De grote disruptie: Zullen NFTs de kunst voorgoed veranderen?

13 april 2023 door Redactie CultuurWerkt!
Non-fungibele tokens – beter bekend als NFTs – hebben het potentieel om de hele creatieve wereld te hervormen. Iedereen een NFT-kunstenaar worden – niet gehinderd door fysieke grenzen, afkomst of status – en om van alles en nog wat te creëren. CultuurWerkt! partner MOCO zet dit opkomende digitale kunstfenomeen dat de kunstwereld fundamenteel democratiseert centraal in een nieuwe expositie.

Van kunst, albumhoezen en 3D-gegenereerde woningen tot de allereerste Tweets, iconische sportmomenten en zelfs Edward Snowden's juridische documenten. Kunstenaars (zoals Damien Hirst en Kenny Scharf), musici (Grimes, Don Diablo en Steve Aoki), influencers (Paris Hilton), atleten, 3D-modellen en andere makers verkopen hun unieke, niet-te-kopiëren werken rechtstreeks aan wie dan ook, waardoor de kunstscene op een ongekende manier wordt opengesteld. De Amerikaanse digitale kunstenaar Beeple overweldigde de 'traditionele' kunstwereld toen zijn compilatie 'Everydays: The First 5000 Days’ $69,3 mln opleverde bij Christie's in maart 2021 — de grootste NFT-verkoop tot nu toe. In één hamerslag werd hij de derde duurste levende kunstenaar op een veiling, na David Hockney en Jeff Koons. Dus waar gaat het om bij NFTs?

WAT IS EEN NFT?

Een NFT is een digitaal token dat kan worden gebruikt voor een digitaal kunstwerk, een ervaring of zelfs een fysiek object dat is verbonden met de blockchain. Het kan worden gezien als een niet-intrekbaar digitaal certificaat van eigendom en authenticiteit voor een bepaald voorwerp, zowel digitaal als fysiek. De allereerste NFT kwam in 2014 op de markt, maar pas in 2017 werd de eerste collectie verkocht via een blockchain – 'CryptoPunks'. NFTs zijn sindsdien aangeprezen als een manier voor kunstenaars om hun eigen tarieven te bepalen, de controle te behouden over het eigendom van hun werk online en te kunnen verkopen zonder aan een galerij of handelaar te zijn verbonden.

DUS WAAR KOMT DE GELDWAARDE VANDAAN?

NFTs zijn als fysieke verzamelobjecten, maar dan digitaal. Dus in plaats van een echt olieverfschilderij aan de muur te laten hangen, krijgt de koper

in plaats daarvan een digitaal bestand. Elk bestand verleent zijn wettelijke houder eigendomsrechten, met gedownloade informatie die de authenticiteit garandeert en copycats afwijst. Met andere woorden: een schermafbeelding maken van Basquiat maakt je geen eigenaar van het kunstwerk.

ZULLEN NFTs DE 'TRADITIONELE' KUNSTWERELD VERVANGEN?

De gigantische opkomst van de populariteit van NFTs versterkt het idee dat mensen alternatieven zoeken voor de markt van de oude garde. Veel voorstanders geven aan dat NFTs de inclusiviteit in de beruchte elitaire kunstscene verbetert, waardoor opkomende talenten, mensen van kleur, vrouwen, LGBTQIA+-makers, en andere traditioneel uitgesloten groepen een eerlijke kans krijgen om een naam op te bouwen. Jonge verzamelaars hebben ook een veel betere kans op het verkrijgen van werken. Er is echter ook een minder heldere kant van de digitale handel, omdat de verificatiemethode enorm veel energie kost. Dit gezegd zijnde, zijn NFTs een opkomende sector die gekenmerkt wordt door een duizelingwekkend snelle ontwikkeling. kunstenaar Damien Hirst introduceerde laatst een nieuw energie-efficiënt systeem, dat de weg vrijmaakt voor andere alternatieve milieuvriendelijke systemen. Als er één ding zeker is, is het het feit dat deze gedigitaliseerde kunstwereld – en de ontwikkelingen die hierop nog volgen – de kracht heeft om creativiteit zoals we die kennen te herdefiniëren.

Bezoek NFT – The New FuTure in MOCO met 25% korting

Het Moco Museum in Amsterdam richt zich op het onder de aandacht brengen van moderne en hedendaagse kunst bij het grote publiek. Na de opening in 2016 heeft Moco zich toegewijd aan het tentoonstellen van een iconische kunstcollectie. Unieke straatkunstwerken, moderne en hedendaagse kunst van Banksy, Basquiat, Haring, JR, Koons, Kusama, KAWS en meer. Een bezoek aan Moco is een onvergetelijke ervaring en een echte eye-opener.

Bestel tickets

?