Sisterhood als strijdmiddel: ‘A plastic state of mind’ raakt je recht in het hart

15 juli 2025 door Quirien Schonenberg
In ‘A plastic state of mind’ vertelt regisseur Gavin-Viano met een all female cast een indringend verhaal over overleven, veerkracht en verbondenheid tijdens de Tweede Liberiaanse oorlog. Een voorstelling die niet alleen confronteert, maar ook ontroert, prikkelt en troost biedt.

Soms vertelt een voorstelling een verhaal dat zelden gehoord wordt, maar des te harder aankomt. ‘A plastic state of mind’ is zo’n zeldzame ervaring. Gebaseerd op het met vijf Tony Awards genomineerde ‘ECLIPSED’ van Danai Gurira, richt regisseur Gavin-Viano zijn blik op een groep jonge vrouwen die tijdens de Tweede Liberiaanse oorlog onder erbarmelijke omstandigheden gevangen worden gehouden. Hun leven wordt getekend door geweld, maar hun onderlinge band en veerkracht geven ruimte aan iets wat alle ellende overstijgt: hoop.

Met onder anderen Nyassa Alberta en Kimberley Agyarko op het toneel krijgen deze verhalen gezichten. De personages - vier tienermeisjes en een jonge vrouw - bevinden zich in een legerkamp waar keuzes bitter en levensbepalend zijn. Blijven ze in het kamp, in de schaduw van trauma’s? Of nemen ze het heft in eigen handen en proberen ze te ontsnappen naar iets wat misschien vrijheid kan zijn? De voorstelling snijdt diepe thema’s aan, maar doet dat met een zeldzame balans tussen rauwe eerlijkheid, poëtische beelden en onverwachte humor.

Gavin-Viano, die ook de vertaling voor zijn rekening nam, gebruikt theater als brug tussen werelden. Hij zet het persoonlijke in om het universele te tonen. Een indrukwekkende scenografie van afval, ontworpen door Wael Qadriyeh, verwijst naar de destructieve erfenis van het Westen in Liberia, terwijl het lichtontwerp van Wes Broersen en de muzikale omlijsting van Jan Baars en Donna Lugassy een zinderend ritme aan het geheel geven. Alles werkt samen om een ruimte te creëren waarin het publiek wordt uitgenodigd om te voelen, te luisteren en vooral: te begrijpen.

‘A plastic state of mind’ laat zien hoe sisterhood niet alleen een troostende kracht is, maar ook een daad van verzet. Want overleven in een oorlog is niet slechts een kwestie van fysieke overleving, maar ook van het bewaren van je waardigheid, je verhaal, je menselijkheid. Dit stuk geeft die menselijke verhalen een stem, en dat maakt het actueel, noodzakelijk en hartverscheurend mooi.

De voorstelling gaat op 8 november in première in Theater aan het Spui in Den Haag en reist daarna langs theaters in het hele land tot en met 16 januari 2026.