Het verhaal van nummer 14: Theater, humor en nostalgie

26 december 2023 door Quirien Schonenberg
In het AFAS Theater in Leusden bij Amersfoort ontvouwt zich een magistraal schouwspel dat het leven van Johan Cruijff, de onbetwiste nummer 14, in de schijnwerpers zet. "Want je gaat het pas zien als je het doorhebt," zo zou Cruijff zelf zeggen. En zo is het maar net: het theaterspektakel '14' neemt het publiek mee op een onvergetelijke reis door de opmerkelijke levensloop van Nederlands grootste voetballegende. De voorstelling is wegens groot succes verlengd.

Cruijff, geboren in 1947 in Betondorp, Amsterdam, groeide op als een eigenwijze jongen met een ongekend talent voor voetbal. Zijn speelstijl en visie op het spel zouden de wereld veranderen. Het verhaal begint in de straten van Amsterdam, waar de jonge Cruijff al snel de aandacht trekt met zijn unieke dribbels en onnavolgbare inzicht in het spel.

"In mijn jeugd speelde ik bij Ajax. Toen was ik al geen gewone jongen meer."

De voorstelling neemt het publiek mee op de reis van Cruijff, van zijn bescheiden begin bij Ajax tot aan zijn gloriejaren in Barcelona en zijn latere triomfen als coach. Met beeldende elementen wordt zijn iconische speelstijl tot leven gebracht, de magie van zijn doelpunten en de ongekende tactische intelligentie die hem kenmerkte.

"Voetbal is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen."

Het leven van Cruijff kende echter ook zijn donkere kanten. De voorstelling belicht zijn persoonlijke uitdagingen, waaronder de tragische dood van zijn vader. Deze gebeurtenis zou Cruijff diep beïnvloeden en hem vormen tot de man die niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten een onuitwisbare stempel drukte.

"Ik heb geen geheimen. Ik heb alleen maar lessen."

World of Johan Cruyff

Het script weeft citaten van Cruijff en zijn kenmerkende stijl naadloos door het verhaal, waardoor het voelt alsof de legende zelf aanwezig is. De wijze woorden van Cruijff resoneren als een rode draad door zijn leven en de voorstelling.

"Als je een voorsprong hebt, moet je zorgen dat de anderen niet kunnen winnen."

'14' gebruikt diverse kunstvormen om het publiek nog dieper in het verhaal te trekken. Zang, spoken word, dans en indrukwekkende muzikale composities creëren een meeslepende ervaring die de genialiteit van Cruijff in al zijn facetten laat zien. Video- en archiefbeelden werpen een unieke blik op de hoogte- en dieptepunten van zijn leven.

"Ik maak eigenlijk nooit fouten, want ik heb enorm veel moeite gedaan om ze te vermijden."

Wat dit theaterspektakel extra bijzonder maakt, is dat het niet alleen een viering is van Cruijffs triomfen, maar ook een eerbetoon aan de mens achter de legende. Het toont zijn liefdes, vriendschappen, eenzaamheid en de uitdagingen die hij moest trotseren. Het maakt duidelijk dat achter de iconische nummer 14 een complexe, gepassioneerde persoonlijkheid schuilging.

Als kers op de taart biedt '14' een onvergetelijk avondje uit. Het AFAS Theater in Leusden bij Amersfoort biedt niet alleen een prachtige setting, maar ook de mogelijkheid om gratis te parkeren. Bovendien is een verfrissend pauzedrankje bij de prijs inbegrepen.

"Elk nadeel heb z'n voordeel."

Mis dit unieke theaterspektakel niet en boek nu je kaarten voor een avond vol emotie, humor en vooral de onsterfelijke geest van Johan Cruijff. Want zoals hij zou zeggen: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt." En dat geldt zeker voor deze buitengewone voorstelling, waarin het leven van de voetballegende tot leven komt als nooit tevoren. Boek nu je kaarten met 25% voordeel!