Erkenning voor álle stads- en streekmusea

20 december 2022 door Corien van der Meulen
Stadsmuseum Harderwijk gooide onlangs hoge ogen in de strijd om de VriendenLoterij Museumprijs 2022. Het museum won niet, maar zat wel mooi bij de laatste drie. "Super dat we hiermee onszelf én alle andere stads- en streekmusea op de kaart hebben gezet", vindt directeur Corien van der Meulen. 

De nominatie van het museum had alles te maken met het thema: 'Beste buur'. "Dit thema is ons op het lijf geschreven", vertelt Corien. "Want 'ons soort' musea zijn van nature goede buur. Allemaal zijn we op een of andere manier verbonden met de omgeving. Diezelfde omgeving is ook ons bestaansrecht. Het werkt twee kanten op: wij zijn een goede buur voor de inwoners, andersom hebben wij de stad nodig, met zijn inwoners, organisaties en ondernemers."

"Stadsmuseum Harderwijk heeft een lage drempel voor mensen uit de buurt", vertelt Corien. "We werken samen met scholen, culturele partners en lokale ondernemers. En hebben een regiefunctie voor alle museale initiatieven in de stad, zoals bijvoorbeeld het Palingmuseum. Ook organiseren en faciliteren we de openstelling van de Grote Kerk. De verhalen over de geschiedenis van Harderwijk vertellen we niet alleen ín het museum, maar trekken we door tot in de stad. Kortom, we staan midden in de gemeenschap."

Belangrijk voor het culturele klimaat

"In zo’n grote wedstrijd maken 'ons soort' musea doorgaans weinig kans", stelt Corien. "Dat komt omdat de thema’s vaak te groots om juist te specifiek zijn. Voor musea met veel vrijwilligers is het vaak lastig ergens de beste in te zijn. Maar als er één thema is waar veel stads- en streekmusea aan voldoen, is dat wel Beste buur'", vindt Corien. "Want ze zijn belangrijk voor het culturele klimaat in de stad, het dorp of de regio."

Omdat het Stadsmuseum draait met weinig mensen, waren de stemweken extra intensief. "Positief is dat we veel bezoekers hebben ontvangen die speciaal vanwege de nominatie kwamen, omdat ze over ons hadden gehoord en gezien op radio of tv. Normaal kunnen we ons die exposure niet veroorloven, dus dat was superleuk. Tijdens de stemweken hebben we echt ondervonden dat we bestaansrecht hebben in de stad en dat we worden gedragen."

Verrassend museum 

Met visie, ambitie en ondernemerschap heeft Stadsmuseum Harderwijk zich sinds 2013 ontwikkeld tot een verrassend museum met inspirerende tentoonstellingen die de aandacht trekken. Op de begane grond krijgen lokale kunstenaars een podium. Deze exposities zijn vrij toegankelijk; je kan zo binnenlopen. In september 2020 sloten de deuren tijdelijk voor een grootscheepse verbouwing van het monumentale pand en een herinrichting. In april 2021 heropende het Stadsmuseum met een compleet nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis. Corien: “En met de aantrekkelijke, interactieve tentoonstelling over het verleden van Harderwijk trekken we niet alleen Harderwijkers, maar bezoekers uit heel Nederland.”

Wervelende tentoonstellingen

De afgelopen jaren trok het museum onder meer de aandacht met de bijzondere tentoonstellingen 'Rembrandt in Zwart en Wit', 'Van Dokkum naar Harderwijk' en de overzichtstentoonstelling van Vilmos Huszár (medeoprichter van De Stijl). :Nog tot 7 januari loopt de tentoonstelling MADAMADAM, met schilderijen van de Amsterdamse kunstenaar Jitske Schols", vertelt conservator Sophie van Steenderen. "Op 21 januari 2023 opent de tentoonstelling ‘Gelderland – Het Verloren Hertogdom’ in Stadsmuseum Harderwijk. De mooiste kunstwerken uit de Gelderse geschiedenis komen hier samen. Het wordt een unieke, wervelende tentoonstelling waarin de Ridders van Gelre de bezoekers meenemen op reis door het roemrijke verleden van onze provincie."

Vanaf mei 2023 is er de tentoonstelling 'Alle gekheid op een stukje! 10 jaar Jan van Haasteren Studio'. Dit ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van onze dependance het Marius van Dokkum Museum. "Met zijn humoristische schilderijen trekt Marius heel veel bezoekers naar Harderwijk. Hij heeft zijn vriend Jan van Haasteren, wereldberoemd om zijn grappige puzzels, gevraagd in dit jubileumjaar te exposeren in het Stadsmuseum. Dat wordt een vrolijke boel in Harderwijk."

Enorme erkenning 

Al met al voelt Stadsmuseum Harderwijk zich absoluut een winnaar. "De nominatie voelt als een enorme erkenning", vinden Corien en Sophie. "Het is ook een aanmoediging om onze rol in de stad verder uit te breiden en te verdiepen. We hebben heel veel enthousiaste reacties gehad op onze nominatie. Van buren die zich belangeloos inzetten om stemmen te werven. En van bezoekers die we ontvingen. Tijdens de bekendmaking van de winnaar stond ons hele museumcafé vol met buren. We hadden ze allemaal samen over de vloer, prachtig! Ik dacht: 'Dit bewijst: we zijn écht goede buren'."

Bezoek Stadsmuseum Harderwijk

Stadsmuseum Harderwijk is het museum van, voor en over Harderwijk. Een gastvrije, bruisende plek waar stadsgeschiedenis en beeldende kunst centraal staan. Er is voor iedereen wel iets te zien, te doen en te beleven.

Bestel tickets
?