Láááng leve de bioscoop

01 november 2023 door Michel Schreurs
Eerst een hapje eten, dan naar de film. Een vast ritueel dat ik al jarenlang volhoud met een goede vriend van me. We hebben in die tijd tientallen films samen gezien en soms vraag ik me af: worden films steeds langer, of wordt mijn aandachtsspanne steeds korter?

Deze gedachte kwam bij me op toen ik hoorde over de nieuwe film Killers of the Flower Moon met Leonardo DiCaprio. Typisch zo'n film die we zouden gaan kijken, maar ... hij duurt maar liefst 3 uur en 30 minuten. En ondanks een indrukwekkende beoordeling van 8.2/10 op IMDb, deed me dat toch twijfelen. Heb ik daar wel zin in?

Afgelopen zomer overkwam me een soortgelijke gedachte, toen Barbie en Oppenheimer in de bioscoop draaiden. Barbie, met een speelduur van uur of 2, heb ik samen met mijn partner in het openingsweekend bekeken. Bij Oppenheimer was mijn conclusie: ik wacht wel even tot ik ‘m thuis kan streamen, zodat een pauze tussendoor met m’n afstandbediening te regelen is. Geen Barbenheimer-marathon voor mij. 

Ik blijk niet de enige te zijn met deze gedachte. Toevallig viel mijn oog op een artikel van het Algemeen Dagblad (paywall) waarin exact mijn overwegingen beschreven worden.

“Tegenwoordig kijken mensen gerust vijf uur lang achter elkaar naar een serie”
Regisseur Martin Scorsese begrijpt de kritiek niet

Aan deze opmerking van Scorsese valt weinig aan af te dingen, tenzij je een kleine blaas hebt en echt geen uren kan blijven zitten.

Ik weet door dat artikel ook waardoor ik twijfel aan mijn aandachtsspanne. Er zijn tegenwoordig geen pauzes meer in veel bioscopen. Voor kortere films (tot ongeveer twee uur) is dat prima wat mij betreft. Maar zo’n lange film smeekt gewoon om een moment om je benen te strekken, toch? Dan durf ik m’n flesje Spa Rood voortaan ook leeg te drinken, zonder dat ik bang ben een deel van de film te missen.

Begrijp me niet verkeerd: de bioscoop blijft natuurlijk een heerlijke plek. De geur van verse popcorn, het enorme scherm en het perfecte geluid: thuis beleef je een film compleet anders. Ook heel comfortabel, maar minder magisch. Ondanks het gebrek aan pauzes en de opkomst van streaming is duidelijk dat de bioscoop nog lang een belangrijke rol in het beleven van films speelt. En die films worden steeds langer. Daarom roep ik bioscopen op: voer de pauzes weer in. Dat je dan uit de film getrokken wordt, neem ik graag voor lief.

Uiteindelijk heb ik Killers of the Flower Moon niet gezien, hoe gaaf die film dan ook schijnt te zijn. In plaats daarvan hebben we kaartjes voor The Creator gekocht. Een film waarbij het beperkte budget uitstekend besteed is (IMDb: 7,1). Toch vraag ik me af of ik niet beter de uitdaging van een lange zit had moeten aangaan, want nu heb ik mezelf met een vleugje FOMO opgezadeld.

Ben je benieuwd waar de films in deze column over gaan? Scroll dan nog een stukje door.

Over de films

Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon is een Amerikaanse film uit 2023, geregisseerd door Martin Scorsese. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in de jaren 1920 in de Osage Nation in Oklahoma. Het verhaal draait om een sinister complot waarbij de Osage-bevolking wordt vermoord om hun olie-rijkdommen te stelen. Het FBI wordt ingeschakeld om gerechtigheid te zoeken. Het is een meeslepende film die de donkere geschiedenis van die tijd onderzoekt en de strijd om gerechtigheid belicht.

Oppenheimer

Oppenheimer is een biografische thriller uit 2023, geregisseerd door Christopher Nolan. De film vertelt het leven van J. Robert Oppenheimer, de wetenschapper achter de ontwikkeling van kernwapens. Cillian Murphy speelt de hoofdrol, bijgestaan door een sterrencast.

Het verhaal begint in 1926 met Oppenheimers academische reis en volgt zijn betrokkenheid bij het Manhattanproject tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film werpt licht op zijn morele dilemma's en zijn rol in het nucleaire tijdperk.

The Creator

The Creator is een Amerikaanse sciencefiction actie-thrillerfilm uit 2023, geregisseerd door Gareth Edwards. Het verhaal speelt zich af in 2070, na een nucleaire explosie in Los Angeles en tijdens een oorlog tegen kunstmatige intelligentie. Een voormalige speciale eenhedenagent wordt gerekruteerd om een nieuw wapen te vernietigen dat de oorlog kan beëindigen. De film bevat visueel indrukwekkende effecten en actiescènes en verkent thema's zoals kunstmatige intelligentie en oorlog. De ontvangst van de film was overwegend positief, met lof voor de visuele effecten en actie, maar oogstte ook kritiek op het verhaal en de diepgang. De cast bestaat uit John David Washington, Gemma Chan en Ken Watanabe, en de muziek is gecomponeerd door Hans Zimmer.

Barbie

Barbie is een 2023 live-action film geregisseerd door Greta Gerwig en geschreven door Gerwig en Noah Baumbach. De film volgt Barbie en Ken op een reis van zelfontdekking na een existentiële crisis. Barbie woont in Barbieland, een maatschappij met verschillende Barbies en Kens. Ze gaat op zoek naar een oplossing voor haar problemen in de echte wereld. Onderweg raakt ze betrokken bij kwesties als zelfbeeld, popcultuur en de druk om aan schoonheidsidealen te voldoen. De film behandelt thema's als existentiële crisis, feminisme en genderrollen. Barbie heeft wereldwijd hoge waardering ontvangen en is een van de best scorende films van 2023, met het succes van een solo vrouwelijke regisseur en het hoogst scorende Warner Bros. project ooit.

Michel Schreurs is directeur-bestuurder van Stichting CultuurWerkt! en schrijft maandelijks een column over wat hem bezighoudt.