Offerte op maat
Neem contact op
Team energizers

STRANGER door Emke Idema

Een levensgroot interactief bordspel over vooroordelen en eerste indrukken

STRANGER is een levensgroot interactief gezelschapsspel over vooroordelen en eerste indrukken. Het is vermakelijk, inspirerend en uitdagend om te doen en je ontwikkelt je op een informele manier. Leuk als bedrijfsuitje, onderdeel van een onboardingsprogramma of als training.

Het spel

STRANGER speel je met minimaal 30 en maximaal 50 deelnemers. Je onderzoekt op een speelse manier wat er gebeurt als je een onbekend gezicht ziet. Hoe staat het met je mensenkennis? Welke vooroordelen heb je en waar komen die vandaan en hoe handel je ernaar? En wat betekent dat voor degene over wie jij die eerste indruk hebt? 

STRANGER is een mooie tool voor bewustwording op dit gebied, belangrijk wanneer je een inclusieve werkvloer wil waar iedereen zich welkom en prettig voelt. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om te doen.  

Verloop

Allereerst deel je jezelf in in verschillende groepen. Daarna worden de deelnemers door het spel geloodst door een voice-over. Onder tijdsdruk moet er gekozen worden uit de gezichten op de stokken en je krijgt daarbij vragen als ‘Wie kan het beste een plankje ophangen?’, ‘Wie is het meest assertief?’ of ‘Wie bezoekt het vaakst een museum? Je keuze kun je dus alleen maar maken op basis van een eerste indruk. 

STRANGER zou je daarmee ook een ‘samenlevingslaboratorium’ kunnen noemen, waarin je even in een mini-maatschappij zit waar je onder tijdsdruk keuzes moet maken, moet dealen met groepsdruk en op een speelse manier geconfronteerd wordt met jezelf.

Nagesprek

Na het spel, dat vaak grappige, inzichtgevende maar soms ook confronterende momenten oproept, worden de opgedane inzichten besproken in een nagesprek. 
Er wordt gereflecteerd op wat er in het spel ontstond, hoe de deelnemers het hebben ervaren en welk inzicht het hen gaf.

Ging je blind voor de winst? Of heb je oog gehad voor de sociale aspecten van de groep? Waarom heb je die persoon gekozen bij die bewuste vraag? Heb je politiek correcte keuzes gemaakt en zo ja, waarom? Ben je gevoelig voor groepsdruk of ga je gewoon je eigen gang? Iedere groep deelnemers speelt het spel anders, hóe er gespeeld is, is ook een belangrijk onderdeel van het nagesprek.

Impact

Omdat je STRANGER letterlijk aan den lijve ondervindt, maakt het een diepe indruk waardoor de inzichten die je tijdens en na afloop van het spel kreeg, lang beklijven. De ervaring leert dat er lange tijd daarna nog vaak over nagepraat wordt door de deelnemers. 

Deelnemers

Het spel gaat over eerste indrukken en werkt het best wanneer niet al teveel mensen elkaar kennen (maximaal 10%). Ook over elkaar heb je zo je vooroordelen op basis van een eerste indruk en dat speelt ook een rol in het spel. 

Het is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Het is een fantastische gespreksopener en verbinder bij onboardingstrajecten, maar ook heel geschikt om te spelen met verschillende teams door elkaar. 

De pers over STRANGER

"Zonder zwaar op de hand te worden – Stranger blijft licht van toon – zet deze interactieve installatie je aan het denken over hoe je naar de mensen om je heen kijkt. Een mooi resultaat van een verrassende nieuwe theatervorm." Theaterkrant – Sara van der Kooj

"..slim bedacht en mooi uitgewerkt door performance kunstenaar Emke Idema." Vrij Nederland – Marijn van der Jagt

"Stranger geeft inzicht in iets enorm complex, en laat je achter met een nieuwe blik op de wereld en op al die onbekenden die je tegenkomt. Grote kunst en helemaal van nu." Parool – Simon van den Berg

"Het concept is meesterlijk: intuïtie, eerste indrukken, vooroordelen, clichés, stigma’s – je wordt met de hele trits geconfronteerd." Volkskrant – Mirjam van der Linden

Bezoek https://heelalbv.eu/Stranger voor meer informatie.

Benieuwd naar de rest ?

Login en krijg toegang tot alle aanbiedingen, vrijkaarten, prijsvragen, culturele tips en meer of meld jouw organisatie aan voor een CultuurWerkt! lidmaatschap

?