Annemieke-van-der-Togt.jpg)
Een universeel verhaal voor iedereen
24 november 2022 door Vivianne StamHoe gaat het met de voorstelling?
"Over twee weken begin ik met repeteren. Drie dagen in de week voor een iets langere periode dan normaal. We gaan echt onze tijd nemen om de teksten te laten zakken, om dingen uit te proberen. Ik zat toevallig gisteravond in mijn stukken te lezen en het wordt toch wel een pittige uitdaging."
Want je staat alleen op het podium!
"Dat is heel spannend ja. En het is ongelooflijk veel tekst."
Hoe kwam de voorstelling op jouw pad?
"Ik heb ooit met Benno Hoogveld en Merel Ooms bij Theater Terra mijn allereerste theatervoorstellingen gemaakt. Dat was zo ontzettend leuk. Toen zij samen Solo Stories begonnen fantaseerden we weleens: zullen we samen iets doen? Ik wuifde dat altijd een beetje weg, omdat ik niet wist of ik dat wel durfde. Tot ze twee jaar geleden tijdens een wandeling op het strand vertelden dat ze de rechten voor ‘Nu ik je zie’ hadden en dat met mij wilden maken. En toen zei ik: 'Als de familie van Merlijn het ermee eens is dat ik het ga spelen, dan vind ik het goed.'"
We zijn nu twee jaar verder. Hoe heb je je in die tussentijd voorbereid?
"Ik heb meteen het boek gelezen en ben documentaires over Antonie gaan kijken. Ik heb ook met veel mensen om me heen gepraat over depressiviteit en zelfdoding. Ik vond gewoon dat ik daar veel over moest horen. Merlijn heb ik natuurlijk ook ontmoet, dit is echt zijn project en hij kijkt met een schuin oog mee. Het is heel fijn en leuk dat er goed contact is, ook met Isa."
Hoe is het om in de huid van Merlijn te kruipen?
"Ik doe dat door veel te lezen. Zo kom je langzamerhand dichterbij zijn zoektocht en zijn verhaal. Ik ga hem niet identiek naspelen – ik moet er toch mijn eigen ding van maken. Maar ik baseer me vooral op wat hij geschreven heeft."
Merlijn heeft nooit een aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden bekeken, geen films van zijn vader opgezet of interviews gelezen. Wist jij wie Antonie was?
"Toen ik jong was keek ik op mijn zolderkamertje veel YouTube filmpjes van zangers en acteurs, omdat ik al wist dat ik dat later wilde worden. Ik weet nog dat ik Antonie een hele toffe acteur vond. Interessant ook, omdat hij niet in één hoekje zat. Hij deed alles, van theater tot film en musicals. En hij zag er gewoon heel goed uit."
Zijn zelfdoding is voor veel mensen een heftig verhaal. Maakt het ook bij jezelf iets los?
"Zeker. Soms zit ik in het script te bladeren en dan komen bepaalde zinnen opeens zo binnen. Of ik kijk een filmpje van Antonie, die zo knap is maar waar ook zoveel meer achter zit. De voorstelling gaat overigens over meer dan alleen maar die thema's. Het gaat ook over een vader-zoon relatie. Tijdens een scriptlezing zei de technicus dat het hem heel erg deed denken aan de relatie met zijn kinderen. Dat is mooi, wat het moet een universeel verhaal worden voor iedereen."
Wat hoop je dat bezoekers meenemen van de voorstelling?
"Ik hoop dat dit verhaal een nieuwe generatie bezoekers naar het theater trekt. Vorig jaar stond ik in een toneelstuk over Auschwitz en er zaten meisjes van zestien in de zaal voor wie het hun eerste theaterervaring was. Hopelijk gebeurt dat bij deze voorstelling ook. Dat mensen die Antonie hebben gekend met hun kind naar de voorstelling komen en dat ze bij het naar buiten lopen denken: wat weten we eigenlijk van elkaar? Hoe voelen we ons? Moeten we daar niet vaker over praten? Het zou mooi zijn als na het zien van de voorstelling wellicht op een andere manier naar zelfdoding wordt gekeken."
Is daar bij jezelf iets in veranderd?
"Ik geloof dat voor sommige mensen het leven soms zo zwaar en ingewikkeld kan zijn, waardoor er een grote mate van eenzaamheid kan ontstaan. Dan kunnen mensen zeggen ‘je laat toch niet zomaar je vrouw en kinderen achter’, maar dan denk ik: diegene was blijkbaar zó eenzaam op deze wereld, en zag geen andere uitweg. Zo keek ik daar al naar en zo blijf ik er ook naar kijken."
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Bel gratis met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113.
Bezoek 'Nu ik je zie' in diverse theaters door heel Nederland
Tien jaar na de zelfverkozen dood van zijn vader ontwaakt zijn 21-jarige zoon uit een roes. Waarom lukt het hem niet om iets van zijn leven te maken? Als hij het verleden in de ogen durft te kijken, ziet hij misschien weer een toekomst. Als een detective zoekt hij naar sporen van zijn vader. Familieleden, vrienden en collega’s ondervraagt hij als getuigen. Maar terwijl de zoon steeds intensiever speurt naar zijn vader, komt hij vooral zichzelf tegen.
Nu ik je zie is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Merlijn Kamerling schreef over zijn verhouding tot zijn vader Antonie. Een verhaal over uitgestelde rouw. Over volwassen worden en de zoektocht naar je eigen identiteit. En over een onverwacht sterke bloedband.