20% korting
Inloggen
Beleving

Fabrique des Lumières

Immersieve kunstexposities

Zie kunst tot leven komen in hét nieuwe digitale kunstcentrum van Amsterdam!

Fabrique des Lumières is hét nieuwe digitale kunstcentrum op het Westergasterrein in Amsterdam! In een grote industriële ruimte met muren tot 17 meter hoog zijn immersieve exposities te zien van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars. Met geavanceerde technologie worden de kunstwerken door lichtprojecties en begeleidende muziek tot leven gebracht. De grote openingsexpositie bestaat uit werken van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt en tijdgenoten. Verder is er een korte expositie met het kleurrijke werk van Friedensreich Hundertwasser. In een aparte ruimte zijn nog twee hedendaagse experimentale videocreaties over fotonen (‘Journey’) en de werking van het geheugen (‘Memories’) te ontdekken. Kortom: 3.800 m2 videokunst en fun voor alle leeftijden!

Jimmy Nelson: The Last Sentinals, Heroes from near and far

Tijdelijk te zien van 14 oktober t/m 13 november 2022 tussen 15:00 - 22:00 uur.

Een overweldigende hommage aan de mensheid, waarbij Jimmy Nelson’s iconische foto’s tot levensgrote proporties worden opgeblazen en geanimeerd.

Openingsexpositie: ‘Gustav Klimt, goud en kleurrijk’

De eerste expositie in Fabrique des Lumières laat op vernieuwende wijze een eeuw aan Weense schilderkunst tot leven komen met het werk van Gustav Klimt (1862 – 1918) en zijn tijdgenoten. Gouden en felgekleurde portretten, landschappen en naakten worden getoond. Bezoekers ontdekken meesterwerken – zoals Klimt’s beroemde schilderij De kus – op groot formaat en worden ondergedompeld in het keizerlijke Wenen, eind negentiende eeuw. Klimt was de belangrijkste kunstenaar van de Wiener Secession, een kunstenaarsvereniging die begin twintigste eeuw afstand wilde nemen van de traditionele opvatting van kunst. Het gebruik van de kleur goud en de decoratieve motieven stonden symbool voor deze artistieke revolutie. De expositie is gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi.

Korte expositie: ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’

Onderdeel van de programmering in Fabrique des Lumières is de korte expositie ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’. Deze expositie, gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi, levert een indrukwekkende totaalervaring op van het werk van de Weense artiest Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000). De kunstschilder en architect was sterk beïnvloed door de Wiener Secession en vertegenwoordigde een artistieke heropleving van de stroming in de twintigste eeuw. Zijn grote respect voor natuur en mens zijn terug te vinden in zijn schilderkunst en architectuur. Net als Gustav Klimt vervangt Hundertwasser het perspectief door kleine omkaderde vlakken en geeft hij de voorkeur aan levendige lijnen en onregelmatige vormen boven rechte lijnen.

Hedendaagse creatie: Journey

‘Journey’ is een experimentele reis die de oorsprong van fotonen als thema heeft, een van de elementaire deeltjes van het licht. Deze reis beschrijft de transitie van de fotonen door alle lagen van het oog (iris, glasvocht, oogzenuw etc.) tot de zenuwcellen en de omvorming tot elektrische signalen. Hij beschrijft de transformatie van de fotonen tot een vorm die waarneembaar is voor ons brein.

Hedendaagse creatie: Memories

‘Memories’ stelt de bezoeker centraal in deze reflectie en verenigt de onmetelijkheid van de wereld die ons omringt met onze eigen plaats in die wereld. Elk individu wordt ondergedompeld in een onophoudelijke stroom van beelden en informatie en is vrij om een deel van de essentie van dit betoverende intermezzo in het geheugen te bewaren.

Benieuwd naar de rest ?

Login en krijg toegang tot alle aanbiedingen, vrijkaarten, prijsvragen, culturele tips en meer of meld jouw organisatie aan voor een CultuurWerkt! lidmaatschap

?