niet ondernemen van culterele uitjes, maar ook tijd. Naast het feit dat 40% aangeeft geen tijd te hebben voor culturele uitstapjes kan het voor mensen een hele onderneming zijn. Om bijvoorbeeld met het hele gezin naar een voorstelling te gaan, is een bepaalde vorm van organisatie en voorbereiding vereist. Praktische bezwaren wegen zwaarder dan de behoefte om een voorstelling te zien.

STIMULEER CULTURELE UITJES!

Over het algemeen is er dus voldoende interesse in cultuurparticpatie, maar de middelen en het gebrek aan tijd kunnen een obstakel vormen. Dit is een gemiste kans voor werkgevers omdat cultuurbezoek de vitaliteit van medewerkers bevordert. Uit Noors onderzoek blijkt namelijk dat men zich door cultuurbezoek 9% gezonder en 16% vitaler voelt.

Ontdek hoe u middels BCA uw medewerkers kunt stimuleren meer gebruik te maken van cultureel aanbod. Neem contact met ons op via info@mijnbca.nl of 020-7888811.

BRONNEN: BankGiro LoterijRapport Commissie ter Horst

Je gebruikt een oude browser, waardoor deze website niet werkt.
Update naar een modernere browser.