20 vrouwelijke kunstenaars die je zou moeten kennen in 2023

16 maart 2023 door Redactie CultuurWerkt!
Het Moco Museum in Amsterdam richt zich op het onder de aandacht brengen van moderne en hedendaagse kunst bij het grote publiek. De collectie staat bekend om unieke straatkunstwerken, moderne en hedendaagse kunst van Banksy, Basquiat, Haring, JR, Koons, Kusama, KAWS en meer. Dit jaar besteedt het museum extra aandacht aan vrouwelijke kunstenaars en hun talent. Maak kennis met 20 vrouwelijke artiesten die, als het aan Moco ligt, iedereen zou moeten kennen!
1. Frida Kahlo (Mexicaans, 1907 – 1954)

Niet alleen beroemd om het uitdagen van gender-normen. Maar ook omdat ze een stijl van volkskunst liet zien die de verschillen in vrouwelijkheid weerspiegelde. Daarnaast onderzocht ze onderwerpen zoals identiteit, postkolonialisme, gender, klasse en ras. Interessant is dat ze een realist en surrealist wordt genoemd. Deze vrouwelijke kunstenaar schreef echter: Ik schilder mijn eigen werkelijkheid.

2. Judy Chicago (Amerikaans, 1939 – )

Judy Chicago startte het eerste feministische kunstprogramma ooit. Bovendien staat ze bekend om haar werken die te maken hebben met geboorte en schepping. Ze maakt er vooral een punt van om vrouwen te vieren door hun prestaties te eren. Tot op de dag van vandaag is Chicago een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars.

3. Annie Leibovitz (Amerikaans, 1949 – )

Annie Leibovitz wordt beschouwd als een van de grootste portretfotografen van onze generatie. Door haar gedrevenheid en vastberadenheid heeft ze enorme uitdagingen in haar privé- en beroepsleven overwonnen. Met name omvat haar beroemde reeks onderwerpen John Lennon en Yoko Ono, een zwangere en naakte Demi Moore, Whoopi Goldberg in een bad van melk,en zelfs Hare Majesteit Koningin Elizabeth II. Eigenlijk is de lijst langer dan de Hollywood Walk of Fame!

4. Yayoi Kusama (Japans, 1929 – )

Yayoi Kusama is misschien wel de meest succesvolle van alle levende vrouwelijke kunstenaars. Hoewel ze het grootste deel van haar jeugd buiten doorbracht, en hallucinaties had, is ze sindsdien een legende geworden. Lichtflitsen en dichte velden van stippen inspireerden uiteindelijk haar kenmerkende onderwerpen, in het bijzonder de stip. De eigentijdse kunstenaar heeft vrijwillig besloten om in een psychiatrisch ziekenhuis te wonen en werken – wat aantoont dat creativiteit geen grenzen kent.

5. Marina Abramović (Servisch, 1946 – )

Performance-artiest en kunstfilmmaker Marina Abramovic staat bekend om het gebruik van haar lichaam als onderwerp en voertuig om de boodschappen van haar werken te leiden. De eigentijdse vrouwelijke kunstenaar verlegt mentale en fysieke grenzen, waarbij ze de relatie tussen performer en publiek onderzoekt. Van jongs af aan groeide Abramovic op in een politiek gezind en creatief bemoedigend huishouden, waarover ze zei: “Ik begreep...dat ik overal kunst mee kon maken...en dat het belangrijkste het concept is.

6. Cindy Sherman (Amerikaans, 1954 – )

Cindy Sherman is de best betaalde fotograaf van het decennium, omdat ze een gamechanger is. In haar zelfportret, de fotoserie Film Stills (1977-80) kleedde de kunstenaar zich ironisch als vrouwelijke clichés en stereotypen. “Voor mij was het een manier om het beste te halen uit wat ik graag privé doe, namelijk me verkleden.” Tegelijkertijd vestigde dit ook haar reputatie als moderne vrouwelijke kunstenaar. Het is niet verrassend dat Sherman de traditionele schoonheidsnormen blijft confronteren, en de rest is herstory.

7. Studio Irma (Nederlands, 1980 – )

De hedendaagse Nederlandse kunstenaar is zowel een technische vrouw als een kunstenares. Studio Irma (Irma de Vries) verenigt kunst en technologie - augmented reality, videomapping, schilderkunst, computeranimatie en digitale technieken. Reflecting Forward (Naar voren spiegelen) van Studio Irma heeft eindelijk zijn debut bij Moco in Amsterdam! Waarbij we erop wijzen dat de meeslepende digitale kunstinstallatie de eerste in zijn soort is. Bovenal wordt in de tentoonstelling het belang van verbinding in kunst en leven gecommuniceerd.

8. Tracey Emin (Brits, 1963 – )

Emin, een prominent lid van de Young British Artists (YBA), gebruikt een breed scala aan materialen om haar autobiografisch geladen kunstwerken te realiseren. Tracey Emin gebruikt haar platform uitgebreid om haar stem luid te laten horen over onderwerpen zoals openbare vernedering, seksisme, mislukte abortussen, niet-gerapporteerde verkrachting, alcoholisme, promiscuïteit, seks en liefde.

9. Shirin Neswat (Iraans, 1957 – )

Filmregisseur, activist en kunstenaar. Shirin Neswat gebruikt kunst om politieke kwesties te confronteren en daarover na te denken. Sinds ze op haar 17e naar de VS verhuisde, betrekt ze thema's van ontheemd zijn in haar werk, waarbij ze tegelijkertijd een stem geeft aan andere vrouwelijke kunstenaars die een soortgelijk verhaal delen. Met andere woorden, ze onderzoekt de verschillen tussen oosterse en westerse culturen.

10. Barbara Kruger (Amerikaans, 1945 – )

Barbara Kruger is een conceptuele kunstenaar. Haar nalatenschap wordt visueel bepaald door een grafisch krachtenspel. Kortom, zwart-witfoto's met rood gemarkeerde tekst bekritiseren op moedige wijze onze door mannen gedomineerde samenleving. Het is juist deze kenmerkende stijl die tevens de hedendaagse mode heeft geïnspireerd. Namelijk het cult streetwear label Supreme en diens logo.

11. Georgia O’Keeffe (Amerikaans, 1887 – 1986)

Monumentale stillevens van bloemen die lijken op vrouwelijke genitaliën. Dit is niet de enige reden waarom O'Keeffe een onvergetelijke vrouwelijke kunstenaar is. Haar vreedzame woestijnlandschappen van New Mexico geven verder vorm haar iconische kunstenaarschap. Bovendien was het Georgia O'Keeffe Museum het eerste museum gewijd aan één vrouwelijke kunstenaar in de VS.

*In 2014 had ze het veilingrecord voor vrouwelijke kunstenaars: $44,4 miljoen.

12. Louise Bourgeois (Frans-Amerikaans, 1911 – 2010)

Oorspronkelijk was de vrouwelijke kunstenaar gekoppeld aan het surrealisme. In 1938 verhuisde ze echter van Parijs naar New York, waar ze zich concentreerde op het maken van sculpturen die elke stijl afwezen. Naast haar iconische spinsculptuur schiep ze een eerbetoon aan haar mannelijke assistent van vele jaren in Arch of Hysteria (Boog van hysterie). Het werk onderstreept de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam terwijl het hangt en draait.

13. Prune Nourry (Frans, 1985 – )

Prune Nourry is niet alleen stoutmoedig en dapper, maar gebruikt ook performance, fotografie, video en beeldhouwkunst om de genderpolitiek aan te pakken. In 2018 werd ze gediagnostiseerd met borstkanker. In reactie hierop filmde en documenteerde Nourry haar behandeling. Als gevolg daarvan is Serendipity een intiem portret van de kunstenaar dat de onverwachte relatie tussen kunst en ziekte vastlegt.

14. Maya Hayuk (Amerikaans, 1969 – )

Maya Hayuk schildert grootschalige muurschilderingen met gewaagde geometrische patronen. Naast haar persoonlijke streven naar de psychedelische ervaring wordt ze geïnspireerd door mandala’s, kroonluchters en het milieu. Vandaar dat haar heldere composities over de hele wereld voorkomen en leven uitstralen, wat de harmonie van kleur en vorm nog meer uitdrukt.

15. Kara Walker (Amerikaans, 1969 – )

Kara Walker schept meeslepende kunstwerken waarin regelmatig gebruik wordt gemaakt van thema 's van Afro-Amerikaanse raciale identiteit. Met name gebruikt ze een projector om de schaduwen van kijkers binnen het werk te vangen. Als gevolg daarvan gaat het publiek deel uitmaken van haar scènes van slavernij en conflict.“Ik wilde werk maken waar de kijker niet van wegloop; hij moet ofwel nerveus giechelen, bij de geschiedenis worden betrokken, in de fictie, in iets totaal vernederends en misschien wel in iets heel moois worden getrokken.”

16. Jenny Holzer (Amerikaan, 1950 – )

Een van de weinige vrouwelijke kunstenaars die de Golden Lion Award (Venice Biennale) heeft gewonnen. Oorspronkelijk wilde Holzer een abstracte schilder worden. Maar na een lange lijst met universitaire boeken te hebben gelezen, vatte ze vervolgens elk boek samen met gedachte-provocerende, conceptuele one-liners, ook wel Truisms genoemd. Hier zijn een paar van onze favorieten:

HET WERK VAN IEDEREEN IS EVEN BELANGRIJK
PIJN KAN EEN ZEER POSITIEF DING ZIJ
JE MOET NIET VERGETEN DAT JE VRIJ BENT OM TE KIEZEN

17. Wangechi Mutu (Keniaans, 1972 – )

De kunstenaar gebruikt vrouwelijke vormen om concepten van vrouwelijkheid en seksualiteit te onderzoeken. Vervolgens worden zelfbeeld, gender-constructen, cultureel trauma en milieuvernietiging met betrekking tot vrouwen uitgebreid ter discussie gesteld. Vrouwen dragen meer dan mannen de tekens, taal en nuances van hun cultuur. Alles wat gewenst of veracht wordt, wordt altijd aan het vrouwelijke lichaam gekoppeld.

18. Juno Calypso (Brits, 1989 – )

Het surrealistische komt tot leven in hedendaagse foto's van de vrouwelijke kunstenaar Juno Calypso. Om concepten van hypervrouwelijkheid te illustreren, gebruikt ze een alter ego, Joyce. In dit geval geven ultra-vrouwelijke, sterk gestileerde beelden de kijker een bevreemdende voorstelling van vrouwen.

19. Jennifer Guidi (Amerikaans, 1972 – )

Het zal niemand verrassen dat deze SoCal-inwoner vooral zand gebruikt om haar kunst te scheppen! Voordat ze dit op het doek aanbrengt, mengt ze het met gekleurde pigmenten en acryl polymeren. Vervolgens maakt ze op een rituele manier weerkerende markeringen. Uiteindelijk hypnotiseren rustgevende mandala-achtige, mixed-media-schilderijen zowel kijkers als verzamelaars.

20. Hilma af Klint (Zweeds, 1862 – 1944)

Interessant is dat deze kunstenaar gebruik maakt van door de geesten aangestuurde schilderijen die zijn samengesteld uit diagrammen, vormen en kleuren om het publiek in gelovigen te veranderen. Hilma af Klint wordt alom geprezen als de ware uitvinder van abstracte schilderkunst. Maar die erkenning kwam pas na haar dood. In feite is haar revolutionaire werk ouder dan de abstracties van Kandinsky.

Bezoek Moco met 25% voordeel

Een bezoek aan Moco Museum in Amsterdam is een onvergetelijke ervaring en een echte eye-opener. Boek je tickets met 25% voordeel via CultuurWerkt!.

Boeken